28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Hazar'ın Atlantis'i bulundu

Pek çok gezgin tarafından yazılan Hazar Gölü'nün altındaki yerleşim yeri sonunda bulundu. İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı bilimadamları, Kültür Bakanlığı'nın izniyle Hazar Gölü'ne dalış yaptı. Bir yıl süren çalışma sonrasında gölün dibindeki yerleşimin 11. yüzyıla ait bir manastır olduğu belgelendi. Tamamı tuğla ve horasan harç ile yapılmış şehir duvarları, kullanılan malzeme açısından bölgedeki ilk ve tek örnek.

Batık yerleşim, gölün güneybatısında Sivrice Kasabası'na 3 km uzaklıktaki Kilise Adası ve kara arasında bulundu. Burada 19. yüzyıl başlarına kadar Gölcük adında 50-60 haneli bir köy olduğu, suların yükselmesiyle köyün karşı kıyıya taşındığı biliniyor. Suların alçalmasıyla binaların bir kısmı tekrar görünür hale geldi. Bizans İmparatorluğu'nun güçlü olduğu dönemlere ait batık şehrin kuzeydoğusunda kalan Kilise Adası üzerinde ise 12 -13. yüzyıla ait seramikler bulundu. Yerleşimin 13. yüzyıla kadar aktif olarak kullanıldığı, fay hattının üzerinde olmasından dolayı şiddetli bir depremle sulara gömüldüğü düşünülüyor.

Hazar Gölü'ndeki çalışmalar, İTÜ öğretim üyesi Dr. Çiğdem Özkan Aygün koordinatörlüğünde yürütülüyor. Aygün'ün yanı sıra projede İTÜ Avrasya Yer Bilimleri öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Prof. Dr. Emin Demirbağ görev alıyor. Tüysüz, şehri sular altında bırakan depremin izlerini araştırırken, Prof. Demirbağ dip haritasının çıkartılmasını sağlayacak.

KAYIP ŞATONUN İZİNDE

Hazar Gölü'ndeki batık yerleşimle ilgili efsaneler, coğrafyacıların ve gezginlerin yazdığı kitaplarda yer alıyor. Çalışmalar sonucunda ortaçağ yerleşimleri olan 'Göl Şatosu', 'Cowk Manastırı've 'Surp Nisan Kilisesi'nin de varlığı hakkında kesin bilgilere ulaşılabilecek.

Deprem araştırılacak

PROJEDE çalışan bilim adamları, dalışlardan bir belgesel de hazırlayacak. Batık kentin 13. yüzyıla kadar ayakta olduğu ve şiddetli bir depremle sulara gömüldüğü düşünülüyor. Aktif fay hattında yer alan kent üzerinde yapılacak jeolojik ve jeofizik çalışmalar sonunda bilim adamları, sualtındaki yapıların açığa çıkartılmasıyla bölgenin depremselliğiyle ilgili önemli bilgilere kavuşulacağını söylüyor.

Akşam
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2006 Pazar 01:32:50
Güncelleme :17 Eylül 2006 Pazar 07:27:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?