22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Hrant'ı vurunca kahraman olursun'

HRANT Dink cinayetinin planlayıcısı ve azmettiricisi Yasin Hayal, emniyetteki ifadesinde, "Ben bu olayın faili meçhul kalacağını düşünüyordum" dedi. Bir yıl önce cinayet için görevlendirdiği ancak kararsız tavırları nedeniyle vazgeçtiği Zeynel Abidin Yavuz ise Yasin Hayal’in kendisine "Eylemi gerçekleştirirsen kahraman olursun. Bütün dünyada ismin duyulacak" dediğini söyledi.

Yasin Hayal, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde verdiği 9 sayfalık ifadede cinayeti bütün detayları ile anlattı. Ogün Samast, Ahmet İskender, Zeynel Abidin Yavuz ve Ersin Yolcu’nun olayla ilgili ifadelerinin de kendi ifadesiyle paralel olduğunu söyleyen Yasin Hayal bu ifadelerde geçen anlatımları kabul ettiğini söyledi. Yasin Hayal, Ahmet İskender’in, "Yasin Hayal’i Erhan Tuncel’in yönlendirdiğini tahmin ediyorum" iddiasına karşı çıktı. Ahmet İskender’in 2004 yılında McDonald’s’a atılan bombayı Yasin Hayal’e Erhan Tuncel’in hazırlayarak verdiği yönündeki iddiasına ise Yasin Hayal, "Bomba yapmayı Azerbaycan’da tanıştığım iki gençten internet üzerinden öğrendim" diyerek karşılık verdi. Yasin Hayal, Dink cinayetini Ogün Samast’la birlikte gerçekleştirdiğini, bir kişi ya da örgütten eylem için talimat almadığını, herhangi bir örgüte bağlı olmadığını, Nizam-ı Alem ve Alperen Ocakları’na gidip geldiğini söyledi.

ADINI DÜNYA DUYACAK

Yasin Hayal, ifadesinde, Ogün Samast’tan önce Hrant Dink’i öldürmesini 4 yıldır tanıdığı, aralarında abi kardeş ilişkisi bulunan 20 yaşındaki Zeynel Abidin Yavuz’a teklif ettiğini söyledi. Hayal, "İlk olarak Hrant Dink’i öldürmek için Zeynel’i görevlendirdim. Zeynel bu konuda kararsızdı ve benden çekiniyordu. Kararsız olduğunu görünce ondan vazgeçtim" diyerek, rotayı Ogün Samast’a çevirdiğini söyledi. Zeynel Abidin Yavuz ise ifadesinde, "Yasin Hayal, Erhan Tuncel’in temin ettiği Hrant Dink’in resimlerini bana gösterdi ve ’Bu şahsı vurmaya gideceksin. Eylemi gerçekleştirirsen kahraman olacaksın. Seni yurtdışına göndereceğim. Bütün dünyada ismin duyulacak’ dedi. Ancak benim amacım bu eylemi gerçekleştirmeden kurtulmaktı. Bu olaya müteakip abim beni İzmit’e çalışmaya götürdü. Dört ay orada kaldım. Tekrar Pelitli’ye geldiğimde Yasin, ’Seninle işim bitti. Seni artık göndermeyeceğim’ dedi" diyerek, cinayeti işlemekten bu şekilde kurtulduğunu anlattı.

GECENİN ŞAHİDİ YOKTUR

Ersin Yolcu da savcılığa verdiği ifadesinde cinayetin gece işlenmesini istediğini belirttiği Yasin Hayal’in kendisine, "Gecenin şahidi yoktur" dediğini belirttti. Ayrıca Ersin Yolcu, Ogün Samast’a eylemi yapmamasını söylediğini öne sürerek, "Yasin’le Ogün, ’Atış talimi yapmaya gidiyoruz’ dedikten 15 dakika sonra kırtasiyeye geri döndüler. Yasin, ’Ogün bu işi bitirecek’ dedi. Yasin’in bulunmadığı bir ortamda Ahmet İskender ve ben, Ogün’e, ’Bu işi yapma. İstanbul’a gitsen bile Hrant Dink’i bulamadığını, yurtdışında olduğunu Yasin’e söyle. Daha sonra da geri dön’ dedik. Ancak, Ogün bizi dinlemedi" dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2007 Çarşamba 03:52:52
Güncelleme :31 Ocak 2007 Çarşamba 07:57:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?