28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Hukukçulardan HSYK'ya: Darbeci generaller konseyi

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun Şemdinli İddianamesi'ni hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı görevden ihraç etmesi hukukçular tarafından protesto edilirken, Hukukçular Derneği, HSYK'nın kendisini "Darbeci generaller konseyi" dedi.

Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat, Sultanahmet Adliyesi önünde toplandı. "HSYK emir ve görüşlerinize hazırdır", "Hukuk her zaman herkese lazımdır", "Brifing bağımlılık yapar", "Emir yargıyı kesti" yazılı pankartlar açan grup adına Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna, konuşma yaptı.

HSYK'YA "DARBECİ GENERALLER KONSEYİ" DEDİ

HSYK'nın kendisini darbeci generallerden oluşan bir "Konsey" gibi gördüğünü belirten Tuna, Şemdinli iddianamesi nedeniyle Savcı Ferhat Sarıkaya'nın mesleğinden ihraç edilmesinin yasalara "aykırı" ve "keyfi" bir karar olarak değerlendirdiklerini belirtti. Tuna, bu kararın yargı bağımsızlığı bakımından kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, Sarıkaya'nın meslekten ihraç edilerek cezalandırılmasının Şemdinli'de ortaya çıkan, "Asker- itirafçı-silah tüccarı" işbirliğiyle kurulmuş olan çete davasının beraatla sonuçlandırmayı amaçladığına söyledi.

"Susurluk çetesinden sonra meşruiyet kazandırılmak suretiyle Şemdinli davası da kapatılmıştır" diyen Tuna, kararın yasadışı çeteleri ve yolsuzluk sülüklerini cesaretlendirdiğini ve güçlendirdiğini kaydetti.

Tuna, hazırladığı iddianamede "Bir komutanın ismini zikrettiği" için, Van Savcısı'nın yaptığı işin "meslek onuru ile bağdaşmadığını" iddia eden HSYK'nın "oğlu ile iş arkadaşlığı olan çete sanıklarını", kendi eliyle tahliye eden Savcıya, Sauna Çtesi sanıkları ile ve bir kadınla ilişkisi ortaya çıkan savcıya ve enerji yolsuzluğu soruşturmasında isimleri geçen yüksek yargıçlara uyarı ya da yer değiştirme cezası verdiğini hatırlattı. Tuna, "HSYK Van Savcısı'na karşı acımasız, keyfi ve yasadışı tutumu meslek onurundan ne anladıklarını açıkça göstermektedir. Bu yüzden HSYK meslek onurunu yeniden tahsis etmelidir. Yapılan bu keyfiliğin hüküm sürmemesi için HSYK yapısı değiştirilmelidir. HSYK'nın kararına topyekün itiraz edilmelidir" dedi.

Avukatlar, açıklamanın ardından dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2006 Pazartesi 15:02:38
Güncelleme :24 Nisan 2006 Pazartesi 15:08:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?