28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

'HSYK üzerinde etkimiz yok'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu`nun (HSYK) Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkındaki kararını değerlendirirken, ``Mahkeme üzerinde ya da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üzerinde etki yapabilecek bir durumda değiliz. Bu tamamen kendilerinin öz iradesidir ve bu kararı verdiler. Buna az ya da çok demeyiz`` dedi.

Özkök, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM Başkanı Bülent Arınç`ın verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi`ne asker yığınağı yapıldığına ilişkin bir soru üzerine Orgeneral Özkök, ``Nerede ihtiyaç varsa oraya gider asker... Askerler tek tek sayılmış gibi rakamlar vermek doğru değil. Bölgeye her zaman yaptığımız normal yığınaklar`` dedi.

Orgeneral Özkök, bir gazetecinin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargahının bölgeye taşındığına ilişkin haberleri hatırlatması üzerine de ``Kara Kuvvetleri Komutanı bağırarak mı idare edecek? Telsiz var, telefon var, bilgisayar var... Olur mu öyle şey?`` diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya`nın meslekten ihraç edilmesiyle ilgili kararı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise şunları söyledi: ``Bize haksızlık yapıldığını düşündük. Bunu açıkladı Genelkurmay`ın ilgili birimleri. Anlattık, şikayetimizi yaptık.

Tamamen yargının kendi süreci. Biz burada şikayetçiyiz. Mahkeme üzerinde ya da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üzerinde etki yapabilecek bir durumda değiliz. Bu tamamen kendilerinin öz iradesidir ve bu kararı verdiler. Buna az ya da çok demeyiz.``

Gazetecilerin, TBMM Başkanı Bülent Arınç`ın Milli Güvenlik Siyaset Belgesi`ne ilişkin değerlendirmesini sormaları üzerine de Orgeneral Özkök, ``Milli Güvenlik Siyaset Belgesi Bakanlar Kurulu`nun kararıdır. Bana değil, Bakanlar Kurulu`na sorun`` dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2006 Pazar 21:09:53
Güncelleme :23 Nisan 2006 Pazar 21:20:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?