22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

İkinci yabancı damat krizi

Tekfenbank’ın yüzde 70’lik hissesinin, Türk bankacılık sektöründe, “ikinci yabancı damat” olarak nitelendirilen Yunanlı Eurobank’a satışı, BDDK’da krize neden oldu. Tekfenbank’ın, Eurobank’a satışına ilişkin “onay” yazısı, BDDK’da geçen hafta cuma günü imzaya açıldı. Ancak, Kurul’un bazı üyeleri, satışa karşı çıkarak onay vermedi. Satışın gerçekleşmesi için en az 4 üyenin imzası gerekiyor. Şu ana kadar 3 üyenin imzaladığı öğrenildi.

KALEMLERİNİ KIRMIŞLARDI

Finansbank’ın ardından Tekfenbank’ın da Yunanlı bir bankaya satılmasına bazı üyelerin sıcak bakmaması onay yazısının geçen hafta imzalanmasını engelledi. Onay yazısı, bu hafta yeniden imzaya açılacak. Tekfenbank’ın satışına karşı çıkan üyeler, “Finansbank’ın satışının ardından kalemlerini kırdıklarını” belirterek, Tekfenbank’ın satışına onay vermeyecekleri yönünde görüş bildirdiler.

BDDK’nın ilgili daireleri, satış konusundaki incelemelerini geçtiğimiz hafta tamamladılar. BDDK inceleme sürecinde, Eurobank ile ilgili geniş kapsamlı bir araştırma yaptı. Devletin istihbarat ve güvenlik birimlerinden, konuya ilişkin görüş alındı. Tüm bu incelemelerinin sonucunda, satış konusunda bir pürüz olmadığı belirlendi. Bu gelişmenin ardından BDDK Başkanlığı da, Tekfenbank’ın Eurobank’a satışını geçtiğimiz hafta cuma günü imzaya açtı.


Piyasa değeri 13 milyar dolar


8 Mayıs 2006’da Eurobank, Tekfenbank’ın yüzde 70 hissesini 182 milyon dolara satın almak üzere anlaşma imzaladı.


Eurobank, NBG’den sonra Türkiye’ye gelmek isteyen ikinci Yunan bankası.


Atina Borsası’nda işlem gören Eurobank EFG 13 milyar dolarlık piyasa değeri ile Yunanistan’da ikinci sırada.


Eurobank, dünyanın sayılı zenginlerinden armatör Spiro Latsis’e ait.

Sahibi dünyanın 51'inci zengini

Forbes Dergisi’nin dünyanın en zenginleri listesinde ilk 60’ın içinde yer alan Yunanlı Latsis Ailesi’nin servetinin 9.1 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Ailenin servetini Londra, İsviçre ve Yunanistan’da yatırımları bulunan Spiro Latsis yönetiyor. Milyarderler sıralamasında bu yıl 51’inci sırada yer alan Spiro Latsis’in sahibi olduğu en büyük şirket ise EFG Bank Group.


BDDK toplantısında kriz yaşandı

Tekfenbank’ın satışı BDDK’da krize neden oldu. İkinci “yabancı damada” başından beri karşı çıkan bazı üyeler, satışa onay vermeyeceklerini bildirdiler. Kurul’da satışa karşı çıkanların çoğunlukta olduğu ortaya çıktı. Sert tartışmalar yaşanıp ret kararı çıkma olasılığı belirince, görüşmeler bu haftaya bırakıldı. Bu noktadan sonra muhalif üyeleri ikna çalışması başlatıldı. Onay yazısı önce, Başkan Tevfik Bilgin tarafından imzalandı. Sonra bütün üyelere tek tek gönderildi. Dün itibarıyla satışa onay veren üye sayısı üç kişi ile sınırlı kaldı. Yazıyı imzalamak istemeyen bir üye izne ayrıldı. İki üyenin de “kesinlikle imzalamam” çizgisinde olduğu öğrenildi. Tekfenbank’ın Yunanlı Eurobank’a satışını öngören onay yazısı bu hafta içinden yeniden imzaya açılacak. Üç üyenin imzaladığı yazıya, bir üye daha onay verirse satışın önünde engel kalmayacak. Öte yandan, satışı hükümet de destekliyor. Tekfenbank’ın, Eurobank’a satışının önemine dikkat çeken hükümet kaynakları, “Bu satış, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin yumuşaması açısından da olumlu bir adım olacak” diyorlar.
Akşam
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2007 Pazartesi 10:23:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?