22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Herkesin hedefiydi

Ravalpindi’deki miting sonrası öldürülen Benazir Butto’ya yönelik bombalı, silahlı saldırıyı, El Kaide üstlendi. El Kaide sözcüsü, "En değerli Amerikan varlığını imha ettik" derken, emri verenin Usame Bin Ladin’in sağ kolu Zevahiri olduğu sanılıyor. Yine de, çok düşmanı bulunan Butto’nun gerçek katilini bulmak, belki de hiçbir zaman mümkün olmayacak.

AFP MUHABİRİ DEHŞETİ ANLATTI

PAKİSTAN’ın eski başbakanlarından ve muhalefet lideri Benazir Butto’ya yönelik bombalı, silahlı suikastı üstlenen tek örgüt, El Kaide oldu. El Kaide sözcülerinden Mustafa Ebu el Yezid, bir internet sitesine yaptığı açıklamada, "Mücahitleri bozguna uğratmayı vaadeden en değerli Amerikan varlığını imha ettik" dedi. El Kaide’nin iki numaralı lideri Eymen el Zevahiri’nin, emri bizzat verdiği iddia ediliyor. Zevahiri, geçen ay Butto’nun dönüşünü değerlendirmek üzere örgüt tarafından yayınlanan video kasette, 8 Ocak’taki seçimlere katılacak tüm adaylara saldırılması çağrısı yapmıştı. Son mitinglerinde, El Kaide’yi kendisini hedef almakla suçlayan Butto, Ladin’in bir dostundan, ’Keçi gibi boğazlanmakla’ tehdit edildiği bir mektup aldığını açıklamıştı.

TALİBAN TEHDİT ETMİŞTİ

Pakistan-Afganistan sınırında gölge bir devlet kuracak kadar güçlenen Taliban milisleri de olağan şüpheliler arasında. Taliban, özellikle Güney Veziristan’da büyük güç kazanan savaş ağalarıyla ittifak kurarak, Butto’yu açıkça tehdit ediyordu. Aşiret ağalarından Beytullah Mesud, seçimi kazanması durumunda İslamcı teröristleri ’Ezeceği’ vaadinde bulunan Butto’nun dönüşünün ardından, "Ona intihar bombacılarıyla hoşgeldin diyeceğiz" demişti. Mesud daha sonra bu sözleri yalanladı, ama Taliban’ın ve sınırboyundaki kabile liderlerinin Butto’nun varlığına katlanamadığı herkesin malumuydu.

YEREL GRUPLAR MI

Plan aşamasında kalanlar da dahil edilirse, sayısız suikast girişiminin hedefi olan Butto’yu, cihat yanlısı, bağımsız küçük gruplardan birinin vurmuş olma ihtimali de var. NATO’ya karşı Afganistan’da savaşan, Pakistan ordusuna sık sık saldırı düzenleyen bu grupların birçoğu, geçmişte sorunlu Keşmir bölgesinde Hindistan’a karşı savaşmak üzere Pakistan ordusu ve istihbaratınca kuruldu. Şimdi kontrolden çıkan ve Butto’yu kara listeye alan bu gruplardan en çok bilinenleri, Ceyş’ül Muhammed, Leşker-i Tayyibe ve Hizb’ul Mücahidin. 

DERİN DEVLET ŞÜPHESİ

Son ihtimal, daha sarsıcı. Son mitinglerinde, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in ismini de kendisini ortadan kaldırmak isteyenler listesine koyan Butto’nun ölümünün ardından sokaklara dökülen halk, ’Katil Müşerref’ sloganları attı. Bazı siyasi yorumcular da, keskin nişancı kullanıldığı iddiasının dahi ortaya atıldığı bombalı-silahlı suikasta, Pakistan derin devletinin bulaşmış olabileceğini düşünüyor. Pakistan gizli servislerinden Hizmetlerarası İstihbarat Ajansı (ISI), bölgede ABD’nin Sovyet tehdidine karşı uyguladığı strateji çerçevesinde, 1970’li yıllardan itibaren İslamcı militanlarla işbirliği yapmaya başlamıştı. Sonraları Pakistan’da kim iktidara geldiyse, bu örgütü muhalifleri sindirmek için kullandı. 

KORUMA YETERLİ MİYDİ

Butto’nun hem iki buçuk ay önceki Karaçi’deki, hem de can verdiği Ravalpindi’deki mitinglerinde yeterince korunmadığı gerçeği de bu iddiayı güçlendiriyor. Butto’nun sıkı güvenlik talebine emniyet güçlerinin ilgisiz kaldığını, devlet görevlileri bile kabul ediyor. Uzmanlar, Pakistan gizli servisleri içinde kendisini ’mücahit’ olarak tanımlayan bir çok unsur olduğunu da belirtiyorlar.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 13:45:41
Güncelleme :29 Aralık 2007 Cumartesi 13:50:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?