19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Hizbullahçıların tahliyesine ret

Terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 26 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Hacı İnan'ın da aralarında olduğu 6'sı tutuklu 7 sanık katıldı. Duruşmada, müşteki Veysi Atçı da hazır bulundu.

Mahkeme heyeti başkanı, bazı tutuklu sanıkların cezaevinden getirilmediği ve sebebinin bildirilmediğini tutanağa yazdırdı.

Dosyanın Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğini ve henüz dönmediğini belirten başkan, hard diskler ile ilgili naip hakimce yapılan incelemede, incelenen disketlerin çözümünün yapıldığı, bu nedenle ikinci bir çözüme gerek görülmediğinin bildirildiğini ve çözümlerin ilgili mercilerden dosyaya gönderildiğinin anlaşıldığını kaydetti.

Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Hacı İnan, müdahil Veysi Atçı'nın oğlunun ölümüyle bir ilgilerinin olmadığını, ayrıca Atçı'nın oğlu ile haberleştiğini, yani oğlunun sağ olduğunu ileri sürerek, “Bunu müdahilin en yakın akrabasından haber aldım. Ancak bu akrabasının ismini bildiremem. Ayrıca iddianamelerde ölü olarak gösterilen kişilerin bir kısmının da yurt dışında yaşadıklarını ve sağ olduklarını da biliyorum. Bu konuda daha fazla detay bildiremem” dedi.

Tutuklu sanık Abdülsettar Yıldızbakan da “İddianamede ölü olarak belirtilen Mehmet Ali Aslan isimli kişi halen Van Ağır Ceza Mahkemesinde yine Hizbullah örgütü ile ilgili olarak yargılanmaktadır. Oysa bu kişiyi benim Adana'dan alıp Konya'ya götürdüğüm ve orada infaz ettiğim şeklinde suçlama getirilmiştir. Bu şahıs halen Van F Tipi Kapalı Cezaevinde tutukludur” diye konuştu.

TAHLİYE TALEBİNE RET

Tutuklu sanıklardan Burhan Ekineker ise uzun süredir tutuklu olduğunu, işkence gördüğüne dair raporların da dosyada mevcut olduğunu söyleyerek, ”İşkence ile alınan ifadeler ile hüküm kurulamaz. Böyle olsa bile ancak örgüt üyeliği ile suçlanabilinir” dedi.

Tutuklu sanık İlyas Kutulman da 7 yıldır tutuklu olduğunu ve tahliyesini istediğini söyledi. Diğer tutuklu sanıklar ve avukatları da tahliye taleplerinde bulundu.

Duruşmada söz alan müdahil Veysi Atçı, oğlunun akıbetini öğrenmek istediğini dile getirerek, “Benim oğlum sağ olsa mahkemede ne işim var?” dedi.

Dosyanın aslının Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinden dönüşünün beklenmesine ve gelen hard disklerin dökümünün yapıldığı dosyanın heyetçe incelenmesine karar veren mahkeme heyeti, Van F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu olduğu ve Van Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı ifade edilen Mehmet Ali Aslan hakkındaki davanın araştırılmasına, böyle bir davanın varlığının olması halinde dosyasının tespit edilerek incelenmek üzere ilgili mahkemeden istenmesine hükmetti.

Tahliye taleplerini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

CEZA İSTEMLERİ

Birleştirilen davaların iddianamelerinde, terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan, örgütün sözde İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman ve 10 kişinin cesedinin çıkarıldığı Üsküdar'daki evin kiracısı Cevat Işıklı'nın da aralarında yer aldığı 10 sanığın, “anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak” suçundan müebbet ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamelerde, diğer sanıkların da “yasa dışı örgüt üyesi olmak” ve ”yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek” suçlarından 4.5 ile 22.5 yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.


aa
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 12:12:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?