22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Hükümet geri adım atmıyor!

CHP’nin açıkça, MHP’nin ise dolaylı olarak “referandumu durdur” talebini görmezden gelen AKP, hazırlık çalışmalarını sürdürdüğü yeni Anayasa kapsamında da gerçekleştirebileceği düzenlemeler için Türkiye’yi yeniden sandık başına götürüyor.

22 Temmuz seçiminden önce cumhurbaşkanı seçiminin kilitlenmesi nedeniyle anayasa değişikliği yapıldı. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini, TBMM’deki seçimlerde 184 milletvekili katılımının yeterli sayılması ve 11. Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesine yönelik düzenlemeler içeren paket dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer değişikliği referanduma götürdü. Sandık başına gidilmesine 17 gün kala “Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’nı tartışılır olmaktan çıkarmak” için geri adım atan AKP, referandumu durdurmak yerine, paket kapsamından 11. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin hükümlerin çıkartılması için yeni bir anayasa değişikliği yapmaya hazırlanıyor.

Muhalefetten açık destek

Meclis’in cumhurbaşkanlığı seçimlerini tamamlamasının ardından, 11. cumhurbaşkanlığı konusunda yaratacağı kaoslara yönelik hukuki ve siyasi çevrelerin uyarısına karşın, AKP düne kadar referandum sürecine müdahil olmaya yanaşmadı. AKP yönetimi, muhalefetin destek olmama riski nedeniyle, bu yönde bir düzenleme yapmak yerine, topu YSK’ya attı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “açık destek” mesajı üzerine, Gül’ün Cumhurbaşkanlığını tehlikeye sokmamak için AKP nihayet önceki gün devreye girdi ve paket kapsamından 11. cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili hükümlerin düşürülmesi için Anayasa teklifi hazırladı.

Önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunulan, Pazartesi günü TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek olan referandum paketine rötuş teklifinin ilk tur oylaması önümüzdeki Çarşamba günü yapılacak. Teklifin ikinci turu ise Bayram’dan sonra gerçekleştirilecek ve ucu cuna referandum tarihine yetiştirilecek.

Ancak yapılacak bu düzenleme ile referandum paketinden 11. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin hükümlerin düşürülmesi de, siyasi ve hukuki tartışmaları bitirmedi.

11 Eylül tarihinden bu yana sınır kapılarında “11. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin hükümleri de kapsayan haliyle” anayasa paketi için oy kullanılması, “iptal” olasılığını gündeme getiriyor. Referandumun durdurulmasını isteyen CHP de, açıkça “Meşruiyet tartışmasını kesmek için kesin çözüm, referandumun iptalidir” diyor. MHP de, CHP gibi açıkça dillendirmese de “Bize göre de doğru olan referandumun durdurulmasıdır” görüşünü savunuyor. Ancak anamuhalefet ve MHP’nin bu çağrılarına karşın, AKP 21 Ekim referandumundan vazgeçmeye yanaşmadı. 

VATANDAŞIN KAFASI KARIŞIK

Halk seçmeli ‘evet’ dedim Günal Bozoğlu (İşçi):

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi, meclisin alacağı kararları halkın değiştirmesi için şans veriyor. O yüzden ‘evet’ dedim.

Ekonomi iyi gitsin de... Fatih Doğan (Öğrenci):

Değişiklik çalışmalarından haberim yok. Zaten çok da önemli değil, ekonomik istikrar bozulmasın da bizim oylar boşa gitsin.

Çalışmaları TV’de izledim Zeki Bektaş (İşçi):

Anayasa değişikliği paketindeki çalışmaları TV’de izledim. ‘Evet’ oyu kullandım. Bence cumhurbaşkanını halk seçmemeli.


Niye yine sandık var? Mehtap Bektaş (Ev Kadını)


Bu sandıkların tam olarak ne için kurulduğunu bilmiyorum. ‘Gül Cumhurbaşkanı olsun mu olmasın mı’ onun için galiba...


Bence gereksiz H. Cemil Tamer (Kurye)

Cumhurbaşkanlığı için oylama yapılacak galiba. Gül’ün görevini fazlasıyla yapacağına inanıyorum. Bence referandum gereksiz.

Abdullah Gül seçildi ya... Kübra Balcı (işçi)

Referandum sıradan vatandaşın derdi değil. Cumhurbaşkanı zaten seçildi. Başka neyi oylayacağız. Ben hiçbir seçime katılmıyorum.


Gelişmeleri takip etmedim Meltem Dündar (işçi)

Referandumla ilgili gelişmeleri çok takip edemedim. Yeterince uzun süre verildiğini ve yeterince tartışıldığını düşünmüyorum.


Referandum ne demek? Ahmet Arslan (şoför)

Hiçbir bilgim yok. Referandumun ne olduğunu da bilmiyorum, ne için oy kullanacağımız hakkında da fikrim yok.

Çok yoğunum ilgilenemedim Serkan Kara (mühendis)

O kadar yoğun çalışıyorum ki referandumla ilgili süreci detaylı takip edemedim. Son değişiklik çalışmalarını bilmiyorum.

Bir karışıklık olduğu kesin Uğur Uz (mali müşavir)

Bu konudaki gelişmeleri gazetelerden takip etmeye çalışıyorum. Ama bir karışıklık sözkonusu. Halk iyice bilgilendirilmeli.

Değişiklikleri anlayamadım Dürdane Şahin (emekli)

Bazı değişiklikler var galiba ama ben pek anlayamadım. Gül zaten cumhurbaşkanı oldu. Öyle veya böyle bir düzen kuruldu.

Halka yeterli bilgi verilmedi: Ali Arslan (ekonomist)

Bir karışıklık var. Halka gerekli bilgi verilmedi. Gündem bulandırıldı. Zaten cumhurbaşkanı seçildi. Niye sandığa gideceğiz bir daha.

Vatan
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 10:04:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?