22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

İncirlik'in tükenişi

Bir zamanlar neredeyse tüm Adana'nın umudu olan İncirlik Hava Üssü, bugünlerde kan ağlıyor.

İncirlik Belediye Başkanı Vedat Karadağ, ''Beldeden tel örgülerle ayrılan İncirlik Hava Üssü'nden belediye olarak hiçbir maddi katkı görmedik, ancak yıllarca beldede yaşayan ABD'lilere hizmet verildi'' dedi.

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı küçük bir belde olmasına rağmen, sınırlarında yer alan askeri hava üssü nedeniyle adını tüm dünyaya duyuran İncirlik beldesinde esnaf ayakta kalma mücadelesi veriyor.

İncirlik Belediye Başkanı Vedat Karadağ, beldede halkın tamamına yakın bölümünün ABD'lilere kiraya vermek için otomobil aldığını, ev ve villa yaptırdığını ancak, bu yatırımların tamamının atıl duruma düştüğünü söyledi.

Vedat Karadağ, ''Gençler de işsiz. 'Nasıl olsa hava üssünde vasıfsız işçi olurum' diye okumayan belde gençlerimiz bugün işsiz dolaşıyor. Beldeden tel örgülerle ayrılan İncirlik Hava Üssü'nden belediye olarak hiçbir maddi katkı
görmedik. Ancak, yıllarca beldede yaşayan ABD'lilere hizmet verildi'' dedi.

İncirlik Esnafı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkerim Estetik, ise, 1954 yılında hizmete giren hava üssünde bulunan ABD'li askerler için kurulan ve önceki yıllarda 380 civarında olan işyerinin, üsdeki asker sayısı azaldığı için 75'e düştüğünü söyledi. Estetik, ''Tahtakale'den önce dolar piyasasını belirleyen İncirlik'te aynı esnaf bugün siftah bile yapmadan kepenk kapatıyor'' dedi.

Beldede 1996'dan beri halı satışı yapan Ahmet Arslan, mağazayı ilk açtığında günde 4-5 halı sattığını, bugünlerde haftada bir halı satabildiğini söyledi.

Belde halkından Ali Yıldırım ise işsiz olduğunu ifade ederek, ''Beldede birçok kişi geçimini ABD'li askerlerin yaptığı alışverişle ve hava üssünde işçi olarak çalışarak sağlıyordu. Üsteki asker sayısının azalması ve üsten çıkış
konusunda getirilen yasaklar sonucu belde halkının geçim kapısı kapandı. Çoğu kişi beldeden ayrıldı ya da Irak'a işçi olarak gitti'' diye konuştu.

-İNCİRLİK ÜSSÜ-

Alınan bilgiye göre, inşaatına 1951 yılında başlanan hava üssü 1954'te Türk Silahlı Kuvvetleri ve Amerikan Hava Kuvvetleri'nin ortak savunma tesisi adı altında faaliyete geçti.

ABD, 1958'de Lübnan krizi patlak verdiğinde, Tactical Air Command Composite Strike Force Bravo operasyonu adı altında İncirlik'e asker sevkıyatı yaptı.

Bölgeye savaş uçaklarının getirilmesinin bir parçası olarak, 7216. Üs, 1 Nisan 1966 yılında, 39. Taktik Grup Komutanlığı olarak değiştirildi.

39. Taktik Grup Komutanlığı, 1 Ekim 1993 tarihinde 39. Wing olarak değiştirilip standart bir ABD destek filosu haline getirildi. 11 Eylül saldırısının ardından, Ekim 2002 Sonsuz Özgürlük Operasyonu başladı. İncirlik, Afganistan'a yapılan insani yardım, MC-130 özel harekat görevlerinde ve KC-135'ler ile yakıt ikmali gibi birçok görevde destek noktası olarak kullanıldı.

19 Mart 2003 tarihinde Irak'a operasyonun başlamasıyla Kuzeyden Keşif Harekatı (ONW) ve 39. ASEW  Keşif Harekatı'nın sona ermesiyle İncirlik'in işlevi azaldı.

AA-İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 11:32:35
Güncelleme :24 Eylül 2007 Pazartesi 16:05:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?