18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Her yerde eylem vardı!

İşçi ve memur konfederasyonlarının TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla başlattığı bir günlük genel eyleme Türkiye'nin birçok köşesinde katılım gerçekleşti.

Bugün sabah 08.00 da başlayan ve 17.00 civarı son bulan eylem en çok ulaşım, sağlık ve belediye hizmetlerinde kendini hissettirdi. Grev kararında imzası bulunan Memur-Sen ise son anda iş bırakmayacağını açıklayarak, eyleme katılmadı Türkiye'nin birçok ilinde işçilere destek eylemi yapıldı. Ankara'da ise sendika ve sivil toplum örgütleri TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla miting düzenledi

 

 

 

İşçi ve memur konfederasyonlarının çağrısıyla çalışmama hakkını kullanan işçi ve memurlar, Kızılay Ziya Gökalp Caddesinde miting düzenledi.

Gruba 52 gündür TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde eylem yapan TEKEL işçileri de katıldı. Alanda toplanan gruptakiler TEKEL işçilerini alkışlarla karşıladı. Mitingde konuşan Tekgıda-İş Genel Başkanı Türkel, TEKEL işçilerinin hukuku ellerinden almak isteyenlere karşı 52 gündür yiğitçe mücadele ettiğini söyledi. "Türkiye’nin uzun zamandır adeta korku tüneline sokulmak istendiğini" öne süren Türkel, "AKP tek parti gücünü sendikaların üzerine gitmek, çalışanları köleye dönüştürmek için kullanıyor" diye konuştu.

Hükümet üyelerinin TEKEL işçilerinin durumu konusunda bilgi kirliliği yarattıklarını iddia eden Türkel, şöyle konuştu:

"Eylemimizi yasadışı ilan edenlere sesleniyorum: Anayasa’nın 90. maddesini bir kez daha okuyun. Çünkü onu siz çıkardınız. Uluslararası sözleşmeleri bir kez daha okuyun. Bize ’30 gün sonra gereğini yaparız’ diyorlar. Yapmayın. Bu ülke muz cumhuriyeti değil. Anayasayla yönetilen sosyal hukuk devleti. Bu ülkede demokrasi mücadelesi verecek binler, yüz binler var. ’4-C’ye müracaat edenlerin sayısı 400 oldu’ diyorlar. ’İşçilere baskı yapıyorsunuz’ diyorlar. Hiçbir işçiye baskı yapmadık, yapmayacağız. Onlar direndikçe biz onların önünde ölümüne mücadele edeceğiz. Biz kazanılmış haklarımızı korumak, insanca yaşamak ve sahipsiz kalmamak için özlük haklarımızla diğer kamu kurumlarına nakil istiyoruz. Yüreğimizde başka, dilimizde başka şey olmayacak. Adam gibi mücadele edeceğiz. Bu mücadele demokrasi, hak, hukuk mücadelesi."

DİĞER KONUŞMACILAR
KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Şenol, özelleştirmeye, 4-C’ye karşı bütün emekçilerin dayanışma içinde mücadele ettiğini söyledi. Şenol, TEKEL işçileriyle omuz omuza sürdürdükleri mücadeleyi sonuna kadar destekleyeceklerini belirtti. KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de TEKEL çalışanlarının yaptıkları direnişle tüm emekçilere moral kaynağı olduğunu kaydetti. "Bu sorunu TEKEL işçileri yaratmadı" diyen Şimşek, sorunun kaynağının hükümetin uyguladığı politikalar olduğunu ileri sürdü. TEKEL işçilerinin direnişinin polis müdahalesiyle kırılmaya çalışıldığını savunan Şimşek, "Bunu artık kabul edin, direniş sonuna kadar sürecek. Copla, suyla bu ülkenin hiçbir sorunu çözülemez" dedi.

Emekçilerin burada yasal haklarını kullandığını ifade eden Şimşek, "Emekçilerin haklarına el uzatırsanız daha çok eylem, daha çok kavga, daha çok direniş göreceksiniz. Çünkü bu kavga emek kavgası" diye konuştu. DİSK Genel-İş adına konuşan Remzi Çalışkan, "AK Parti’nin işçilere meydan okuyarak kendi ipini çektiğini" ileri sürdü. TEKEL işçileri için ’hak etmeden maaş alıyorlar’ demenin emek düşmanlığı olduğunu savunan Çalışkan, "TEKEL işçisinin bu mücadeleyi kazanması tüm emekçilerin kazanmasına gelir. Bu nedenle bir arada olmalıyız" şeklinde konuştu.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TEKEL işçisinin 52 gündür bir direniş destanı yazdığını söyledi. Hükümetin özelleştirme politikalarının yanlış olduğunu savunan Soğancı, bugün Türkiye’nin her yerinden emekçilerin sokakta olduğunu belirterek, eyleme katılmayan sendikaları eleştirdi. Türk Tabipleri Birliği’nden (TBB) Feride Aksu da buradaki mücadelenin sadece TEKEL işçilerinin değil, bütün emekçilerin mücadelesi olduğunu söyledi.

Eyleme katılan TEKEL işçilerinden birinin çocuğu ise, "Annemin, babamın neler çektiğini ben biliyorum. Sayın Başbakan çocuklarını ABD’de okuturken, ben devlet üniversitesine bile gidemeyeceğim" dedi. Konuşmaların ardından sanatçı Onur Akın konser verdi. Akın, konserinden önce Türkiye’de emekçilerin, namuslu insanların bir araya gelmesini sağladıkları için TEKEL işçilerine teşekkür etti. Bu arada mitinge katılanlardan ikisi rahatsızlanarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Eyleme bazı milletvekilleri de destek verdi.

İZMİT'TE 2 BİN KİŞİ AK PARTİ İL BİNASINA YÜRÜDÜ

Tekel işçilerine destek amacıyla Gölcük Tersanesi'nde çalışan yaklaşık 3 bin işçinin saat 12.00'de yemekhanelere girmeyip ilçe merkezinde toplanmalarının ardından, saat 13.00'de de İzmit'te yaklaşık 2 bin kişi AK Parti Kocaeli İl binasına yürüdü.

Saat 13.00'den itibaren İzmit kent merkezindeki Merkez Bankası binası önünde toplanan, "Tekel İşçilerine Destek Platformu" adı altındaki oluşama destek veren sendika ve çeşitli siyasi parti temsileri ile işçiler daha sonra pankartlarla yürüyüşe geçti. Kent içindeki Yürüyüş Yolu boyunca esnaftan da destek alan yaklaşık 2 bin kişilik grup "Tekel işçisi direnişin simgesi", "Ya hep beraber, ya hiç birimiz", "AKP'ye merhamet etmeyeceğiz" "AKP 4-C'yi al başına çal" şeklinde slogan attı.
Kalabalık daha sonra Perşembe Pazarı mevkiindeki AK Parti Kocaeli İl binası önünde toplanarak burada sloganlarını sürdürdü. Grubun parti binasına yaklaşmalarına burada güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekibi izin vermedi.

SAMSUN’DA İŞÇİLER BAŞBAKANIN KUKLASINI YAKTI

SAMSUN'da Tekel işçilerine destek için miting düzenleyen sivil toplum kuruluşları Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak hükümeti protesto etti. Yaklaşık 600 kişilik grup, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerinde "Memurların, işçilerin çığlık sesleri AKP'yi karartacak" yazılı kuklasını benzip döküp yaktı.

Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla sendikaların aldığı bir günlük "Çalışmama Hakkını Kullanma" eylemi, Samsun'da gerçekleştirildi. Tekel işçilerine destek veren Türk-İş, Kesk, Tabipler Odası başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları, iş bırakıp, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Yaklaşık 600 kişilik grup ellerinde "AKP'yi istemiyoruz", "Genel grev genel direniş", "AKP elini ekmeğimizden çek", "Yan gelip yatmadık. Vatanı satmadık", "İşçi düşmanı milyarder Tayyip" gibi döviz ve pankartlar taşıdı. "AKP halka hesap verecek", "Susma susdukça sıra sana gelecek", "Tekel işçisi direnişin simgesi" gibi sloganlar atan grup, hükümeti protesto etti. Ön saflarda bulunan kadın ve çocuklar ise başlarına siyah kurdelalar taktı.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kalabalık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerinde "Memurların işçilerin çığlık sesleri AKP'yi karartacak" yazılı kuklasını benzin döküp yaktı. Tekel işçisi olan eşi Savaş Utku'nun Ankara'da eylemde olduğunu söyleyerek kürsüye çıkıp bir konuşma yapan 4 çocuk annesi 39 yaşındaki Hatun Utku, "Başbakan sesimizi duymuyor mu? Onu bu halk seçmedi mi? Halkının karşısına çıksın. Onu Amerika mı seçti. Bizden, ekmeğimizden ne istiyor. 600 lira ile ben nasıl geçineyim. Derdimizi başbakana bir türlü anlatamadık. Artık yeter sesimizi duysun" dedi. Hatun Utku'nun konuşmasını meydanda toplanan kalabalık büyük bir coşkuyla alkışladı.

Daha sonra kürsüye çıkan 11 yaşındaki Alperen Kaya, Tekel işçisi olan babası Alparslan Kaya'nın Ankara'da eylemde olduğunu söyleyerek, "Babamı günlerdir görmüyorum. O hasta. Soğukta oralarda perişan oldu. Sadece telefonla konuşabiliyorum. Artık babamı istiyorum. Babamın gelmesini istiyorum" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Mitingde bir konuşma yapan Türk-İş 6'ncı Bölge Temsilcisi İsmail Topçu, "Kardeşlerimiz, Ankara'da duymayan kulaklara, duymayan vicdanlara, seslerini duyurmaya, haklılıklarını anlatmaya çalışıyor. Ama kulaklarını tıkaylan, vicdanlarını sermayeye teslim eden siyasi iktidar, arkadaşlarımızı duymak istemiyor" diye konuştu.

Çeşitli sloganların atıldığı eylemde davul zurna eşliğinde halaylar çeken grup olaysız bir şekilde doğaldı.

ANTALYA´DAN TEKEL İŞÇİSİNE DESTEK

Sendikelerın aldığı karar doğrultusunda Antalya´da eylem yapan yaklaşık 2 bin kişi, hükümeti eleştiri yağmuruna tuttu.

Öğle saatlerinde Kazım Özalp Caddesi üzerinde toplanan kalabalık, kısa yürüyüşün ardından Kışlahan Mayanı´nda açıklama yaptı.

Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla sendikaların aldığı bir günlük `çalışmama hakkını kullanma' eylemi, Antalya´da da uygulandı. Greve katılan işçi ve memurlar öğle saatlerinde eyleme geçti. Kazım Özalp Caddesi üzerinde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, sivil toplum örgütlerinin destek verdiği eylemde halaylar ve sloganlarla Tekel işçisine destek verdi. Protestocular, kısa bir yürüyüşün ardından Kışlayan meydanında basın açıklaması yaptı.

Sendikalar adına basın açıklaması yapan TÜRK-İŞ Antalya İl Temsilcisi Mehmet Ustali, 50 gündür devam eden Tekel işçilerinin mücadelesinin artık sadece tütün işçilerinin mücadelesi olma özelliğini aşarak tüm çalışanların mücadelesi haline geldiğini söyledi. "Tekel işçileri yaşamanı emeği ile sürdüren onurlu kitlelerin vicdanı, onuru ve gözbebeği olmuştur" diyen Ustali, devam eden mücadelenin mutlaka kazanılması gerektiğini söyledi. Ustali, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu direnişin kaybedilmesi, tütün işçileriyle birlikte şeker işçilerinin, yol işçilerinin, demiryolu işçilerinin, kamu çalışanlarının kısacası Türkiye işçi sınıfının kaybetmesidir. Bizler hükümetin 15 Aralık 2009 tarihinden bu yana Ankara´da hak ve ekmek mücadelesi veren Tekel işçilerine karşı duyarsız kalınmasını protesto ediyoruz. Hükümetin duyarsızlığı sürdüğü sürece bizim de eylemlerimiz ve Tekel işçilerini sahiplenmemiz devam edecektir."

Antalya´daki eylemde ´AKP şaşırma sabrımızı taşırma´, ´İş ekmek yoksa barış da yok´ ´Tekel halktır halk satılmaz´ şeklinde sloganlar atıldı. Son yılların en kalabalık basın açıklamasının gerçekleştiği Antalya´da polis eylemi uzaktan izlemeyi tercih etti.

İLGİNÇ PANKARTLAR
Davul, zurna eşliğinde halaylar çeken eylemcilerin açtıkları pankartlar da dikkat çekti. Bir ağacın tepesine asılan pankartta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ´Peşin satan´ olarak karikatürize edildi. Tekel markalı bir sigara paketi ´2010 direniş devam ediyor´ şeklinde değiştirilirken, paketin altında yer alan uyarı ´Emperyalizm öldürür´ olarak yazıldı.

Eylemciler dağılırken DİSK Genel-İş Sendikası´na bağlı bir grup "Oturmayan AKP´li olsun" sloganıyla tüm eylemcileri oturma eylemine çağırdı. Oturma eylemine destek verenler, "Başbakan Başbakan baksana, 4-C, 4-C alsana" şeklinde şarkı söylerek hükümeti protesto etti.

TEKEL İŞÇİLERİNE TRAKYA'DAN DESTEK

Trakya’nın üç ilinde Tekel işçilerine destek vermek için sendikalar basın açıklaması yaptı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde eyleme destek vermek için işe gitmeyenler kurum yetkilileri tarafından saptandı.

Türk- İş, Hak- İş, DİSK, Memur- Sen, Türkiye Kamu- Sen ve KESK’in, Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla ‘çalışmama hakkını kullanma’ eylemine Edirne, Kırklareli, Tekirdağ’dan destek geldi. Edirne’deki Atatürk Anıtı önünde toplanan yaklaşık 400 kişi ellerindeki dövizlerle ‘Tekel işçisi direnişin simgesi’, ‘Zafer direnen emekçinin olacak’ sloganları attı. Daha sonra grup Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

Kırklareli’nde Öğretmenevi önünde toplanan sendika üyesi yaklaşık 150 kişi sloganlar atarak Karahomur Caddesi üzerinden Dingiloğlu Parkı'na geldi. İşçilere destek verdiklerini söyleyen grup, yapılan basın açıklamasından sonra olaysız dağıldı.

Tekirdağ Şehirlararası Otobüs Terminali'nin önünde toplanan çeşitli sendikalara üye yaklaşık 300 kişi, 1 kilometre yürüyerek Tuğlalı Park'a geldi. Burada taşıdıkları dövizleri sallayan ve işçilere destek veren sloganlar atan grup yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Türk- İş İl Temsilcisi ve Tes- İş Edirne Şubesi Başkanı Adnan Bayraktar, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da örgütlü oldukları Devlet Su İşleri ve elektrik kurumlarında bin 70 işçinin işe gitmediğini bildirdi.

Yetkililer, işe gelmeyenlerin olduğunu ve bunların kimlik belirlemesi için çalışıldığını bildirdi. Kimliği belirlenen kişiler hakkında kurumlar tarafından idari işlem yapılacak.

 

VAN’DA BASIN AÇIKLAMASI VE OTURMA EYLEMİ

Van'da Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) TEKEL işçilerine destek amacıyla oturma eylemi yaparak basın açıklaması düzenledi. AK Parti iktidarının kamu emekçilerine yönelik kuşatmasının bitmesi gerektiğini söyleyen KESK Dönem Sözcüsü Ali Hikmet Uslu "AK Parti Hükümeti karlı fabrikaları kamu işletmelerini yok pahasına sermayeye aktarırken bu işletmeleri karlı hale getiren emekçileri yok sayıp sokağa atmaktadır. Bunun son somut örneği TEKEL işçilerinin durumudur" dedi.

Sanat Sokağı'ndaki oturma eylemi ve basın açıklamasına KESK Dönem Sözcüsü Ali Hikmet Uslu, Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Lezgin Botan, KESK yöneticileri ile birlikte yaklaşık 100 kişi katıldı. Eyleme katılan göstericiler dövizler taşıyarak "Direne direne kazanacağız, TEKEL işçileri yalnız değildir" sloganları attı. Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık TEKEL işçilerine destek amacıyla 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylemciler daha sonra olaysız dağıldı.

BİTLİS'TE TEKEL İŞÇİLERİNE TAKSİCİ DESTEĞİ

Bitlis'te ise TEKEL işçilerine taksiciler destek verdi. Bir günlük grev yapan taksiciler işe çıkmayarak duraklarının camlarına astıkları dövizlerle hükümetin uygulamasını protesto etti. Taksici Reşat Kitapçı, "Bugün gelen hiç bir telefona cevap vermiyoruz. Bir günlük eylemle TEKEL işçilerine destek vereceğiz. İnşallah sorun en kısa sürede çözülür" dedi.

HAKKARİ'DE HALAYLI DESTEK

Hakkari'de de TEKEL işçilerine KESK'e bağlı sendikalara mensup işçiler sabah mesaisiyle birlikte işe gitmeyerek destek verdi. Bulvar Caddesi üzerinde bulunan KESK Şubeler Platformu binası önünde toplanan sendika üyeleri, kar yağışı altında ellerindeki Kürtçe ve Türkçe pankartlarla slogan atarak belediye binası önüne kadar yürüdü.

Belediye önündeki Sendikaların bir günlük iş bırakma grevine , BDP'li Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP Hakkari il Başkanı M. Sıddık Akış, ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. 300'e yakın işçi ve memur, ellerindeki pankartlarla Kürtçe müzik eşliğinde kar altında halaylar çekerek, hükümetin TEKEL işçilerine yönelik tavrını protesto etti. Daha sonra yapılan basın açıklamasının ardıdan eylemciler olaysız bir şekilde dağıldı.

...
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 21:54:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?