16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Hey gidi günler hey!

Evren'e tek destek düşünce özgürlüğü savunucularından geldi

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evrenin “Türkiye 8 eyalete bölünebilir” şeklindeki sözleriyle ilgili, “İlgili birimlere gerekli talimatı verdim, inceleme başlattık. Suç unsuru varsa gereği yapılır” dedi. Yurtseven, yaptığı açıklamada, konuyla ilgili araştırma başlattıklarını bildirdi.

Başsavcı Yurtseven, şunları kaydetti: “İlgili birimlere gerekli talimatı verdik. Araştırma aşamasındayız. Evren, bu sözleri dedi mi? Demedi mi? Kime, ne zaman konuştu, bu konuları inceliyoruz. İncelemenin ardından suç unsuruna rastlanırsa, yetkilerimizi kullanacağız. Konu inceleme aşamasında olduğu için bu konuda konuşmuyoruz. Ancak, açıklamalarda suç unsuru varsa gereği yapılır.”

SUÇ UNSURU VAR

Muğla Baro Başkanı Ayla Kara ise konuyla ilgili, “Ben, bu açıklamalarda suç unsuru görüyorum. Bu ayın 19'unda arkadaşlarımla yapacağımız toplantıda bu konuyu görüşeceğiz. Toplantıdan çıkan karar doğrultusunda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunabiliriz” dedi. Kara, “Geçmişte Cumhurbaşkanlığı yapmış, topluma önder olmuş kişinin açıklamaları birileri tarafından işaret olarak algılanabilir. Bu açıklamalar, toplumu, ülkeyi bölmek isteyenlerce yanlış yerlere çekilebilir. Açıklamalar son derece talihsiz” diye konuştu.

Bu arada 7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, eyalet sistemine geçilmesine ilişkin sözleri üzerine Muğla Cumhuriyet başsavcılığının inceleme başlatması değişik tepkilere yol açtı. İşte tepkiler:

AK Parti Samsun milletvekili Musa Uzunkaya: “Gündemde kalmak için bunu yapmıştır. Eğer söylediklerinden samimiyse Güneydoğu'da olaylar geliştiği günlerde, kudretli paşalardandı. 1984'de yegane hakim kendileriydi. Dediklerini savlarını hayata geçirebilirlerdi. Neden bugün gündeme getiriyor. Bence bu fikirleri ortaya atarak zihinleri bulandırıyor. Tabir yerindeyse ağzı olan konuşuyor Zaten yaşı çok ileride oluduğu için cezai ehliyeti de yoktur. Savcıların yapacağı soruşturma Sayın Evren'in yaşından dolayı kadük kalacaktır.”

İDAMLA YARGILANIRDI

AK Parti Adıyaman Milletvekili Fehmi Hüsrev Kutlu: “Kenan Evren'in söyledikleri doğrudur demiyorum ama, ortaya atılmasında bir sakınca yoktur. Evren bu sözleri söyledi diye, vatana ihanetle yargılanmaması lazım. Ama şunun da altını çizmek gerekir; 12 Eylül'de biri bunu söyleseydi, Sayın Evren onu idamla yargılardı.”

İNCELEME DOĞRU DEĞİL

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek: “Bir soruşturma konusu olmasını doğru bulmam. Ortada suç oluşturan bir durum yok, kendine göre görüşlerini açıklıyor. Ama bu görüşlerin bana göre tutarlılığı yok. Anayasamız üniter devlet yapısı öngörüyor. Bunun içinde de eyalet sistemi olmaz. Evren, Cumhurbaşkanlığı döneminde özellikle Kürtlere dönük yoğun baskılar uygulamış, Kürtçe isimleri, şarkıları yasaklamış bir insan tutmuş, kendine göre özgürlükçü bir söylem seçmeye çalışıyor.”

YARGININ GARABETİ

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel: “Evren darbe yaparak TCK'ya göre en ağır suçu işlemesine rağmen elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Ama kalkıp da Türkiye'de eyalet sistemi olsun, Kürtlere şöyle davranılsın diye düşünce özgürlüğünü kullanıp konuşunca savcılık inceleme başlatıyor. Bu ne biçim bir çarpıklıktır. Böyle bir şey olabilir mi? Evren Paşa fikirlerime ters olsa da kendi fikrini söylemiştir, bir hürriyeti kullanmıştır. Darbe suçunu görmeyip, fikrini açıkladı diye bir eski cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açarsanız herkes bize ne der?”

Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen: “12 Eylül askeri darbesi sonrasındaki ihlaller için herhangi bir girişimde bulunmayan yargının Evren'in düşüncelerini açıklaması karşısında girişimde bulunmasının dikkat çekici. Toplumsal katılım ve barışı güçlendirecek mesajlar kim tarafından verilirse verilsin serinkanlılıkla tartışılmalı.”



Onun hakkını da savunacağız

Emekli Hakim Albay Ümit Kardaş “Kaderin cilvesi; Kenan Evren'in ifade özgürlüğünü de savunacağız tabii ki. Evren'in söylediklerinde hiç bir suç unsuru yok. İfade özgürlüğü bakımından herkesin çıkıp federal sistem öngörüyoruz deme özgürlüğü vardır. Yargının bundan bir şey çıkarması rahatsız edici bir durum oldu. Çünkü TSK'nın bir girişimi var bu konuda. Darbe yapmış kişi bile Silahlı Kuvvetlerle ters düşüyorsa ve yargı bu konuda devreye giriyorsa, burada düşünmek gerekir. O sözleri söyleyecek tek kişiydi ve söyleyemiyor, şeklinde bir mesaj çıkıyor ortaya.”


Suçlama yağdı

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında Türkiye'nin eyalet sistemine geçmesi gerektiğine ilişkin düşünceleri nedeniyle çeşitli kurumlar tarafından suç duyurusunda bulunuldu.Kamu-Sen Balıkesir İl Temsilciliği, Kenan Evren'in “Türkiye'nin 8 eyalete bölünebileceği” yönündeki sözleriyle ilgili, Balıkesir Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Muğla'nın Marmaris ilçesinde yerel yayınlanan Gazete Marmaris'in sahibi gazeteci Ahmet Yaşar Altınöz de Evren hakkında aynı açıklamadan dolayı suç duyurusunda bulundu. Evren hakkında suç durusunda bulunanlar arasında ulusalcılar da yer aldı. Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği adına Genel Başkan Taner Ünal Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığına eski cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yenişafak
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi 11:00:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oflu fahri IP: 84.63.174.xxx Tarih : 3.03.2007 11:27:12
SACMA SAVUNUCULUK: HERDÜSÜNDÜGÜNÜZÜ METYA ARACILIGI ILE DÜNYAYA DAGITAMAZSINIZ EYER BIRDE BU 70MILYONU RAHATSIZ ETIYOR ISE BU NASIL DÜSÜNCE ÖZGÜRLÜGÜ BEKI BIRILERI SIZE BU TOPRAKLAR SATECE OSMANLININ HAKIKI TORUNLARINA AITDIR DIYE FIKIR ÜRETSE AYNEN TESTEKLERMISINIZ BURATA SATECE TÜRK KÖKENLILER YASAR DIYE KESINLIKLE HAYIR TERIZ DEYILMI ONUN ICIN DÜSÜNCE ÖZGÜRLÜ FALAN DEMOKRASI FALAN BUNLARIN HIC BIR ZAMAN ÜLKEYI BÖLME YETKISI VERMEZ BEN BIR TÜRK EVLATI VE VATANDASI OLARAK SAYIN EVRENIN TALIHSIZ BIR ACIKLAMA YAPTIGINA INANIYORUM YASININ ILERLEMESINE SONUCLARININ NELER DOGURACAGINI HESAPLIYAMATIGINA INANIYORUM BÖYLE KONULARLA ILKILENMEMELILER INANIN KISILIGINTEN COK SEYLER KAYIP ETTIGININ BELKITE FARKINDA DEYIL BIRAKIN IHTIYARI EMEKLILIGINI YASASIN TAVSIYE EDERIZ AKILLARA GELEN SORULAR MESELA KIME CALISIYOR SAYIN PASA PKK ILE ILISKISI VARMI YOKSA IMRALITAKICOKMU ZIYARET EDIYOR CÜNKÜ SÖYLEDIGI SÖZLER ISTER ISTEMEZ BÖYLE SÜPHELER UYANTIRIYOR KISACA BÖYLE DÜSÜNCE ÖZGÜRLÜGÜ OLMAZ VATANIM BÖLÜNECEKSE OLMAZ OLSUN BÖYLE ÖZGÜRLÜK