16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Her bombada akla gelen Akkuş

Ankara'yı kana bulayan terörist Güven Akkuş, Emniyet İstihbaratı'nın yakından tanıdığı bir kişi.. Hemen hemen her olayda akla gelen isim olarak öne çıkıyor Akkuş... Hiçbir örgütün üstlenmediği eylemin ismi Güven Akkuş'un hapishane sonrası geçmişi araştırılıyor..

I Mayıs'ta da akla gelen isim

Üst düzey bir emniyet yetkilisi VATAN’a açıkladı: Ankara’da Anafartalar Çarşısı’nı kana bulayan canlı bombanın asıl hedefi İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarıydı. 

Akkuş akla gelen isim

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkili, Ankara Anafartalar Çarşında patlayan canlı bomba Güven Akkuş’un, İstanbul’daki 1 Mayıs gösterilerinde bombalı eylem yapacağı istihbaratı olduğunu açıkladı.

 VATAN’a konuşan yetkili, İstanbul’da bomba eylemi yapacağı istihbaratı alınan kişiler arasında Güven Akkuş’un da isminin olduğunu, bu nedenle Ankara’daki saldırıdan sonra canlı bombanın kimliğinin çabuk tespit edildiğini anlattı. İstanbul’daki sıkı güvenlik önlemleri nedeniyle örgütün B planını devreye soktuğu ve Ankara Anafartalar Çarşısı için harekete geçildiği öğrenildi.

5 kişilik bomba ekibi 

Akkuş’un kendisiyle birlikte 5 kişilik özel bir grupla hareket ettiğini belirten emniyet yetkilisi, “Bu ekip özel olarak eğitilmiş ve sosyopat kişiliklere sahip teröristlerden oluşuyor.İstanbul, Ankara ve İzmir’de canlı bomba ya da bomba eylemleri yapmak için harekete geçmişler. Ekibin diğer üyelerinin kimlikleri belirlendi, şimdi yerleri tespit edilmeye çalışılıyor.”

Karar yetkisine sahip 

“Edindiğimiz bilgilere göre Akkuş, psikolojik sorunları olan ve ileri derecede sosyopat bir kişilik. Ama örgüt içinde pasif değil. Karar alabilen ve bu kararların uygulanmasını sağlayan bir konumda. ” 

Örgütünden dışlanma, PKK'lılarla olan ilişkisi ve bilinmeyen 9 yıl

Canlı bomba Akkuş'un, PKK saflarına geçtiği ileri sürülen Sakarya Cezaevi'nden tahliye olduktan sonra karanlıkta kalan 9 yılı araştırılıyor...

Başkentin göbeği Ulus'ta 6 kişinin ölümüne, 120'yi aşkın kişinin de yaralanmasına neden olan canlı bomba Güven Akkuş'un ailesinin bile bilmediği, karanlıkta kalan 9 yılı araştırılıyor.

Akkuş'un, İstanbul'da 1996'daki olaylı 1 Mayıs eyleminden sonra girdiği cezaevinden 1998'de tahliye olduktan sonra neler yaptığı araştırılıyor.

Akkuş'un Haziran 1996'da konulduğu Sakarya Cezaevi'nde bazı PKK'lı mahkûmlarla yakın ilişkiye geçtiği de iddia ediliyor. 

Polise bilgi  ve örgütün tepkisi

1 Mayıs sonrası gözaltına alınan Akkuş'un, polise detaylı bilgiler vermesi nedeniyle cezaevinde örgüt üyelerinin tepkisiyle karşılaştığı ve PKK'lılara yanaşmaya çalıştığı belirtiliyor.

Akkuş'un hiçbir eylemde izine rastlanmazken 9 yıllık sürede PKK saflarına geçerek Kandil'de eğitim aldığı iddia ediliyor.

Ancak daha önce benzer eylemleri kabullenen örgütün yalanlama yolunu seçmesi kafaları karıştırıyor.

Örgütün eylemi üstlenmemesi, 6 kişinin öldüğü, 120'yi aşkın kişinin yaralandığı patlamaya kamuoyunun duyduğu tepkiye bağlanıyor.

Akkuş'un bombayı üzerine sardığı görüşü de ağırlık kazandı.

Uzmanlar, yaklaşık 6 kg A4 tipi plastik patlayıcı kullanıldığının tahmin edildiği olayda, Akkuş'un vücudunun belden, baldır bölgesine kadar olan kısmına bomba sarmış olabileceğini belirtti.

Adalet gecikince...

İstanbul'da 1996'daki olaylı 1 Mayıs gösterilerine ilişkin davanın 11 yıldır sürdüğü ve hâlâ karara bağlanamadığı ortaya çıktı. Aralarında Akkuş'un da bulunduğu 200'ü aşkın sanığın yargılandığı davada, 116 kişi hakkındaki dosyanın Şartla Salıverme Yasası kapsamına alınarak ertelendiği, diğer sanıklar yönünden yargılamanın sürdüğü ifade edildi. 2 Mayıs'ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmada savcılığın aralarında Akkuş'un da bulunduğu çok sayıda dosyanın zaman aşımına girmesi nedeniyle düşürülmesi talebinde bulunduğu öğrenildi.


kenthaber/vatan-Hilal ÖZTÜRK/Milliyet/Tolga Şardan
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 11:39:55
Güncelleme :25 Mayıs 2007 Cuma 11:46:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?