20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Hayalet gemiyi denize indirdik

Çivisinden çeliğine Türk mühendislerinin yapımı ilk ilk savaş gemisi olan Korvet sınıfı “TCG Heybeliada” dün düzenlenen törenle denize indirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Heybeliada’yı “Çılgın Türklerin çılgın denizci torunlarının başarısıdır” diye tanımladı. Tören, sağanak yağış altında yapıldı. İlk milli gemiye Heybeliada isminin verilmesinin de Türk denizcilerinin yetiştirildiği okulun yüzyıllardır Heybeliada’da bulunması nedeniyle olduğu açıklandı.

GELENEKLERE UYDULAR

Denizcilik geleneklerine göre gemilerin de insanlar gibi doğduğu ve öldüğüne inanılıyor. Bu nedenle gemilerin denize indirilişinde yani doğumunda kadınların doğurganlık özelliği nedeniyle bir kadın gemiye isim anneliği yapıyor. Denizcilik geleneğine göre de Heybeliada’nın isim anneliğini Orgeneral İlker Başbuğ’un eşi Sevil Başbuğ yaptı. Sevil Başbuğ, sembolik olarak halatı kesmesiyle mayın avlama gemisi “TCG Akçay” ve “TCG Heybeliada” denize indirildi. Gemilerin denize indirilişi sırasında güvertelerinde bir denizcilik geleneğinin gereği olarak şampanya şişesi kırıldı. Törene TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile kuvvet komutanları ve emekli komutanlar katıldı. Törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç, “Bu başarıyla dünyada harp gemisi inşa ve dizayn eden 15 ülkeden biri olacağız. Çılgın Türkler’in çılgın denizci torunları bu gemiyi yapmayı başardı. 12 gemiden oluşan MİLGEM projesinin 2028’de tamamlanması hedefleniyor” dedi.


260 milyonluk gemi radara yakalanmıyor

DİZAYN ve entegrasyonu tamamen milli olarak 12 Mart 2004 tarihinde İstanbul Tersane Komutanlığı bünyesinde teşkil edilen MİLGEM Projesi’nin ilk gemisi olan Heybeliada, 99 metre boyunda 14.4 metre genişliğinde ve 2 bin ton ağırlığında. Geminin donanımlarının da eklenmesinin ardından toplam 260 milyon dolara mal olması bekleniyor. Radara yakalanmama özelliği bulunan gemiye kara bombardırmanı yapacak, su üstü, su altı, hava savunma sistemleri monte edilecek. Gemi terörist saldırılara yanıt verecek özelliklere sahip olacak.

BAŞBUĞ: VİYA BOYLE

GENELKURMAY Başkanı İlker Başbuğ ise, “Milli Gemi Projesi’ni diğer projelerden ayıran fark ilk defa ve gerçek anlamda bir savaş gemisinin dizayn ve entegrasyonunun Deniz Kuvvetleri tarafından yapılmasıdır” dedi ve konuşmasını “böyle doğruca git” anlamındaki denizcilik terimi olan “Viya boyle” ile bitirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, “2002’de Türk gemi inşa sektörü dünyada 22. sıradayken bugün 4. sırada yer almaktadır. Savaş gemilerinin inşasıyla tarih boyunca sahip olduğumuz yeteneği yeniden canlandırmış oluyoruz” diye konuştu.

Akşam
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2008 Pazar 06:01:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?