19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

İnsan Hakları gözlemcisi kibarca kovuldu

İçişleri Bakanlığı kaynakları, 29 Mart'ta ABD'den gelen Sugden'in 3 aylık turist vizesiyle Bingöl'e gittiğini belirledi. İngiliz uzmanın Bingöl ve çevresinde insan hakları ihlallerinin olup olmadığını araştırdığının anlaşılması üzerine Bingöl Valiliği gelişmeleri bir yazıyla İçişleri Bakanlığı'na bildirdi.

Özel izin yerine turist vizesiyle Türkiye'ye gelerek inceleme yapmaya çalışan Sugden'in durumu Dışişleri ve İçişleri bakanlığı yetkililerince değerlendirilerek Sugden'in bölgedeki çalışmalarının rahatsızlık yarattığı ve uygun amaçla yapmadığı görüşüne varıldı.

Bu gelişmeler üzerine Sugden'e en kısa süre içinde Türkiye'den ayrılması telkininde bulunuldu. Daha önce de Türkiye'ye gelerek benzer çalışmalar yaptığı tespit edilen Sugden, sözkonusu istek ve uyarı üzerine önceki gün Türkiye'den ayrıldı. İçişleri Bakanlığı yetkilileri uygulamanın sınırdışı işlemi olmadığını "sorunlu kişinin çıkışının sağlanması" uygulaması olduğuna dikkati çekerken, Dışişleri Bakanlığı kaynakları, "Bingöl'den Malatya'ya oradan da İstanbul'a gönderildi ve orada sınırdışı edildi" bilgisini verdiler.

İnsan Hakları Derneği Başkanı Yusuf Alataş, Bingöl'de gözaltına alınan Sugden'le görüştüğünü belirterek, "Bana anlattığına göre Jandarma'ya 'köye dönüşler konusunda sizden bilgi almak istiyorum' diyerek randevu talep etmiş. Jandarma'nın uyarısıyla Emniyet tarafından gözaltına alınmış" dedi. Sudgen'in serbest bırakılması için kendisinin önceki gün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le temasa geçtiğini belirten Alataş, "Bana Sugden'le ilgili geçmişten gelen bir karar olduğunu ancak kendisinin devreye girerek serbest bıraktıracağını söyledi. Ben de bu bilgiyi gözaltında olan Sugden'e telefonla ilettim" dedi. Sugden'in geçmişte de "insan hakları gözlemcisi" sıfatını kullanarak Türkiye aleyhinde kampanyalar organize ettiği ve bir süre Türkiye'ye girişine yasak konduğu ileri sürüldü.

ANKET YAPTIRIYORDU İDDİASI

İddialara göre İngiliz Sugden'in yaptığı görüşmeler için bastırdığı ankette,
'Türk Devleti Kürdistan'da veya kendi ülkenizde size baskı yapıyor mu? .
Bayrağınızı dalgalandırıp, kendi dilinizi konuşabiliyor musunuz? .
Size ve ailenize uygulanan baskıları ve işkenceleri anlatır mısınız?.
Türk askerinin bölgedeki varlığını nasıl değerlendiriyorsunuz? .
Diyarbakır olaylarında ne bekliyordunuz?' gibi sorular yönetti.
Sugden'in vatandaşlara 'Bir dahaki halk ayaklanmasında daha güçlü gelmeniz lazım, daha güçlü sesinizi duyurmanız lazım' diye telkinlerde bulunduğu iddiası, Ankara'yı çileden çıkarttı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2006 Cuma 13:46:50
Güncelleme :14 Nisan 2006 Cuma 14:01:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?