26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Hızlı trenden 'şüpheli' başlangıç

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yarın resmi açılışı yapılacak Yüksek Hızlı Tren'in, Avrupa'daki örneklerinden daha kısa sürede sefere çıktığını söylerken, BTS Genel Başkanı Yunus Akıl tren hattının tamamlanmadığını savundu.

Ankara-Eskişehir arasında yarın resmi açılışı yapılacak, 14 Mart'ta da resmi olarak seferlerine başlayacak olan Yüksek Hızlı Tren ile ilgili tartışmalar sürüyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, trenin hazırlık süresinin Avrupa ülkelerine kıyasla daha kısa tutulduğunu söylerken, KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yunus Akıl ise, tren hattının tamamlanmadığını savunarak, "Dünyanın hiç bir ülkesinde bu şekilde hızlı tren işletmeciliği yapılmamaktadır" dedi.
Dünya Demiryolu Çalışanları Günü nedeniyle Demiryol-İş Sendikası'nda dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldırım, 13 Mart Cuma günü resmi açılışın gerçekleşeceğini ve 14 Mart tarihinden itibaren de seferlerin başlayacağını kaydetti. Yıldırım, bunun bir başlangıç olduğunu belirterek "Eskişehir-İstanbul, Konya-Ankara hattının inşaatı devam ediyor. Demiryollarında daha yapılacak çok iş var" dedi. Yıldırım, ilk etapta 4 geliş, 4 gidiş olmak üzere toplam 8 sefer yapılacağını ancak talebe göre sefer sayısının da artacağını ifade etti.
Türkiye'nin Avrupa'da 6, dünyada ise 8. hızlı tren işletmecisi ülke olacağını vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eskişehir'de demiryolu hattı yer altına alınacak, çalışmalar sürüyor. Ankara'da ise 5 hemzemin geçit var. Bunlar yüzünden kontrollü sürüş gerekiyor. Hızın azalma nedenleri bunlar. Ancak bu Türkiye'ye bize mahsus bir uygulama değil. Dünyanın her yerinde bur tür uygulamalar var. Zaten şehir içinde 250 kilometre hız yapması düşünülemez. Bu Kore, İspanya, Almanya'da da böyle; hızlı trenin hızı kademeli şekilde artıyor."

Saklayacak halimiz yok
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yıldırım, "Hızlı trenin Ankara-Eskişehir etabının vaat edilen sürede hizmete girmediği" yorumu üzerine, şunları söyledi: "Verdiğimiz tarihi tutamadık. Testleri ancak 23 Nisan 2007'de başladı. Hızlı tren, Türkiye'de bir ilk. Bazı sorunları aşmak da zaman alıyor. Avrupa ülkelerinde aynı mesafe için hazırlık sürelerini karşılaştırınca bizimki önce bitirildi. Saklayıp gizleyecek halimiz yok."
Yıldırım, "Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin Eskişehir-İstanbul etabının ne zaman tamamlanacağının" sorulması üzerine Yıldırım, sözleşmede belirtilen sürenin 30 ay olduğunu ancak bir takım hukuki sorunlarla karşılaşıldığını söyledi. Geçen hafta sonuca ulaştığını kaydeden Yıldırım, "Kontrata göre 30 ayda bitmesi gerekiyor ancak ben bunun mucize olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Bu hattaki çalışmanın 2 ay önce başladığını bildiren Yıldırım, ilk hızlı tren projesindeki gecikme nedeniyle ihtiyatlı davranarak bu proje için tarih belirtmeyeceğini söyledi.

Güvenliğe dikkat edilmedi
KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS)Genel Başkanı Yunus Akıl ise, Ankara-Eskişehir arasındaki Yüksek Hızlı Tren hattının tamamlanmadığını öne sürerek, "Dünyanın hiç bir ülkesinde bu şekilde hızlı tren işletmeciliği yapılmamaktadır" dedi. Akıl, dün sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Yüksek Hızlı Tren'le ilgili en büyük eksikliğin güzergâh seçiminde yaşandığını iddia ederek, yolu 160 kilometre kısaltan Ankara-İstanbul Sürat Demiryolu Projesi'nin maliyet fazlalığı gerekçesiyle gözardı edildiğini öne sürdü.

Pamukova benzeri bir macera
Garların kapasitesinin de yeterli olmadığını savunan Akıl, şunları kaydetti: "Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Hattı tamamlanmamıştır. Sefere konulması düşünülen hızlı trenler Ankara'dan Esenkent'e kadar (40 kilometre) mevcut demiryolunu kullanacak, Esenkent'te hızlı tren yoluna girerek Eskişehir'e 9 kilometre uzaklıktaki Hasanbey'e kadar hızlı tren yolunu kullanıp, burada tekrar mevcut demiryoluna girerek Eskişehir'e varacaktır. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu şekilde hızlı tren işletmeciliği yapılmamaktadır. Ankara-Eskişehir arasını 4 bölümde incelediğimizde hattın önemli bir kısmı için Pamukova benzeri bir maceraya davet çıkarıldığını, sorumluluğun hemzemin geçitlerin kapatılmasıyla sınırlandırıldığını ve meydana gelebilecek olumsuzlukların belediyelerin üzerine atıldığını görmekteyiz."


Biletler mart ayı boyunca 5 TL
Hızlı trenin biletleri de bugün satılmaya başlıyor. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, tam bilet fiyatının 40 TL, indirimli bilet fiyatının ise 20 TL olarak belirlendiğini ancak martın sonuna kadar 5 TL üzerinden satışa sunulacağını kaydetti. Yıldırım, nisandan itibaren bir süre için yüzde 50 oranında indirim uygulanacağını belirterek aylık sınırsız tam bilet fiyatının 350 TL, indirimli sınırsız bilet fiyatının ise 200 TL olacağını kaydetti. Yıldırım, sınırsız biletin en çok öğrenciler tarafından kullanılabileceğini ifade etti. Business clas bilet fiyatları ise 50 TL üzerinden satışa sunulacak. Bunun yanı sıra basın mensuplarına da belirli oranda indirim uygulanacak.


Açılışı Başbakan Erdoğan yapacak
Yüksek Hızlı Tren (YHT) yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuk olduğu ilk resmi seferini yapacak. İlk tören, Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla sabah saatlerinde Ankara Garı'nda düzenlenecek. Daha sonra YHT, Başbakan Erdoğan'ın konuk olacağı ilk resmi seferini gerçekleştirecek ve Eskişehir Garı'na varıldığında ikinci tören düzenlenecek. Diğer yandan aynı gün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'nin birinci etabı "Ankara-Yozgat" hızlı tren hattının temelinin atılacağı Yozgat'taki törene katılacak. Başbakan Erdoğan, Eskişehir'den telekonferans yöntemiyle bağlanarak, bu hattın açılışını da yapacak.

Referans
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 17:28:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?