22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Hızlı tren, yolcu sayısını artıracak'

Polatlı yakınlarındaki Beylikköprü viyadüğünde düzenlenen törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin hızlı tren çağının başlangıcı olan tarihî bir günü yaşadığını söyledi. 

TCDD Genel Müdür Süleyman Karaman ise hızlı trenin, Avrupa ortalamasının çok altında olan Türkiye'deki yolculukları artıracağını kaydetti.

Bakan Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, hızlı tren Avrupa'da altıncı, dünyada sekizinci olarak Türkiye'ye geldi. Tren hattı 643 milyon, hızlı tren setleri de 139 milyon Euro'ya mal oldu. 

250 kilometrelik Ankara-Eskişehir hattında adım adım tüm testler yapılacak. Seferler testlerin bitiminin ardından başlayacak. Ankara-Eskişehir hattı 1 saat 5 dakika gibi bir sürede katedilecek. Hıza göre bu süre 1 saat 15 dakikaya kadar uzayabilecek. 2 bin 300 metreyle Türkiye'nin en uzun viyadüğü de bu bölgede inşa edildi. Hattın yapımında çok önemli altyapı çalışmalarının yürütüldüğünü aktaran Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: "2,5 milyon kamyonluk hafriyat, 7 tren köprüsü, 16 nehir geçiş köprüsü, 2 otoyol köprüsü, 38 karayolu üst geçidi, 47 altgeçit inşa edildi. Toplam uzunluğu 4 bin 300 metre olan viyadükler ile toplam uzunluğu 721 metre olan iki tane de tünel tamamlandı. Hatta 57 bin ton ray, 830 bin adet travers döşendi." Yıldırım, "Hat boyunca harcanan ray, beton imalatlarla 120 bin nüfuslu bir şehir imal edilebilirdi." bilgisini verdi. Yıldırım, "2010 yılında Ankara-İstanbul hattının tamamı, hızlı tren işletmeciliğine geçmiş olacak." dedi.

TCDD Genel Müdürü Karaman ise Ankara-Eskişehir hattının iki ayrı gidiş geliş şeklinde 3 yılda tamamlandığını bildirdi. Hızlı tren hattına kuşlar dışında hiçbir canlının giremeyeceğini belirten Yıldırım, hayvanların özellikle sürü şeklinde geçmesinin engellenmesi için gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Yaptıkları araştırmada yolcuların, belirli bir fiyatın altında olması durumunda hızlı trenden başka bir araçla seyahat etmek istemediklerinin ortaya çıktığını vurgulayan Karaman, "Türkiye'de yolculuklar Avrupa ortalamasının çok altında. Hızlı tren, yolculukları artıracak." şeklinde konuştu. Karaman, hızlı tren bilet fiyatlarının ise yolcunun talebine göre ayarlanacağını dile getirdi.
Zaman
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2007 Cuma 07:01:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?