28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Hükümetten yeni AB atağı

Hükümetin reform paketini açıklayan Dışişleri Bakanı Gül, yeni TCK’nın uygulanmasında bir sorun olmadığını,’Pamuk davasıyla gündeme gelen’ 301. maddede de bir değişiklik öngörmediklerini söyledi.

Hükümetin yeni reform paketini açıklayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Meclis gündemindeki kanun tasarılarının bir an önce Genel Kurul’dan çıkarılacağını, yeni tasarıların da ilgili komisyonlara havale edileceğini söyledi.

Terörle mücadele yasa tasarısının özgürlüklerle tezat oluşturmadığını belirten Abdullah Gül, yeni Türk Ceza Kanunu’nun uygulamasında da herhangi bir sorun görmediklerini, bu nedenle 301. maddede ya da herhangi bir başka maddede değişiklik öngörmediklerini vurguladı.

Türkiye’nin demokrasi ve çağdaşlaşma istikametinde ilerlediğini savunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, reform sürecinin kesinti olmaksızın sürdüğünü söyledi. Gül bu çerçevede bir dizi yeni yasa ve yasa değişikliklerinin Meclis’e sunulacağını açıkladı.

Gül, “Reform süreci kesintisiz bir şekilde sürmektir. Siyasi ve ekonomik reformlar bir bütündür. Türk ekonomisi iç ve dış şoklara karşı daha dayanıklı hale getirilmiştir” dedi.

Siyasi etik ve şeffaflığnı hükümetin önceliği olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı, Ombudsmanlıkla ilgili yasanın da en kısa sürede çıkacağını açıkladı.
Gül, TBMM’ye sunulacak yeni yasaları şöyle sıraladı:

*Sayıştay kanunu teklifi hazırlıklar yapıldı, TBMM’ye getirilecek. Bu şeffaflıkla ilgilidir. Bu kanunla TSK’nın harcamalarının Meclis adına Sayıştay tarafından denetlenmesi öngörülüyor.
*Özel eğitim ve vakıflarla ilgili kanun tasarıları komisyonda.
*İskan kanunu tasarısı, göçmen göçebe insanlarla ilgilidir.
*İdari usul kanun tasarısı, İdari yargı kanun tasarısı, Siyasetin finansmanı tasarısı, Siyasi etik komisyonu kurulması dörtlü bir paket halinde Meclis’e sunulacak. Bunlar şaffaflık ve etik kuralların uygulanmasıyla ilgilidir.
*Askeri mahkemelerin kuruluşuyla ilgili yasada değişiklik yapılacak. Bununla sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını minimum düzeye indirmek istiyoruz.
*Başbakanlık’a bağlı İnsan Hakları Başkanlığı yeniden yapılandırılacak. Daha bağımsız olacak. *Başbakanlık Teftiş Kuruluna yeni görevler verilecek.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 12:39:59
Güncelleme :12 Nisan 2006 Çarşamba 13:47:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?