15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Hayat, beşik ile mezar arasında...

İstanbul’da hayatını kaybeden hayırsever işadamı Kadir Has’ın, Kayseri’de görev yaparken tanıştığı Bursa Valisi Nihat Canpolat’a 10 gün önce gönderdiği mektup, duygu yüklü satırlarla dolu. Has, “Vatan Borcu Ödüyorum” adlı kitabının yeni baskısıyla birlikte Canpolat’a gönderdiği mektupta, hayır işleriyle dolu ömrünün bir özetini sunuyor. Mektubunda olayların, çoğu zaman güzel vecizelerle değerlendirildiğini belirten Has, “İşte bunlardan birinde deniliyor ki; hayat, beşik ile mezar arasındaki bir sınav sürecidir. 1921 yılından bu yana, o sınavdan geçtim, geliyorum” diyor.

KİTABINI BIRAKTI

Kadİr Has, Canpolat’a şöyle yazmış: “86 yılı geride bıraktık. Her insan, ayrı bir dünyadır. Ben de anılarımı paylaşmak için ‘Vatan Borcu Ödüyorum’ kitabımın yeni baskısını size sunuyorum. Başkalarının yaşamından ders almasını bilenlere ne mutlu...”

Devlet töreni yapılacak
KADİR Has’ın cenazesi, bugün toprağa verilecek. Has için ilk tören saat 10.00’da Kadir Has Üniversitesi Cibali Merkez Kampusü’nde gerçekleştirilecek. Fatih Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından, Has için devlet töreni düzenlenecek. Has’ın cenazesi, törenin ardından Küçükyalı’daki aile kabristanına defnedilecek. Cenazeye siyaset, ekonomi ve eğitim dünyasından çok sayıda kişinin katılması bekleniyor.


Vasiyetini manevi oğlu hazırladı

FUTBOL Federasyonu eski Başkanı Levent Bıçakcı, “manevi babam” dediği Kadir Has’ı AKŞAM’a anlattı. Has’ın vasiyetini hazırlayan Avukat Bıçakcı, Kadir Has’ın mal varlığının çoğunu vakfa devrettiğini belirtti. Kadir Has ile her gün saat 11.00’de telefonla konuştuklarını söyleyen Bıçakcı, “Vefat ettiği 22 Mart tarihi Kadir Has Eğitim Vakfı ve Üniversitesi tarafından Kadir Bey’in adına verilecek ödüllerin dağıtılacağı gün olacak. Ödüllerin kapsamı ve kategorileri genişletilecek” dedi.


Hemşerimi kaybettim

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, Kadir Has için yayınladığı başsağlığı mesajında, “Hayır işlerini sadece Kayseri’de değil, Türkiye’nin dört bir yanında yürütmüştür. Bu eserler merhumun ismini daima yaşatacaktır. Değerli insan hemşerim Kadir Has’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de Has’ın vefatına ilişkin, Türkiye’nin büyük bir eğitim gönüllüsünü, bir eğitim misyonerini kaybettiğini söyledi. Çelik, şöyle konuştu: “Gerek sayın Başbakanımızın gerekse benim telkin ve ricalarımız üzerine Ağrı, Şanlıurfa, Bitlis ve Muş’ta okullar yapan bir insandı. Eğitim camiasının kendisine şükran borcunu eda etmek üzere cenazesinde bulunacağım.”

ÖDÜLÜ EŞİNE VERİLECEK

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Has’ın eşi Rezzan Has’a gönderdiği taziye mesajında, TBMM Başkanlık Divanı tarafından Kadir Has’a, hayır hizmetleri nedeniyle TBMM Üstün Hizmet Ödülü verilmesinin planlandığını hatırlatarak, “5 Nisan Perşembe günü törenle ödülü zatı alinize ya da çocuklarınıza takdim etmeyi arzu ediyoruz” dedi.
Akşam
Yayın Tarihi : 24 Mart 2007 Cumartesi 09:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?