19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ilıcak'ın 'puro' oyunu

Türkiye’ye kaçak yollardan giren ve tezgah altında çok satılan Backwoods markalı ıslak puroların bir benzerini Blackwood markasıyla Endonezya’da ürettiren Mehmet Ali Ilıcak, tütün işine girdi. I

lıcak, okunuşları hemen hemen aynı iki ürünle ilgili olarak “Yazımda bir benzerlik olabilir. Bu bana göre marketing olayı. Ancak unutulmamalı ki ürünlerden biri illegal” dedi

Bugüne kadar medya sektöründe başarılı olamayan Mehmet Ali Ilıcak, tütün piyasasında cinliği ile bir kez daha gündeme geldi. Havaalanları ve gümrüklerde ’duty free’lere puro ve sigarello satışıyla tütün sektörüne giren Ilıcak, şimdi Türkiye’ye dünyanın dört bir yanından puro ve sigarello getirmeye başladı.

Ilıcak’ın getirdiği ürünlerden biri dikkat çekiyor. Bu ürünün adı ise Blackwood. Islak tütün olarak getirilen bu ürünün en büyük özelliği ise Türkiye’nin en bilinen ıslak purosu Backwoods’a isim olarak benzerliği.

Backwoods Türkiye’ye kaçak yollardan getiriliyor. Ancak neredeyse 15 yıldır Türkiye’deki piyasaya hakim. Öyle ki Nişantaşı’ndan Levent’e, Beşiktaş’tan Taksim’e kadar her yerde 5.5 TL ile 6.5 TL arasında fiyatla bulmak mümkün.

Ancak son 3 ayda özellikle polis denetimlerini sıkılaştırdı. Hatta bakkallarda ancak ’hatırı sayılır’ müşterilere tezgah altından satılmaya başladı. İşletme sahipleri Backwoods bulamayanlara ise “İthalatçı bir firma piyasaya girdi ve İçişleri Bakanlığı’ndan işini ayarladığı için denetimler sıkılaştırıldı” cevabını vermeye başladı.

Ilıcak’ın ürünü yasal

Backwoods kaçak yollardan Türkiye’ye getirilirken Mehmet Ali Ilıcak’ın getirdiği Blackwood yasal olarak Türkiye’ye getiriliyor. Fiyatı ise 6.5 TL. 5 farklı aromaya sahip Blackwood Endonezya’da üretiliyor. Mehmet Ali Ilıcak’a iki marka arasındaki benzerliğin sebebini ve bunun bir tesadüf olup olmadığını sorduk. İşte Ilıcak’ın verdiği cevaplar:

Sizin ürününüz ile Backwoods arasındaki fark nedir?

Backwoods, Dominik Cumhuriyeti’nde üretiliyor. Blackwood, bizim yurtdışında ürettiğimiz, patentini satın aldığımız bir ürün. Türkiye’ye özel olarak bu isimde üretiliyor. Kendine özel formülasyonu, aroması olan bir ürün.

Pazarımızı bu marka üzerinden genişleteceğiz. 20’ye yakın puro getireceğiz. Bizim ürünümüz yasal yollardan Türkiye’ye geliyor ve fiyatı 6.5 TL. Ürün gelmeden vergisini ödüyoruz ve her türlü denetimden geçiyor. Oysa Backwoods kaçak yollardan Türkiye’ye geliyor. Şişli’de, Beyoğlu’nda tezgah altında satılıyor.

Dükkana geliş fiyatı 3.5 TL civarında. Tezgah altında da yüzde 100 kârla satılıyor. Ben bu kaçak ürünle başedemem. Çünkü benim verdiğim kâr marjı yüzde 8.

Türkiye’de ıslak poru deyince akla Backwoods geliyor. Sizin markanız ise Blackwood. Benzerlik sorun yaratabilir mi?

Ilıcak: Biri Backwoods diğeri ise Blackwood. Yazılışları çok farklı. Marketing olarak birbirine benzeyen isimler. Ama paketinden ambalajına kadar farklı ürünler. Ama unutulmamalı ki biri Türkiye’ye illegal giriyor.

Backwoods’u üreten firma dava açabilir mi?

Ilıcak: Nasıl açabilir ki? Legal olarak Türkiye’de yoklar ki... Ben Türk Patent Enstitüsü’nden markamı, isim hakkını almışım. Tütün ve Alkol Denetleme Kurulu’ndan geçmişim. Sadece isim popülaritesinden yararlanıyoruz. Türkiye’de yasal olarak bulunmayan ama hasbel kader meşhur olmuş bir ürün Backwoods.

Cohiba puroyu da getireceğim

Mehmet Ali Ilıcak, Türkiye’ye yasal yollardan puro getiren ilk firmanın kendileri olduğunu söyledi. Ilıcak dünya üzerinde 5 ülkeyle anlaştıklarını ve 9 marka üzerinden Türkiye’ye mal getirdiklerini belirterek,“Gelecek markalar arasında Agio da var.

Bu kapsamda Meharis, Panter, Neons, Club Master, Vasco De Gama, Cohiba ve Partega gibi ürünleri Türkiye’ye getireceğiz”dedi.

...
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 10:39:33
Güncelleme :2 Ocak 2009 Cuma 11:32:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?