30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Hükümetten yeni kanun tasarısı

Hükümet, Anayasa değişikliklerine uyum doğrultusunda Askeri Hâkimler Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısını TBMM’ye sundu.

Tasarıya göre Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’lık görev suçlarıyla ilgili soruşturma açılması Başbakan’ın iznine tabi olacak. Soruşturmayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun seçeceği üç kişilik komisyon yürütecek. Buna göre Ankara Başsavcılığı’nda devam eden 12 Eylül soruşturmasında “darbe yapmak” görev suçu kapsamında görülürse, Kenan Evren ve diğer darbeciler hakkında soruşturma açılıp açılmayacağına Başbakan Erdoğan karar verecek. Tasarıyla siviller, savaş hali haricinde askeri mahkemelerde yargılanamayacak. Tasarıyla getirilen diğer bazı düzenlemeler şöyle:

- Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacaklar. “Devletin güvenliğine ve anayasal düzene” karşı suçlar sivil mahkemelerde görülecek. Böylece Balyoz, Ergenekon gibi davalarda askerlerin askeri mahkemelerde yargılanmaları gerektiği yönündeki itiraz da dayanaksız kalacak.

- Askeri hâkimlerin rütbe ve kademe ilerlemesi işlemleri kuvvet komutanlıklarının teklifi üzerine doğrudan Milli Savunma Bakanlığı’nca yapılacak. Askeri mahkemelerin idari işleri ile askeri savcılıkların bütün işlemleri Milli Savunma Bakanının gözetimine tabi olacak.

Vatan
Yayın Tarihi : 19 Mart 2011 Cumartesi 11:52:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
vatandaş IP: 88.241.146.xxx Tarih : 19.03.2011 12:27:09

verdiğimiz  EVETler yetmedi mi  ? bu kadar kirli siyaset dünyanın hiç bir yerinde yoktur hükümet darbecilerin  yargılanması için halktan bizden onay aldı ama o onayı kullanmak için bekliyor ve yargılayacağı insanlarada "bakın seçim yakındır ayağımıza  dolanmayın eğer dolanırsanız seçim başlamadan hükmünüzü başbakanımız verecek yargılanacaksınız çünkü   halkın evetleri üstüne başbakanda evet derse yargılanırsınız ama bizim ayağımıza dolanmadığınız taktirde başbakanımız halkın evetine karşılık verdiği hayır sizi kurtarmaya  yeter de artar  yargılanmaktan kurtulursunuz   " diyorla  burada sadece kirli  siyaset yok burada halkın oylarını hiçe saymak geçersiz kılmak oyları tehdit amaçlı kullanmak kirli siyaset adına ne istersen var bir vatandaş olarak bende yargılanmasını isterim suçlumu suçsuzmu ortaya çıksın bu konuyuda artık kimse istismar etmesin