19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

İşçi ve memurlardan İsrail'e protesto

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İsrail saldırılarına karşı “Dünyanın bütün barışçıları birleşin! İsrail’i durdurun” kampanyası başlattı. Memur-Sen'e bağlı çeşitli sendikaların üyelerinden oluşan bir grup, Filistin ve Lübnan'da karşı operasyonlarını sürdüren, İsrail'in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yaptı.

DİSK’in, Ankara’da Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla başlatılan kampanyada ABD ve İsrail protesto edilirken, Filistin ve Lübnan halkına dayanışma mesajları gönderildi. 

İsrail’in Lübnan ve Filistin’de uyguladığı insan hakları ihlallerine, ilan edilmemiş savaşa son vermesini isteyen DİSK, barışın sağlanmasını engelleyen her türlü şiddet yöntemlerinin karşılıklı olarak durmasını talep etti.
 
Saldırıların baş destekçisi olarak görülen ABD’nin planlarını İsrail üzerinden uygulamaya koyduğunu ifade eden DİSK, İsrail’in estirdiği teröre daha fala seyirci kalınamayacağını söyledi. 

DİSK, bölge halklarının yaşadığı acılara derhal son verilmesinin zorunluluğuna işaret ederken, Türkiye’ye düşen görevin adı konulmamış bu fiili savaşa karşı toplumsal tepkileri bir an önce örgütlemek ve bölge halklarıyla dayanışmayı güçlendirmek olduğunu söyledi. 

“Filistin halkı yalnız değildir”, “Lübnan halkı yalnız değildir”, “Kahrolsun İsrail, Kahrolsun ABD” sloganlarının atıldığı eyleme KESK, SDP ve Kaldıraç da destek verdi. 

Memur-Sen
Memur-Sen'e bağlı çeşitli sendikaların üyelerinden oluşan bir grup, Filistin ve Lübnan'da karşı operasyonlarını sürdüren, İsrail'in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yaptı.

Aralarında Memur-Sen Tokat Şubesi üyelerinin de bulunduğu grup, büyükelçilik önünde, “İnsan hakları havarileri görün kanlı katilleri”, “Çocukları öldürmeyin bir nesli yok etmeyin”, “Hepimiz birer Filistinliyiz” yazılı dövizlerle toplandı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu burada yaptığı konuşmada, başta Arap Birliği olmak üzere uluslararası kuruluşların saldırıları kınamamasının üzücü ve düşündürücü olduğunu söyledi. 

İsrail'in saldırıları sonucu çok sayıda masum çocuğun ve kadının hayatını kaybettiğini belirten Aksu, “İsrail, kadın-çocuk, dini gün-bayram dinlemeden saldırılarını sürdürüyor. Saldırılar artık katliam boyutuna gelmiştir. Biz Filistinlilerin, Lübnanlıların yanındayız. Onurlu bir mücadele veriyoruz” diye konuştu. 

Daha sonra grup adını basın açıklamasını okuyan Memur-Sen Tokat İl Başkanı Bedrettin Mumcu da “İsrail'in çağdaş dünyanın gözü önünde hiçbir ahlaki kural tanımadan çocukları, kadınları ve sivil insanları katlettiğini” söyledi. 

Konuşmaların ardından protestocular, İsrail Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı. 

Daha sonra Filistin'in Ankara Büyükelçiliğine geçen sendika üyeleri, burada Büyükelçilik Müşaviri İbrahim Tamim'le görüştü.

BİSİKLETLİ PROTESTOCU

Bu arada, lisanslı bisikletçi olduğunu belirten Tokat Memur-Sen Dış İlişkiler Sekreteri Abdullah Yılmaz, Tokat'tan Ankara'ya bisikletle gelerek protesto gösterilerine katıldı.

Amacının İsrail'in saldırılarını protesto etmek olduğunu kaydeden Yılmaz, “5 gündür yoldayım. Tokat-Ankara arasındaki yolu bisikletle kat ettim. Bir sporcu ve sendikacı olarak bu eyleme katılıyorum. Amacım İsrail saldırılarını protesto etmek. Çok anlamlı bir eylem için pedal çevirdim. Bugüne kadar yaptığım en anlamlı yolculuk. Saldırılar durmazsa Filistin'e, Mescidi Aksa'ya kadar giderim” diye konuştu.

Sendika üyeleriyle birlikte Filistin'in Ankara Büyükelçiliğine geçen Yılmaz, Tokat'ta sendika üyelerince Filistin halkına destek vermek amacıyla toplanan imzaları, Büyükelçilik Müşaviri İbrahim Tamim'e verdi.

İstanbul Beyazıt Meydanı'nda İsrail protestosu

İstanbul Beyazıt Meydanı'nda cuma namazı sonrası toplanan bir grup, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını protesto etti.

Beyazıt Camii'nden cuma namazı çıkışında yapılan protesto gösterisinde, ellerinde Türk Bayrağı, Lübnan Bayrağı ve çeşitli dövizler taşıyan grup, ABD Başkanı George Bush ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in kuklalarını da yaktı.

Protestocular daha sonra olaysız dağıldı.



ANKA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2006 Cuma 16:33:41
Güncelleme :28 Temmuz 2006 Cuma 16:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?