28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

'Herşeyi konuşalım' tartışması

Başbakan Erdoğan'ın, DTP'ye hitaben, "Önce PKK'yı terör örgütü kabul et. Silahsız masaya gelirsin, herşeyi konuşuruz" sözleri tartışma yarattı.

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek ile CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, "Silahsız şekilde masaya gelirsin, her şeyi konuşursun" sözlerini Meclis gündemine taşıdı.
Şimşek, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Erdoğan’a, dün katıldığı bir toplantı çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamaya değinerek, bunun daha sonra Başbakanlık Sözcüsü tarafından düzeltilmeye çalışıldığını kaydetti.

"Sözlerinin muhatabı PKK mı yoksa DTP mi? Kastınız DTP ise bu partinin silahlı mücadele yaptığını mı söylüyorsunuz?" diyen Şimşek’in yanıtlamasını istediği diğer sorular şöyle:
"Sözlerinizin muhatabı PKK ise binlerce masum insanımızı öldürmüş, ülkenin milyarlarca dolar parasını, zamanını enerjisini heba etmiş bir terör örgütünün silah bırakması koşuluyla masaya davet etmeniz Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı olarak ülkenin yıllardır uyguladığı terör politikasını bilmediğinizin bir göstergesi midir?

Sözlerinizin muhatabı DTP ise bu siyasal hareketin silahlı mücadele yaptığını söylüyorsanız; bu siyasi hareketin temsilcileri hakkında ve o siyasal hareket hakkında silahlı mücadele yaptıkları için Türkiye Cumhuriyeti devletinin birliği, bütünlüğü ve yurttaşlarının huzuru adına yasaların gereği yapılacak mıdır?"

"(HER ŞEY)İN AÇILIMI NEDİR?"

CHP’li Baratalı da Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün "terörün tanımı yeniden yapılsın" ifadesine karşı söylediği sözlerin muhatabını sordu.
Baratalı, "Sözlerinizin muhatabı PKK ise bu bir ateşkes çağrısı mıdır? Teröre karşı bugüne kadar izlenen politikalardan vaz mı geçilmiştir? Sözlerinizin muhatabı DTP ise bu partinin silahlı mücadele yürüttüğünü mü söylüyorsunuz? Böyle bir durum varsa, bu parti ve yöneticileri hakkında ne gibi yasal işlem yapılacaktır" dedi.
Baratalı, Erdoğan’ın, "masaya gelirsin her şeyi konuşursun" sözüyle neyi kastettiğini ve "her şey"in açılımının ne olduğunu da öğrenmek istedi.

Erdoğan neler demişti?

Başbakan Erdoğan dün yaptığı konuşmada isim vermeden, "Demokratik bir yaşam sürmek istiyorsanız kaçmaya, elde silahla dolaşmaya gerek yok. Gelirsin masada her şeyini konuşursun" demişti. Erdoğan'ın sözleriyle "PKK mı muhatap alınıyor?" tartışması başlayınca Başbakanlık sözcüsü Akif Beki akşam saatlerinde, "Mesajın muhatabı PKK'yı kınamaktan kaçınandır" açıklamasını yapmıştı.

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2006 Cuma 16:16:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?