20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

İddianamenin okunması tamamlandı

46'sı tutuklu 86 sanığın yargılandığı Ergenekon davasında 2455 sayfalık iddianamenin okunması tamamlandı. Duruşma yarına ertelenirken, mahkeme heyeti Tuncay Güney'e ait vukuatlı aile kayıt tablosunun istenmesine karar verdi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın bugünkü duruşması, saat 17.35'te tamamlandı.Duruşmaya, yarın saat 10.00'da devam edilecek.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın 11. duruşmasının öğleden sonraki oturumunda, iddianameyi 2 bin 254'üncü sayfasından itibaren Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın dönüşümlü olarak okundu.

İddianamenin okunması işlemi, saat 15.35'te tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianamenin okunmasına, davanın 3'üncü duruşmasının yapıldığı 27 Ekim 200 Pazartesi günü öğleden sonraki oturumda başlanmıştı. 28 Ekim salı günü de resmi tatil nedeniyle yarım gün okunan iddianamenin okunması, 2'si yarımşar gün olmak üzere toplam 9 gün sürdü.

İddianamenin bu 9 duruşmada cumhuriyet savcıları tarafından dönüşümlü olarak ve kısaltılarak okunması yaklaşık 40 saati buldu. Duruşma, iddianamenin okunmasının tamamlanmasının ardından avukatların taleplerinin dinlenilmesiyle sürdü.

Saygı duruşu istemi

Duruşmanın öğleden sonraki oturumu başlar başlamaz, sanıklardan Emin Gürses'in avukatı Bozkurt Nuhoğlu, "Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşu istiyorum" dedi.

Mahkeme başkanı, avukatın isteğini "Biz onun gereğini sabah yaptık. Lütfen, bunu duruşma salonunda yapamayız" diye yanıtladı.

Bu konudakı ısrarını sürdüren avukat, "Ama biz yapamadık. Yoldaydık. Taktir size ait. Cumhuriyetin kurucusu o, olmasaydı siz olmazdınız. Siz cumhuriyetin yargıcısınız" şeklinde konuştu.

Başkan bu kez, "Mahkeme en az sizin kadar hassastır, o yönden müsterih olun" dedi.

Hüseyin Görüm ile mahkeme başkanı tartıştı

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Murat Çağlar, savcılarca okunan iddianamedeki telefon görüşmesinde adı geçen kişinin yanlış anlaşıldığını kaydetti. Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün tarafından bu gibi şeyleri ifadesi sırasında anlatması gerektiği konusunda uyarılan Çağlar'ın mikrofonunun kapatılmasına rağmen konuşmaya devam etmesi, kısa bir gerginliğe neden oldu.

Başkan Şengün, oturması konusunda birkaç defa Çağlar'ı uyardıktan sonra, "Bu mahkemenin düzenini bozmak kimsenin işine yaramıyor" diye konuştu. Tutuklu sanık Hüseyin Görüm de yargılanmalarına 20 Ekim'de başlandığını hatırlatarak, Atatürk'ün de Gençliğe Hitabesi'ni 20 Ekim 1927'de yazdığını söyledi.

Görülmekte olan davanın özünün "başörtüsü" olduğunu öne süren Görüm, davanın Danıştay saldırısı davasıyla birleştirilmesi gerektiğini savundu. Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün'ün söyleyeceklerini toparlaması konusunda uyardığı Görüm, Fethullah Gülen'in ve Kenan Evren'in davada tanık olarak dinlenmesini istediğini söyledi.

"Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün'ün 'tarihe yasakçı bir başkan olarak geçmemesi için' duruşmaya bir televizyon kanalını çağırması gerektiğini" savunan Görüm, kendisine hep deli muamelesi yapıldığını söyledi.

Görüm, "Hayatımda hiçbir yerin ajanı olmadım. Ajansam nereye çalıştığımı söylesinler" diye konuştu. Hüseyin Görüm'ün sözlerini toparlamaması üzerine Başkan Şengün, Görüm'ün mikrofonunu kapattırdı.

Kemal Kerinçsiz: "Mahkemenizi kabul etmiyorum"

Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz de 9 No'lu gizli tanık Osman Yıldırım'ın ifadeleri incelendiğinde, kopukluklar olduğunun görüleceğini belirterek, bu kopuklukların Yıldırım'ın DVD'de kayıtlı olan görüntülerinin çözümlerinde yapılan atlamalardan kaynaklandığını öne sürdü.

Diğer gizli tanıklarla ilgili de bu gibi sorunlar olduğunu ifade eden Kerinçsiz, "Savcılar cezaevlerinden devşirme tanıklar toplamış, senaryolar anlatılmıştır" iddiasında bulundu.

Savcıların delil toplamada usulsüzlükler yaptığını öne süren Kerinçsiz, gizli tanıklara ait görüntü ve ses kayıtlarının tamamının mahkemeye verilmesini ve bunların ses ve görüntüleri bozularak duruşmada izlenmesini talep etti.

Kovuşturmanın evrensel hukuk normlarına uygun yapılmadığını savunan Kerinçsiz, avukat sayısındaki sınırlamanın kaldırılmasını istedi. Duruşmaya gelen izleyici sayısının da ilk iki celse dışında oldukça azaldığını belirten Kerinçsiz, bu durumun da hukuk kurallarına aykırı olduğunu savundu.

Kerinçsiz, "doğal hakim ilkesi"nin de ihlal edildiği iddiasında bulunarak, bakanlık ve başsavcılık nezdinde yapılan düzenlemelerin doğal hakim ilkesine aykırı olduğunu öne sürdü. Bir davaya bakmak üzere mahkeme oluşturulamayacağını dile getiren Kerinçsiz, "Mahkemenin elinden tüm dosyalarının alınıp bu davaya özgü hale getirilmesi, mahkemeyi, özel bir mahkeme haline getirmiştir. Bu şekilde mahkeme, tabii mahkeme olma özelliğini ve bağımsızlığını kaybetmiştir" dedi.

Kemal Kerinçsiz, yapılan düzenlemelerin Anayasa'nın 142 ve 143'üncü maddelerine de aykırı olduğunu öne sürerek, "Sanıklara Roma döneminde vahşi aslanlara atılmış silahsız gladyatör muamelesi yapılması bile mahkemenin tabii bir mahkeme olmadığını göstermektedir. Tabii hakim ilkesine uygun oluşturulmadığından mahkemenizi kabul etmiyorum. Bu mahkemenin şahsımı yargılama hakkı yoktur. Yargılama sürdürüldükçe anayasal suç işlendiğine inanıyorum" diye konuştu.

Tuncay Güney hakkında talepler

Vedat Yenerer'in avukatı Vural Ergül de bütün tutuklular hakkındaki suçlamaların Tuncay Güney'in mülakatına dayandığını belirterek, dosyaya gelen bir MİT yazısında Tuncay Güney'den "Tuncay Güney İpek" olarak bahsedildiğini anlattı.

Tuncay Güney'in dosyadaki nüfus kaydında "İpek" şeklinde bir soyadının bulunmadığını dile getiren Ergül, MİT'ten Tuncay Güney'den neden ısrarla "Tuncay Güney İpek" olarak bahsedildiğinin ve Tuncay Güney İpek adıyla istihbarat elemanı olarak kullanılıp kullanılmadığının sorulmasını talep etti.

Tuncay Güney'in daha önce Emekli Sandığından maaş aldığının ortaya çıktığını, yetkililerin, "bunun, babasından kaynaklanan yetim maaşı olduğunu" açıkladığını kaydeden Ergül, yaptığı araştırmadan, böyle bir maaşın belirtilen dönemde Güney'e ödenmesinin söz konusu olamayacağı sonucuna vardığını söyledi.

Ergül, bu nedenle Emekli Sandığından, "Güney'e yapılan ödemenin MİT'te istihbarat elemanı olarak çalışmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığı"nın ya da "neden ödeme yapıldığı"nın sorulması isteminde bulundu.

Sami Hoştan'dan eroin sorusu

Söz alan tutuklu sanık Sami Hoştan da "JİTEM diye bir birimle eroin kaçakçılığı yaptığım iddianameye konmuş. Benim eroin kaçakçılığı yaptığım bu birimin üyeleri hakkında ne gibi bir işlem yapılmış? Bunun savcılıkça açıklanmasını istiyorum. Bu, benim kişilik haklarıma tecavüz etmektir. Benim ve ailemin kişilik hakları ağır şekilde ihlal edilmiştir" diye konuştu.

Talepler konusundaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel de Sami Hoştan'ın 1974-75 yılları arasında Almanya'da eroinle yakalandığını, 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını, bu cezasının bir kısmı infaz edildikten sonra Türkiye'ye iade edildiğini kaydetti.

Kemal Kerinçsiz'in savunma hakkı sınırları içinde kalmayan beyanları nedeniyle hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasını talep eden Savcı Pekgüzel, iddianamede Fikret Emek ve Mehmet Zekeriya Öztürk'e ilişkin sehven yazılmış iki ifade ile "şube müdürlüğümüzce" şeklindeki ifadenin "İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce" şeklinde düzeltilmesi amacıyla iddianamenin iadesini istedi.

Mahkeme Başkanı Şengün, bu duruşmada belirtilen düzeltmelerin yapılabilmesi için iddianamenin Cumhuriyet Savcısına gönderilmesine karar verildiğini bildirdi.

Ara kararlar

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, verilen aranın ardından mahkemenin aldığı kararlar, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün tarafından açıklandı.

Şengün, Tuncay Güney'e ait vukuatlı aile kayıt tablosunun istenilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, Vedat Yenerer'in diğer taleplerinin bu aşamada davaya bir yenilik katmayacağından reddedildiğini ifade etti.

Mahkemenin Anayasa ve yasalar doğrultusunda kurulduğunu ve görev ifa etmekte olduğunu belirten Başkan Şengün, mahkemenin yargılama yetkisini Anayasa ve yasalardan aldığını, Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız yargılama yaptığını bildirdi.

Başkan Şengün, mahkemedeki yetkilendirmelerin, yetkili makamlar tarafından Anayasa ve yasalar doğrultusunda yapıldığını dile getirerek, buna göre "tabii hakim ilkesine" de herhangi bir şekilde aykırılığın söz konusu olmadığını kaydetti.

Şengün, Kemal Kerinçsiz'in mahkeme heyetinin teşekkülü ile ilgili sözlerinin mahkeme tarafından bu nedenlerle kesinlikle kabul görmediğinden, reddedildiğini açıkladı.

Kemal Kerinçsiz'in bu duruşmada iddia makamına yönelik sözleriyle ilgili gereğinin takdir ve ifası için, beyanları içeren duruşma zaptının Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verildiğini belirten Şengün, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin de sürdürülmesine hükmedildiğini sözlerine ekledi.

Kimler katıldı?

Duruşmaya emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 44 tutuklu sanık getirildi. Başka suçtan tutuklu Semih Tufan Gülaltay'ın da katıldığı duruşmaya, tutuklu sanıklardan Gazi Güder ve Erkut Ersoy ise gelmedi.

Tutuksuz yargılanan Kemal Yalçın Alemdaroğlu, Ali Yasak, Güler Kömürcü Öztürk, Kemal Şahin, Mehmet Murat Yücel, Murat Özkan, İsmail Eksik, Feridun Refik Nuhoğlu, Emin Caner Yiğit, İbrahim Benli, Rafet Arslan ve Zeki Yurdakul Çağman da duruşmada hazır bulundu.

Bu arada, duruşma salonunun genişletilmesi amacıyla bahçede başlayan inşaat çalışmasının devam ettiği ve duvarların tamamlanmak üzere olduğu görüldü.

AA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 00:55:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?