31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

İnanlımaz terör tespitleri

Emekli Albay Erdal Sarızeybek, Fatih Altaylı'nın Teke Tek programında Aktütün saldırısını değerlendirdi. Sarızeybek terörle mücadele konusunda çok kimsenin bilmediği ayrıntılara da değindi.

İşte bu ayrıntılardan birkaçı:

TSK'NİN TERÖRİSTİ GÖZALTINA ALMA YETKİSİ YOK

Bugün TSK'nın dağda yaptığı silahlı mücadelede teröristi gözaltına alma yetkisinin olmadığını biliyor musunuz?
Yok. Öldürme yetkisi de karşılıklı denk silahlar olacak.Dur diyecek. Ateş ederse, ateş edecek. Bu da Terörle Mücadele Kanunu'nda var. Çünkü denk silah kullanmadığınız zaman bundan da yargılanıyorsunuz. 

Bu hükümet Ceza Muhakemesi Kanunu'nu değiştirmeden önce kanun 'Cumhuriyet Savcısı ya da acele hallerde zabıta gözaltına alır, arama yapar, yüzleştirme ve el koyma yapar' derdi. Bu Hükümet 'ya da'dan itibaren çıkardı o maddeyi sadece savcıya bıraktı. 

Bizim idari yapımız Fransa'dan alınma, jandarma Fransa'dan alınma. Fransız Ceza Muhakemesi Kanunu'nu ben tercüme ettim. Adli kolluk bölümünü tercüme ettim. Fransa'da böyle bir yasa yok. Varsa çıksınlar söylesinler. Adalet Bakanı çıksın söylesin. Fransız jandarması, savcıya bilgi verdikten sonra gözaltına alır mı? Arama yapar mı? El koyma yapar mı? Bu yetkisi var mı, yok mu? Çıksın Türk milletine açıklasın. 

AB'ye uyum yasaları adı altında öyle yasalar çıkartılıyor ki bunun AB'yle uyumla alakası yok. İşte örneği Ceza Muhakemesi Kanunu."

JANDARMA ÖDENEK ALAMIYOR

Jandarma çok özel bir yere sahip Türkiye'de. Fakat kanunlar ona o kadar çok görevler vermiş ki, sayısız her kanun Orman Kanunu, Kaçakçılık Kanunu aklınıza ne geliyorsa. Bu görevlerinden dolayı da bağlılık vermiş. Harp silah araçları yönünden, askeri görevlerini yapmak yönünden Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı, emniyet ve asayişin sağlanması yönünden İçişleri Bakanlığı'na bağlı, adli görevlerin yürütülmesi yönünden de Adalet Bakanlığı ile bağı var. Jandarma Türkiye'de henüz bir kuvvet komutanlığı haline gelmemiştir. Fransa'da kuvvet komutanlığıdır. Böyle olunca ne kuvvet komutanlıkları aracılığı ile Genelkurmay'ın şemsiyesi altına girebiliyor, ne de İçişlerine doğrudan bağlı. Jandarma sanki üvey evlat gibi, ama en çok görevi yapan o. En çok çileyi çeken o.

Bugün Türkiye'nin en zor hududu Hakkari'dir, Çukurca'dır, Yüksekova'dır, Şırnak Bölgesi'dir. Şimdi bakıyorsunuz Kara Kuvvetleri Birlikleri Rus hududunu aldılar, Trakya'da. Doğu bölgemizde Kars hududunu aldılar. Yeni çıkarılan 'Sınırların koruması hakkında kanun' ile bundan sonra sınırların korunması Kara Kuvvetleri'ne verildi. Ancak görev devir teslimi yapılıncaya kadar jandarma bulunduğu sınırları koruyacak denildi.

Kuzeyden itibaren baktığınızda Kars yani Ağrı sınırı Doğu Beyazıt, onun altında Çaldıran, Başkale, Yüksekova gibi Kara Kuvvetleri kuzeyden başladı. Kara kuvvetlerinin imkanları ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın imkanları aynı değil. Kara Kuvvetleri Türkiye'nin bir numaralı gücüdür. En büyük gücüdür. Kara kuvvetleri kuzeyden başlayarak karakolları kale gibi yaptılar. Jandarma gerekli ödeneği alamıyor. Bu sorunları herkes biliyor. "

ATATÜRK ÜSTÜNE YEMİN ET

Emekli Albay Sarızeybek, bölgedeki deneyimlerinden yola çıkarak çarpıcı bir anısını da anlattı:
"Bir terörist grubu bastık. Hepsi teslim oldu. Biri direniyor. Örgüt propaganda yapıyor ya TC sizi canlı ele geçirirlerse işkence yaparlar falan diye.. Teslim olmuyor. En sonunda siperden bağırdı: " Atatürk ilkeleri adına yemin edin bir şey yapmayacağınıza teslim olayım" diye. 

SARIZEYBEK KİMDİR?

Kırşehir- Kaman doğumlu olan Erdal SARIZEYBEK 1976 yılında Kara harp Okulu'dan jandarma teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1978-1996 yılları arasında jandarma teşkilatının sınır, eğitim ve iç güvenlik birliklerinde komutanlık yaptı. 1990 yılında Fransız Jandarma Subay Okulundaki öğrenimini müteakip 92-94 yılında Şemdinli Hudut Tabur Komutanlığı görevinde bulundu. 1996-98 yılında Paris Askeri Ataşe Yardımcılığına atanan SARIZEYBEK, 2002 yılında Türkiye'de Adli Kolluk konusunda, master yaptı. 1999-2003 arasında Van, Manisa ve Şanlıurfa'da İl Jandarma Komutanlığı görevlerinde bulundu. Sarızeybek, 2005 yılında Ankara atandığı Uzman Jandarma Öğrenci Alay Komutanlığı görevinde iken albay rütbesinde, kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri Birinci Derece Gümüş Liyakat Madalyası sahibi emekli albay Sarızeybek, evli, iki çocuk babası olup çok iyi derecede Fransızca bilmektedir

Vatan
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 20:53:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?