30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Irak Türkmenlerinden eylem

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'ne bağlı bir grup, Kerkük'te meydana gelen intihar saldırısının ardından Türkmenlere yönelik gerçekleştirilen baskıları protesto etti.

Koza Sokak'ta toplanan grup, Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (IKDP) Türkiye Temsilciliği'nin bulunduğu Kaptanpaşa Sokak'taki bürosuna kadar yürüdü. İntihar saldırısının ardından gözaltına alınan Türkmenlerin isimlerinin yazıldığı ve serbest bırakılmasını içeren Arapça dövizler taşıyan grup, sık sık tekbir getirerek 'Cana can, dişe diş', 'Kerkük sana canım feda', 'Kerkük'e uzanan elleri kırarız' sloganları attı. Grubun IKDP Bürosu'na 200 metre yaklaşmasına izin verilirken, eylemciler yanlarında getirdiği ve binaya atmayı düşündükleri yumurtaları mesafe uzak olduğu için atamadı. Eylemde grup adına basın açıklaması yapan Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesi Başkanı Mahmut Kasapoğlu, pazartesi günü Kerkük'te meydana gelen intihar saldırısının Türkmenlere maal edilmeye çalışıldığını belirterek, patlamanın ardından ITC Genel Merkezi, Türkmeneli Partisi Genel Merkezi, Türkmen Tutuklu ve Şehit Aileleri Derneği'nin peşmergeler tarafından yağmalandığı ve tahrip edildiğini söyledi.

Bunun Türkmenşehri olan Kerkük'te Türkmenlere yönelik soykırım provası olduğunu dile getiren Kasapoğlu, bu konuda hükümetin Irak yönetimini ile ilişkilerini eleştirdi.Türkiye'nin ağırlığını koyarak kaçırılan 20 Türkmen'in serbest bırakılmasını sağlamasını isteyen Kasapoğlu, "Bizim endişemiz kaçırılan 20 Türkmen evladının sonunun ITC Erbil Sorumlusu Emir İzzet'in akıbetine dönüşmeden serbest bırakılmasıdır" dedi. Kasapoğlu konuşmasını, Atatürk'ün Musul ve Kerkük için söylediği sözlerle bitirdi.

Basın açıklamasının ardından polisin IKDP binasının önüne gidilmesine izin vermemesine eylemcilerden bazıları tepki gösterdi. İzin alamayan eylemciler basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 16:57:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa IP: 85.110.25.xxx Tarih : 3.08.2008 05:41:37

hür dünya neredesiniz IRAK TÜRKLERİNE YÖNELİK SOYKIRIM UYGULAMASINA SREBRENİCA KATLİAMINDA OLDUĞU GİBİ SEYİRCİ KALAMAZSINIZ.EĞER BÖYLE YAPMAYA DEVAM EDERSENİZ TÜRKİYENİN GEÇMİŞE YÖNELİK HAKLARI VE ULUSLARARASI İLİŞKİLERİ YENİDEN GÜNDEME GELİR.