22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

İran'ın baskısı PKK'yı dağıttı

İran'ın Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yaptığı baskınların ardından çok sayıda terörist, örgütten kaçarak güvenlik güçlerine sığındı. PKK'lılar örgütle ilgili gizli bilgileri güvenlik güçlerine verdi.

Türkiye ile terör alanında işbirliğini geliştiren İran, PKK'ya karşı somut adımlar atmayı sürdürüyor. Terör örgütünün İran'daki uzantısı Kürdistan Özgürlük Yaşam Partisi'ne (PJAK) karşı temizlik operasyonu başlatan İran, iki teröristi tutuklayarak Türkiye'ye gönderdi. İran'ın PKK'nın Irak'taki kamplarını bombalaması sonucu örgütten kaçan iki terörist de Kuzey Irak'ta Özel Kuvvetler Harekat Üssü'ne sığındı.

İran, Kuzey Irak'ta mevzilenen terör örgütünün uzantısı PJAK'a yeni bir operasyon başlattı. Operasyon sonrasında PJAK'lı teröristler Mustafa Koç ile Burhan Döner, Urumiye kentinde tutuklandı. İki PKK'lı geçtiğimiz günlerde Hakkari Yüksekova sınır kapısında jandarmaya teslim edidi. Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı'nda sorgulanan teröristler, 22 Haziran 2006'da PKK'ya katılmak üzere Ağrı Dağı bölgesinden İran'a geçtiklerini söyledi. Teröristler İran polisinin, Urumiye kentinde kaldıkları hücre evine baskın yaptığını ve kendilerini tutukladıklarını anlattı. İki terörist PKK'nın İran'daki faaliyetleriyle ilgili önemli bilgiler de verdi. Jandarma timleri, teröristlerin verdiği ifadeler doğrultusunda örgüte eleman kazandıran Ferman Ç.'yi Yüksekova'da gözaltına aldı. Aynı soruşturma kapsamında aranan Pakize K. adlı kadının ise firar ettiği öğrenildi.

İran, PJAK'ın yanı sıra Kuzey Irak'taki terör örgütünün kamplarını bombalamayı da sürdürüyor. İran topçusunun yoğun ateşinin terör örgütünden kaçışları da hızlandırdığı anlaşıldı. Kandil Dağı'ndaki kamplardan firar eden Delil Ararat kod adlı Yakup Akgün, Dilxwaz kod adlı Delil Algünerhan ile Pir Ali kodlu Zeki Bozkurt, Kuzey Irak'ta görev yapan Özel Kuvvetler Harekat Üssü timlerine sığındı. Yakup Akgün'ün 1985'te İstanbul'dan örgüte katıldığı, Delil Algünerhan'ın da 1982 yılında yine İstanbul'dan örgüte katıldığı saptandı.

Bu arada Batman, Siirt ve Erzurum'da gerçekleştirilen operasyonlarda da PKK'ya ağır darbe vuruldu. Erzurum'da Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığı'nca düzenlenen operasyonda Bedran kodlu Ali Salim (26) Kalaşnikof piyade tüfeği, bir el bombası, 4 şarjör ve bir gece görüş dürbünü ile yakalandı. Batman'ın Hasankeyf-Yolüstü köyü kırsalında jandarma timleri ile çatışmaya giren Sami kod adlı Menaf Kanat (30) ölü, Şevger kodlu Mehmet Maşuk Abay (28) yaralı, Nemrut kodlu Mehi Baştimur (25) ise sağ ele geçirildi. Sağ yakalanan Mehmet Maşuk Abay ile Mehi Baştimur adlı teröristlerin yer göstermesi sonucu örgüte ait 6 ayrı sığınak tespit edildi.

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 05:25:59
Güncelleme :25 Eylül 2007 Salı 05:29:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?