29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

İlk mesajı hoşgörü oldu


Danıştay Başkanlığı’na seçilmesinin Danıştay saldırısıyla irtibatlandırılmamasını isteyen Mustafa Birden, “Olmuş, geçmiş bir olaydır. İnsanlara, topluma dostluk ve sevgiyle yanaştığınız zaman her şey halledilir” dedi


Danıştay Başkanlığı’na seçilen 2. Daire Başkanı Mustafa Birden, makam odasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Danıştay Genel Kurulu, Sumru Çörtoğlu’nun emekliye ayrılmasıyla boşalan Danıştay Başkanlığı’na, “türbanla ilgili kararı nedeniyle saldırıya uğrayan” Danıştay 2. Daire Başkanı Mustafa Birden’i seçti. Başkan seçilmesinin “Danıştay’a yapılan saldırıyla irtibatlandırılmamasını” isteyen Birden, “Olmuş, geçmiş bir olaydır. İnsanlara, topluma dostluk ve sevgi ile yanaştığınız zaman her şey halledilir. Ulu önder Atatürk’ün ilke ve devrimleri yegâne rehberimizdir” diye konuştu.

Hedef gösterildi
1946’da Kırıkkale’de dünyaya gelen Birden, Kırıkkale Lisesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra bir süre MKE Personel Şubesi Raportörlüğü yaptı. Danıştay’a 1971’de Danıştay Yardımcısı unvanıyla adım atan Birden, 1994’te Danıştay üyeliğine, 2002’de Danıştay 2. Daire Başkanlığı’na seçildi.
Danıştay 2. Daire, 2006 yılı başında, Ankara Gölbaşı Garnizonu’ndaki Bayrak Anaokulu’na müdür olarak atanan Aytaç Kılınç’ın açtığı davayı karara bağladı. Daire, anaokuluna türbanla gidip geldiği gerekçesiyle müdürlük görevinden alınarak, farklı bir okula düz öğretmen olarak atanan Kılınç’ın başvurusunu “haksız” buldu.

Mayıs 2006 saldırısı
Muhalif 1 oya karşı 4 oyla verilen kararda, öğretmenin anaokuluna türbanla gidip gelmesinin öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaratabileceği vurgulandı.
Mustafa Birden bu aşamadan sonra, karara imza atan diğer üç üyeyle birlikte hedef gösterildi, tehdit telefonları almaya başladı.
Birden’in bu gelişmeler üzerine yaptığı “yakın koruma talebi” sonuçsuz kaldı. Ankara Valiliği, Birden’e sadece telefonla arandığında gelen “çağrılı koruma” verilmesini uygun buldu. Mayıs 2006 tarihinde Danıştay Başkanlığı’na adaylığını koyan Birden, yarışı kaybetti. Seçimi kazanan Sumru Çörtoğlu, 10 Mayıs’taki konuşmasında iktidarı ve bazı basın organlarını 2. Daire ve üyelerini doğrudan hedef gösterdikleri gerekçesiyle uyardı. Korkulan bir süre sonra gerçekleşti: Danıştay 2. Daire 17 Mayıs günü toplantı sırasında silahlı saldırıya uğradı.
Alparslan Arslan’ın silahından çıkan kurşunlar, üyelerden Mustafa Yücel Özbilgin’in ölümüne, Birden ve diğer üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu’nun yaralanmasına yol açtı. 

Hacettepe Üniversitesi’nde 11 gün tedavi gören Birden’in dalağı ve midesinin bir bölümü alındı. Taburcu olduktan sonra görevine döndü. Bu sırada, öğretmen Kılınç’ın alınan karara yaptığı itiraz değerlendiridi.
Birden ve üyeler, bu dosyaya bir daha bakmak istemediler. Hemen ardından Danıştay Başkanlığı için yeniden aday olan Birden, kısa sayılacak bir sürede, 7 gün süren seçim turları sonunda dün 50 oy alarak başkanlığa seçildi

Gökçer Tahincioğlu / Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 11:14:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?