22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Hükümeti eleştiren öğretmene ceza

Konya'da bir öğretmenin 2006 yılı 23 Nisan'da yaptığı bir konuşma nedeniyle Milli Eğitim Disiplin Kurulunda suçsuz bulunmasına rağmen, Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu tarafından 1/8 oranında aylıktan kesilme cezasına çarptırıldığı bildirildi. 

Eğitim-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Altan Güzel, söz konusu uygulamayı protesto etmek için, sendika üyeleriyle birlikte Kayalıpark, Valilik Konağı civarında bir açıklama yaptı. Güzel, ''Atatürk'ü ve tam bağımsız cumhuriyeti savunan, 40 yıllık öğretmen Ömer Lütfi Akça'nın, Vali tarafından sekizde bir maaş kesimi gibi ağır bir ceza ile cezalandırılmasını belirtti. 

Okulun İnceleme Komisyonu tarafından incelenen, okul müdürü tarafından onaylanan konuşma metninde, İl Disiplin Kurulu tarafından da herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığın belirten Altangüzel, ''Öğretmenimiz, Konya Valiliği tarafından nedeni tarafımızca anlaşılmayan bir şekilde, sekizde bir maaş kesim cezası ile cezalandırılmıştır. Atatürk'ü ve tam bağımsız Cumhuriyeti savunmaktan dolayı aldığımız cezalar bizler için onurdur'' diye konuştu. 

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Veli Demir ise şunları kaydetti: ''İl Disiplin Kurulu ise Akça'nın konuşmasında hiçbir suç unsuru görmeyerek, ceza verilmesi önerisini 6-0 oy birliğiyle reddetmiştir. Önerilen kıdem indirimi, 1/4 aylıktan kesme cezasının reddedilmesine rağmen öğretmenimiz, Vali Atilla Osmançelebioğlu tarafından 1/8 oranında aylıktan kesme cezasına çarptırıldı. Valilik tarafından, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü savunan ve hiçbir cezası olmayan, Cumhuriyete bağlı olduğu bilinen 40 yıllık bir öğretmene ağır bir ceza verilmiştir. Öğretmenin konuşma metninde Atatürk'ün konuşmalarından alıntılar da vardı. Mahkemeye başvurup orada hesaplaşacağız.'' Demir, ceza tutarı olan 132 YTL'nin ödendiğini, ancak kararın iptali için de Bölge İdare Mahkemesine başvurduklarını sözlerine ekledi. 

Demir, ''23 Nisan gibi ulusal duyguların en yoğun olduğu günde, yurtseverliği, ulusal değerleri, ülkeye sahip çıkma bilincini çocuklara anlatmanın ne zararı var'' dedi.

VALİ OSMANÇELEBİOĞLU
Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu ise protesto ile ilgili bilgisi olmadığını belirterek, ''Yargı yolu açık. Bugün de Valilik civarında sendika üyelerinin basın açıklaması yaptığını sizden öğreniyorum. Eylem yapacaklarına yargıya gitsinler'' diye konuştu.

VERİLEN CEZA KARARININ METNİ
Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu imzasıyla bildirilen kararda şu ifadeler yer alıyor: Hakkınızda İl Milli Eğitim Müdürlüğü Müfettişlerince yapılan soruşturma neticesinde düzenlenen soruşturma raporu ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Programı'nda günün anlam ve önemi konuşmasında; ''Topraklarımız üs olarak kullanıldı. AB'ye girmek pahasına akıl almaz bir siyaset izlenmektedir... Çünkü ülkemiz emperyalist ABD'nin ve emperyalist AB ülkelerinin güdümüne girmiştir. Ülkemizin çıkarları ve ulusal dış siyaset konularında sürekli ödünler verilmektedir. Komşumuz Irak'ın işgalinde Türkiye olarak onurlu bir tutum sergileyemedik. Topraklarımız üs olarak kullanıldı...'' ...şeklinde ifadeler kullandığınız anlaşıldığından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/D-1 maddesi gereğince (Bir) 1 yıl Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası ile tecziye edilmeniz, ancak öğrenim durumunuz nedeniyle yükselebileceğiniz kadronun son kademesinde bulunduğunuzdan brüt aylığınızın 1/4'ünün kesilmesi teklif edilmiş ve söz konusu dosya İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu'na gönderilmiştir. İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunca dosya görüşülmüş, 2006/45 sayılı karar ile muhakkiklerin teklifi reddedilmiştir. Bahse konu konuşmayı yaparak Hükümet'in icraatlarını eleştirmek suretiyle siyaset yaptığınız sübuta erdiğinden 1/8 oranında Aylıktan Kesme Cezası ile tecziye edilmeniz uygun görülmüştür.
AA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2007 Cumartesi 17:28:31
Güncelleme :20 Ocak 2007 Cumartesi 18:06:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?