28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

İmama 11 Eylül işkencesi

11 Eylül saldırısının ardından konulduğu cezaevinde 'insanlık dışı muamele gördüğü' gerekçesiyle ABD'ye dava açan Konyalı imam İbrahim Türkmen, ifade vermek için özel vize ile ABD'ye davet edildi. ABD hükümetinden 1.5 milyon dolar tazminat talep eden Türkmen, bugün New York'ta ifade verecek.

Türkmen'in 'insanlık dışı muamele görmek', 'etnik ve dinsel ayırımcılığa maruz kalmak' gibi suçlamalarla ABD Adalet Bakanı John Ashcroft ve FBI Başkanı Robert Mueller'a karşı başlattığı hukuk mücadelesi 4.5 yıldır devam ediyor.

Davadan vazgeçmeyeceğini söyleyen Türkmen, davanın bugünkü oturumunda New Jersey'deki cezaevinde gördüğü işkenceleri anlatacağını belirtti.

Türkmen, 1.5 milyon dolar tazminat istediği davayı kazanması halinde, sonucun kendisi gibi mağdur olan yaklaşık 100 kişi için emsal teşkil edeceğini söyledi.

Eski imam cezaevinde kaldığı 4.5 aylık sürede köpeklerle korkutularak baskı gördüğünü, çırılçıplak soyulduğunu ve domuz ürünleri yemeye mecbur bırakıldığını belirtiyor.

ABD, 11 eylül 2001'de dört yolcu uçağını kaçıran teröristlerin saldırısıyla sarsılmıştı. New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin 110 katlı ikiz kulelerine iki ayrı uçakla saldırı düzenlenmiş, bu saldırının ardından Washington'daki ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına ve Pittsburg'da bir merkeze uçaklı saldırılar gerçekleştirilmişti. Saldırılarda 2 bin 749 kişi hayatını kaybetmişti.
aa
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2006 Pazartesi 15:05:57
Güncelleme :7 Ağustos 2006 Pazartesi 15:18:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?