19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

İran: Nükleerimizi Türkiye'de zenginleştirelim

İran’ın Ankara Büyükelçisi Firuz Devletabadi, nükleer zenginleştirme ve nükleer enerji yakıtı geliştirme projelerinin Türk topraklarında yapılması düşüncesini ortaya atarken, bunun İran için daha iyi olacağını iddia etti.
Büyükelçi Devletabadi, Pazartesi günü Tahran’a görüşmelerde bulunmak üzere hareket etmesinden önce The New Anatolian gazetesinden Ayhan Şimşek’in sorularını yanıtladı.

TÜRKİYE NÜKLEER BATAK ÖNERİSİ

İran’ın nükleer programı hakkında uluslararası toplumda güven oluşturması için ne yapılması gerektiği ve Türkiye’nin bunda rolü olup olmayacağı yönündeki soruya Devletabadi şöyle dedi:
"Uluslararası anlaşmaların bir parçasıyız ve sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğiz. Biz şu anda güven oluşturmak için getirilen bazı önerilerin daha sonra tartışılabileceğini düşünüyoruz. Türkiye’ye daha çok güveniyoruz. Bu önerileri bir paketin parçası olarak tartışabiliriz. Bildiğiniz gibi, tartışma nükleer zenginleştirme, nükleer yakıt geliştirmeyi içeriyor, ancak onunla sınırlı değil.

Eğer bunlardan biri Türk topraklarında olursa, o bizim için daha iyi olur. Konunun teknik ve hukuki yönleri var ve ilerde uzmanlar tarafından ayrıntılarıyla tartışılabilir. Ancak biz Türkiye’nin bu sürece dahil olmasını tartışmaya hazırız. Aynı zamanda Türk tarafını ve firmalarını İran’daki nükleer projelerimize girmeye çağırıyoruz." Müttefiklerinin Türkiye’yi İran’ın nükleer programına "çok yumuşak tavır göstermekle" eleştirdiklerinin anımsatılması üzerine Büyükelçi Devletabadi, "Türkiye’nin şu ana değin gösterdiği politika kabul edilebilir niteliktedir" yanıtını verdi. Devletabadi, nükleer programlarının daha saydam olması önerilerine şöyle karşılık verdi:

VEKİLLER ZİYARET EDECEK Mİ?

"Nükleer programımızla ilgili olabilecek en fazla saydamlığı sağladık. Türk tarafına çağrıda bulunuyoruz, diplomatlar, parlamenterler, sivil toplum örgütleri ve medya mensupları gelsinler ve bizim nükleer tesislerimizi ziyaret etsinler. Şu anda Türk parlamenterlerden olası bir ziyaret bekliyoruz." Tahran’ın nükleer programın Türkiye için bir tehdit oluşturmayacağı yönünde garantileri bulunup bulunmadığına ilişkin bir soruya ise Devletabadi şu yanıtı verdi:
"İran’ın nükleer programının askeri bir boyutu yok.

Ülkelerimiz 2004 yılında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında çok önemli bir güvenlik anlaşması imzaladı. Bildiğiniz gibi Türkiye-İran sınırı geçen 1000 yıldan beri değişmeden kaldı. Atatürk zamanında İran bazı jeopolitik nitelikli sınır değişiklikleri yapılmasına razı oldu ki bu düzenlemeler Türkiye’yi Kafkaslar ve Orta Asya’ya açtı. En az onun kadar önemli olan PKK’ya karşı mücadelemizi unutmayın. Biz İranlılar PKK’ya karşı mücadelemizde şehitler verdik. Tüm bunlardan sonra bana dünyada bu kadar güçlü bağları olan başka iki ülke söyleyebilir misiniz? Bunlar Türkiye ve İran’ın birbirleri için tehdit olmadığını gösterir. Türkiye için bundan daha iyi garanti olur mu?"

NÜKLEER TEKNOLOJİYİ ÖVDÜ

Devletabadi, nükleer teknolojiye karşı çıkışta İslam dünyasının güçlenmesini istememe niyetinin olduğunu iddia ederken, "Nükleer teknoloji enerji, sağlık ve hatta tarım alanında giderek daha önemli hale geliyor. Onlar bizim bu teknolojiye ulaşmamızı engelliyorlar" dedi.

GÜL’ÜN YALANLADIĞI SÖZLERİ

Firuz Devletabadi, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün söylediği iddia edilen, ancak daha sonra yalanlanan "ABD Irak’tan çıkarsa Türkiye İran etkisine girebilir" yönündeki sözler konusundaki görüşünü de açıkladı. Bu sözlerin Gül tarafından yalanlandığını kaydeden Devletabadi, yine soru üzerine İran’ın sözlerle ilgili Türkiye’den herhangi bir resmi açıklama istemediğini kaydetti. Devletabadi, Türkiye ile Irak’ın bütünlüğü, temsilde demokratik yaklaşım gibi konularda görüş birliği içinde olduklarını belirtirken, "Biz yabancı birliklerin Irak’tan çekilmesini istiyoruz ve Türkiye, bunu bazı çekincelerle destekliyor. Tüm bunlardan sonra) Irak konusunda İran ve Türkiye arasında) bir görüş farklılığından nasıl sözedilebilir?" dedi.

ANKA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2006 Çarşamba 13:49:18
Güncelleme :8 Mart 2006 Çarşamba 14:13:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
YAKUP TAŞ IP: 85.106.231.xxx Tarih : 9.03.2006 13:28:09
BENCE ÖNCE GEREKLİ HEYET İNCELESİN GERÇEKTEN İRAN HAKLIYSA (YANİ DÜNYA YI TEHDİT EDECEK CİDDİ NÜKLEER YOKSA)ABD nin BU ÇIKARCI DAVRANIŞININ ÇOKTA ÖNEMİ YOK İRAN DOST VE KOMŞU BİR ÜLKE BUNU YEDİREMİYOR OLABİLİR ORTADOĞUDA KENDİGÜCÜNÜ ENGELLEYECEĞİNDEN YAPABİLİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM SAYGILARIMLA