16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Hayal: Cinayeti Tuncel azmettirdi

Hrant Dink cinayetine azmettirdiği iddiasıyla tutuklanan Yasin Hayal, cezaevinde savcıya verdiği ek ifadesinde cinayeti muhbir Erhan Tuncel’in organize ettiğini, hatta tetikçi Ogün Samast’ı da Tuncel’in bulduğunu öne sürdü.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ı azmettirmek suçundan tutuklu bulunduğu cezaevinde savcılara 8 sayfa ifade veren Yasin Hayal, “Reisimiz” diye hitap ettiği Tuncel’in kendisini, ABD’ye karşı savaşmak için Irak’a göndermek istediğini de anlattı.

Yasin Hayal, Tuncel’in, kendisini ABD’ye karşı savaşmak üzere Necef’e göndermek istediğini ancak, bu işe aracılık eden bir kişi ile kavga edince plandan vazgeçildiğini anlatıyor.

”Erhan’ın en büyük hayali İsrail’e atom bombası atmaktı” diyen Yasin Hayal, Tuncel’in kendisini Akçaabatlı İhsan Kasap adında bir MİT mensubuyla tanıştırdığını, Yargıtay’daki dosyayı bu kişinin halledebileceğini söylediğini anlatıyor.
Muhbir Erhan Tuncel.

Yasin Hayal, ifadesinin ilerleyen bölümlerinde Hrant Dink’in öldürülmesine nasıl karar verdiklerini de şöyle anlatıyor: “Erhan bana Hrant Dink hakkında ne düşündüğümü sordu. Ben de kendisine ‘Beş para etmez bir adam’ dedim. Erhan ise bana ‘Hrant Dink çok cesur bir insan. Ermenilerin gözünde Mustafa Kemal gibi bir insan’ dedi. Bu lafları beni tahrik etmek için söylüyordu. Ben de kendisine ’17-18 yaşlarında olsaydım, kafasını kopartırdım’ dedim. O da bana ‘Bunu öldürürsek büyük bir zafer kazanmış oluruz’ dedi. Aradan 2-3 ay geçtikten sonra Erhan bana Ogün Samast ile ilgili sorular sormaya başladı. Ogün ile görüştüğünü, durumu ona anlattığını ve bu eylemi yapmayı kabul ettiğini bana söyledi. Olaydan kısa süre önce Ogün ile birlikte Erhan’ın evine gittik. Erhan sürekli Ogün’e Hrant Dink’i öldürmesi halinde kahraman olacağını söylüyordu.”

Cinayetten 2-3 gün önce silahı kontrol amacıyla Ogün Samast’a atış talimi yaptırdığını anlatan Yasin Hayal, cinayeti Mihriban Kafe’ye gittiğinde öğrendiğini, Tuncel’in polisi şaşırtmak amacıyla evde karşılıklı telefonla görüştüklerini söylüyor.

“Erhan’ın evine gittiğimde gülerek olayı söyledi. Erhan, ‘Benim telefonum dinleniyordur. Hadi şimdi olayı bizim yapmadığımıza dair sohbet edelim’ dedi. Gerçi bu eylemi gerçekleştirmeyi düşünüyordun ama yapmadın” deyince Erhan’a kızdım.”

Erhan Tuncel’in poliste, savcılıkta ve hakim önünde cinayetteki rolünü sakladığını belirten Yasin Hayal, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini ifade ediyor.


ntv
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 19:09:29
Güncelleme :9 Şubat 2007 Cuma 19:09:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SARP IP: 212.156.37.xxx Tarih : 9.02.2007 20:36:53
Zanlıların ikisi de kırmızı beyaz kazak gıymıs acaba tesaduf mu?