26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

İlk isimleriyle hitap ettiler...

Başkentte ilk zirve Çankaya Köşkü'ndeydi. Gül Obama'yı askeri törenle karşıladı. Hafta sonunda NATO zirvesinde bir araya gelen iki liderin Ankara'da birbirlerine isimleriyle hitap etme kararı aldığı belirtildi. Bu nedenle Çankaya'daki buluşmada Gül "Hüseyin", Obama da "Abdullah" diye hitap etti.

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den somut bir talepte bulunmadı. Gül ve Obama, geçen hafta birlikte oldukları Strasbourg’da aldıkları karar gereğince dünkü görüşmelerinde birbirlerine isimleri ile hitap ettiler. Obama, Gül’ün, kitaplarını okuduğunu öğrenince hayli mutlu oldu. Görüşmede, iki ülke ticari ilişkilerinin artırılması için çaba gösterilmesi benimsendi.

Afganistan için asker istemedi

Diplomatik kaynaklar, Gül ve Obama görüşmesinin “diplomatik ufuk turu” niteliğinde olduğunu belirttiler. Obama, Türkiye’den asker talebinde bulunmadı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Afganistan sorunun çözümünde etkin rol aldığını, ancak sorunun çözümü için siyasi adımların atılması gerektiğini ifade etti. Gül, özellikle Kafkasya’ya ilişkin sorunların çözümünde Azerbaycan’ın Türkiye’nin yanında olmasını önemsediğini ve bu ülkenin çok önemli bir role sahip olduğunu vurguladı. Görüşmede Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde 1 Mart tezkeresi ve çuval olayı ile tırmanan gerginlik de ele alındı. Gül, eski ABD yönetiminin tek yanlı kararlar alan bir yapı içinde olduğunu dile getirdi. Bunun da ABD karşıtlığına neden olduğunu vurgulayan Gül, “Siz herkesi anlama, dinleme yaklaşımı içindesiniz. Bu da ABD düşmanlığını ortadan kaldıracak önemli bir unsur” dedi. Obama da Gül’ün sözleri üzerine, “Bu tespitinizin farkındayım” karşılığını verdi. Obama, “Türkiye ile ilgili sorunları da biliyorum. Biz bunları aşacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Obama’nın Çankaya Köşkü’ndeki programına ilişkin fotoğraflardan oluşan Cumhurbaşkanlığı fotoğraf servisinin hazırladığı albümü, Obama’ya hediye etti. Albümü inceleyen Obama, ortak basın toplantısına ilişkin fotoğrafları görünce, bunların kısa sürede yetiştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Obama’nın “Kısa sürede bunu nasıl yetiştirdiniz, nasıl bir sürat” sözleri üzerine, yetkililer teknolojide ulaşılan seviyeye dikkati çekti.

Vatan
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 11:00:49
Güncelleme :7 Nisan 2009 Salı 11:07:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?