20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Hızlı tren rayına taş koydular

Konfor testlerine dün başlayan hızlı tren, çocukların raylara taş koyma ve taş atma alışkanlığından nasibini aldı. Hattaki taşla sarsılan ve bir anda durmak zorunda kalan trenin sürüş ekibi, raylara köylü çocuklarca taş yerleştirildiğini tespit etti. Saatte 250 km hızla giden trene taş atan çocuklar da trenin ön camının patlamasına sebep oldu.

Ankara-Eskişehir arasındaki hızlı tren seferlerini 15 Aralık'a yetiştirmeyi planlayan TCDD'nin, deneme testleri sırasında başına olmadık işler geliyor. TCDD'nin deneme sürüşlerinin yapıldığı hatta, önce kuşlarla başı derde girdi. Her gün birkaç kuş, 250 kilometre hızla gelen trenin oluşturduğu hava akımına kapılarak can veriyordu. TCDD, uluslararası kuruluşlar dahil, kuş ölümlerinin önüne geçebilmek için çalışma yürütürken, şimdilerde hiç beklenmedik bir olay daha yaşandı. İnsansız gerçekleştirilen deneme seferlerinin birinde, hızla giden tren rayının üzerine taş konuldu. Trenin, raydaki taşa çarpması sonucu büyük bir sarsıntı oluştu. Test sürüşü yapan ekip, ne olduğunu anlamadığı için korkulu anlar yaşandı. Treni durduran ekip, olay yerinde yaptığı ilk incelemede, rayların üzerine taş konulduğunu tespit etti. Yetkililere göre taşlar, civar köylerdeki çocuklar tarafından yerleştirildi. Bu kapsamda TCDD Genel Müdürlüğü, jandarmayla birlikte oluşturduğu ekiple civar köyleri gezmeyi ve vatandaşları hızlı tren konusunda uyarmayı planlıyor.

Devam eden hızlı tren deneme seferleri sırasında karşılaşılan başka bir sıkıntı ise ülkece eski bir alışkanlığımız olan trenlere taş atma olayı... Konvansiyonel (düşük hızlı tren) trenlere taş atmakla meşhur ülkemizde, aynı alışkanlık hızlı tren hattı üzerinde de yaşanıyor. Sürüşler sırasında atılan bir taş, trenin ön camını patlattı. Yetkililer, hızlı trenle, konvansiyonel trenler arasında fark olduğuna dikkat çekerek, "Hızlı tren, 250 kilometre hızla gidiyor. Bu hızla giden bir tren, frenleme yaptığı andan itibaren durması için en az 3-4 kilometre ilerliyor. Bu bilinmeli. Oluşabilecek tehlikenin herkes bilincinde olmalı." diyor.

Türkiye, Avrupa'da 6'ncı dünyada 8'inci hızlı tren teknolojisiyle tanışmak için geri sayıma başladı. TCDD, Ankara-Eskişehir arasında hızlı tren ticari seferlerine 15 Aralık'ta başlamak için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu amaçla yolcusuz gerçekleştirilen hızlı tren deneme sefer sayısını artıran TCDD, Ankara-Eskişehir hattında kesintisiz olarak 250 kilometre hıza kadar ulaştı.

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 12:34:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?