31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Herkeste bir dinlenme korkusu!

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, son günlerde bazı sivil ve askeri bürokratların telefonda ya da sohbet ortamında yaptıkları konuşmaların internet sitelerine düşmesinin ardından Türkiye’de böcek fobisinin hortladığını kaydetti. 

Türkiye’nin dönem dönem gündeme gelen dinleme skandalları yüzünden "gizli kulaklar ülkesi" haline geldiğini vurgulayan Aygün, "Birilerinin kulağı yine fazla uzadı. En temel haklarımızdan biri olan haberleşme özgürlüğümüz çiğneniyor. Hükümet uzayan kulakları çekmeli" dedi. 

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, böcek fobisi yüzünden bakanlar, kuvvet komutanları, milletvekilleri, müsteşarlar, polis müdürleri, belediye başkanları, siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenler, sivil toplum örgütü liderleri, işadamları ve gazetecilerde "dinlenme paranoyası" oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti: 

"Millet birbirini dinliyor. Dinleyen dinleyene... Telefonla aradığım bazı bakanlar bile dinlenme korkusu yaşıyor. Önemli makamlarda bulunan hangi yetkiliyi arasam ’Telefonda olmaz, yüz yüze konuşalım’ diyor. Halbuki ben ne iş takibi yapıyorum ne rüşvet teklif ediyorum ne de tayin istiyorum. Üyelerimi ilgilendiren bir meseleyi soruyorum. Makamına gitsem, orada da dinlenme endişesi var. Böcek korkusu yüzünden derdimizi anlatamıyoruz. Böcek geldi, mertlik bozuldu. Herkes birbirinden şüpheleniyor. Kimse düşündüğünü açık açık söyleyemiyor. Bazıları da elinde kağıt kalemle dolaşıyor. Sakıncalı bulduğu şeyleri yazarak anlatıyor. Dinlenme korkusu ruh sağlığımızı bozuyor."

"PARASI OLAN DİNLİYOR"

Dinleme yetkisinin Emniyet, Jandarma ve MİT’e ait olduğunu ancak, yasa dışı dinlemenin çok yaygınlaştığını vurgulayan Aygün, parası olanın dinleme cihazı aldığını kaydetti. İnternet üzerinden hizmet veren alışveriş sitelerinde bile dinleme cihazı satıldığına dikkati çeken Aygün, bu cihazları satanlara da alanlara da caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini vurguladı. Telefonda ve makam odalarında sohbetlerin ana konusunun "hava ve su" olduğunu söyleyen Aygün, "Dinlenme korkusu yüzünden artık telefonda ve dost sohbetlerinde iş yerine havadan sudan konuşur olduk. En gözde konumuz küresel ısınma ve barajlardaki doluluk oranı... Herkes, memleket meselelerini konuşmaktan, hükümet politikalarını eleştirmekten korkuyor" diye konuştu. 

Dinlenme korkusu devam ettiği sürece, siyasetçilerin "Konuşan Türkiye" sloganlarının, "Susan Türkiye"ye dönüşeceği uyarısında bulunan Aygün, yasa dışı dinlemelerin kimler tarafından yapıldığının ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 11:03:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?