28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

İlk fatura AKP'li Başkan'a

Zehirli variller konusunda, belde belediyesinin de sorumlu olabileceğini söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Pepe, Şekerpınar Belediye Başkanı Cemalettin Balcı'nın AKP'den ihracını gündeme getirdi

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Tuzla'nın Orhanlı beldesi yakınlarında bulunan kanserojen atıklar ve Gebze'deki kirlenme konusunda, partisinden bir ismin yönettiği belde belediyesinin de sorumlu olabileceğini söyledi. Şekerpınar Belediye Başkanı Cemalettin Balcı'nın AKP'den ihracını gündeme getiren Pepe, "Böyle bir belediye başkanı benim partimde olmamalı. Tutun kulağından atın" dedi.

Kanserojen atık dolu variller dün TBMM Genel Kurulu'nda da tartışıldı. CHP'li Milletvekili Salih Gün, "Dilovası'nda bu sektör haline gelmiştir. Vidanjör mayfası vardır. Vidanjörle fabrikalardan çekerler, nereye boşalttıkları belli değildir. Bunu bir kişi idare eder. Gidin vidanjör alın, oraya giremezsiniz" diye konuştu.

'Teşhir edilecek'
Ellerinde bazı firmaları işaret eden bilgiler bulunduğunu, ancak bunların kesin olmadığını belirten Pepe, şunları söyledi: "Olay yargıya intikal etti. 5 yıldan az olmamak üzere hapis cezası da var bu işin içinde. Hiç kimseyi saklamayacağız. Bu işin müsebbibi kimse, adı sanı, unvanı ne olursa olsun, bu firma mutlaka ve mutlaka Türkiye'ye teşhir edilecek."
Dünyada atıklarla ilgili organize suç örgütleri bulunduğunu vurgulayan Pepe, "Türkiye'de vurdumduymazlık, aymazlık içinde olan işadamları, sanayiciler şunu bilmeli ki, meselenin takipçisiyiz" dedi.

Pepe, daha sonra kuliste gazetecilerin sorularını yanıtlarken sürpriz bir çıkış yaptı. Firma ismiyle ilgili olarak, "Suç duyurusunda bulunduk. Bütün isimler cisimler savcılığa intikal etti" diyen Pepe, Unifar firmasının atıklarını akarsuya bırakmasına engel olmadığı öne sürülen Şekerpınar Belediyesi'ni kastederek şunları söyledi:

'İsimler savcıda'
"Belde Belediye Başkanı da sorumluluğu varsa cezasını çeker. Öyle bir Belediye Başkanı'nın benim partimde kalmaması lazım. Bu konuda benim gözümde bütün partiler aynı."
Pepe, "Parti yetkililerinin devreye girmesi gerekmez mi?" sorusuna "Günü geldiği zaman devreye girerler" yanıtını verdi.
Pepe akşam CNN Türk'te de bulguların varillerin sahibi olarak bir ilaç firmasını gösterdiğini belirterek, 3 şirketi yakın takibe aldıklarını açıkladı.

Balcı: Dil sürçmesi olabilir

Bakan Pepe'nin suçlamalar yönelttiği Şekerpınar Belediye Başkanı Cemalettin Balcı, kendini savunarak, olayda hiçbir ihmalinin bulunmadığını söyledi. Pepe'nin sözlerinin dil sürçmesi olabileceğini belirten Balcı, "Ruhsatı ben vermedim. Bu olayı kimse Şekerpınar'a mal edemez. Bakan'ın açıklaması kendi düşüncesidir. Böyle şeylere izin vermem, böyle bir pisliğin içerisinde de kesinlikle olmam" dedi.

Balcı, bölgede çevreyi kirletenlere gerekli cezayı uyguladıklarını belirtirken, geçen yıl bölgelerinde kurulu Mustafa Nevzat İlaç Sanayii'ne ait tankerden boş araziye kimyasal atık boşaltılırken suçüstü yaptıklarını ve 14 bin 300 YTL para cezası uygulandığı söyledi.

Pepe: AKP'li ayrımı yapmam

Bakan Pepe, Meclis'teki konuşması sonrası CHP Grup Başkan Vekilleri Kemal Anadol ve Haluk Koç'un yanına giderek zehirli variller hakkında bir süre konuştu.
Bakan Pepe, gazetecilerle sohbeti sırasında 'Hocam' diye hitap ettiği bir yetkiliyle ilginç bir telefon görüşmesi yaptı. Pepe, "Ben bu konuda CHP'li, AKP'li ayrımı yapmam. Belde belediyesinin sorumluluğunun olmaması mümkün değil. Tutun kulağından atın" dedi.

'20 yıla kadar hapis cezası var'

Ceza hukukçusu Doç. Dr. Adem Sözüer, "Havanın, suyun ya da toprağın kasten kirletilmesi ve bunların canlıların sağlığına ağır zarar verebilecek bir tehdit oluşturması durumunda 6 aydan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilir" dedi. Sözüer, şöyle devam etti: "Fakat bu yaptırımlar yeni TCK'nın yürürlüğe girdiği 1 Haziran'dan sonra işlenen suçlar için geçerlidir. Eğer o fabrika, 1 Haziran'dan sonra da benzer bir kirliliğe neden olmuşsa, yeni TCK'nın ilgili maddeleri uygulanabilir."

İlk numunede zehir değerleri yüksek çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada İstanbul Valiliği koordinasyonunda zehirli varillerin bertaraf çalışmalarına her türlü desteğin verildiği vurgulandı. Açıklamada varillerden alınan numunelerin, toprak analiz laboratuvarlarında incelendiğin kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin maliyet, teknik, personel ve ekipman olarak gömülü varillerin taşınması ve imha edilmesi aşamalarında destek verdiği ifade edildi.

Açıklamada şöyle denildi: "İZAYDAŞ tarafından alınan üç ayrı numuneden birinin ilk analizi sonucunda varillerin içindeki macunsu katı kıvamındaki atığın fenol konsantrasyon değerinin Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nde verilen değerleri aştığı tespit edildi" denildi. Kepçe ile çıkarılan varillerin üzerinde herhangi bir ticari unvana rastlanmadığı vurgulanırken, atıkların İZAYDAŞ tesislerinde bertaraf edileceği açıklandı.

'Cezayı çekecek'
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, zehirli varilleri hangi kuruluşun gömdüğü konusunda kendilerine kesin bir bilgi ulaşmadığını belirterek, "Bu kuruluş belirlenecek ve neyse cezasını çekecek. Bu tür sanayicinin yanında olmayız, olamayız" şeklinde konuştu.

CHP, VARİLLERİ MECLİS'E TAŞIDI

1 - Yasa neden bekletiliyor?

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, zehirli varil olayının ortaya çıkmasından sonra bu tür durumlarda verilen cezaların az olmasından yakınan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye, "Neden bir yıldır Çevre Yasası'ndaki değişiklik Meclis'te bekletiliyor?" diye sordu. Şimşek, Pepe'den şu sorulara yanıt istedi:

İstanbul'da tehlikeli atık varillerini o bölgeye gömerek çevreyi kirleten, canlı varlığını ve sağlığını tehlikeye atan, açgözlü bir adam" değerlendirmesini yaptığınız bu sanayici kimdir?
Başka yerlerde de zehirli varillerin olduğuna ilişkin bilgilerinizin olduğunu söylüyorsunuz. Buralar nerelerdir, hangi önlemleri aldınız?
Bu sanayicinin tespit edilmesi halinde uygulanacak ceza nedir?
Çevre Kanunu'nun bir yılı aşkın bir süredir görüşülmeyi beklemesi kimin hatasıdır?
Bu kanun gündeme alınmayı beklerken, Necmettin Erbakan'ın cezasını evinde çekmesini öngören yasa Çevre Kanunu'ndan daha önemli ve öncelikli olduğu için mi gündeme alınmıştır?

2 - Ne zaman yakalanacak?

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye, İstanbul Tuzla'da bulunan zehirli varillerin kim tarafından gömüldüğünü ve sorumluların ne zaman yakalanacağını sordu.

TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Arıtman, zehirli variller dışında Türkiye'nin başka yerinde radyoaktif atık ihtiva eden gizli depolanmalar olup olmadığıyla ilgili bilgi istedi. Tuzla'da bulunan zehirli varilleri kimin gömdüğünü ve sorumluların ne zaman yakalanacağını soran Arıtman, "Bölgedeki kirlilik ne zaman tamamıyla bertaraf edilecektir" dedi. Bölgenin karantina altına alınıp alınmadığını, çevrede oturan vatandaşların sağlık kontrolünden geçirilip geçilmediğini soran Arıtman, zehirli, kanserojen, radyoaktif atıkların derhal bulunması için ihbar edenleri teşvik edici olması açısından ödüllendirme uygulamasının düşünülüp düşünülmediğini öğrenmek istedi.

Arıtman, "Yeraltı sularını çekerek yerine kanserojen maddeler içeren sıvı enjekte edenler kimlerdir? Bunları ne zaman açıklayacaksınız?" diye sordu.

Tuzla'dan alınan örnekler TÜBİTAK'ta

KOCAELİ Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün, İstanbul Tuzla'da toprağa gömülü bulunan tehlikeli atık varilleriyle ilgili inceleme kapsamında Gebze'nin Şekerpınar beldesindeki Ünifar Kimya Sanayi A.Ş.'den aldığı numuneler TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne gönderildi. TÜBİTAK'ta yapılacak incelemede, toprağa gömülü olarak bulunan varillerdeki atıkların, söz konusu fabrikaya ait olup olmadığı belirlenecek.

UNİFAR'dan açıklama

Ünifar Kimya Sanayi A.Ş., yazılı bir açıklamayla iddiaları yalanladı. Şekerpınar'da 6 yıldır faaliyette olan üretim tesislerinde, AB standartlarında çevre yönetim sistemleri işletildiğinin ifade edildiği açıklamada, Ünifar Kimya Sanayi A.Ş.'nin fenol varilleriyle hiçbir ilgisinin bulunmadığı kaydedildi. Açıklamada, fabrikanın bugün gazetecilere gezdirileceği bildirildi.

Mühendisler devrede

"Tuzla'da yaşanan felaket, çevre katliamı yanında insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur" diyen Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Yönetim Kurulu, konuyu ayrıntılı bir şekilde incelemek ve toplumun vicdanı olabilmek amacıyla İstanbul Şubesi'nde İnceleme Komisyonu oluşturduklarını bildirdi. ÇMO'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de yüzde 90'ı sanayiden kaynaklanan tonlarca tehlikeli atığın, kamusal denetimin yetersizliği, atık arıtma ve bertaraf çözümlerinin uygulanmaması sonucu nehir, göl, deniz, toprak gibi yaşamsal alanlara döküldüğü belirtildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2006 Cuma 03:53:46
Güncelleme :14 Nisan 2006 Cuma 11:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?