18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

İşçiler erkekliklerini kanıtlayacak

ETİ Maden Genel Müdürlüğü'nün, Avrupa Birliği'nin (AB), 'kısırlık yaptığı' gerekçesiyle, 'Üremeye olumsuz etkili toksik madde' listesine aldığı bor madeninin böyle bir tehlike oluşturmadığını belgelemek için başlattığı bilimsel çalışmada, örnek alımlarına başlandı.

Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, bilim adamlarının 100'ü bor ile iç içe olan, 100'ü ise maden dışında çalışan toplam 200 meslektaşından, tesislerde revire dönüştürülen laboratuvarlarda kan, idrar ve sperm örnekleri alarak inceleyeceklerini belirtti. Gökdeniz, şunları söyledi: "AB'nin, fareler üzerinde yaptığı deney kapsamında bor madenimizin kalitesini düşürmek için alınan 'kısırlık yapıyor' kararının aksini bilimsel olarak kanıtlayacağız. Bugün Bandırma'ya gelen bilim adamlarından oluşan ekipler her gün 7-10 kişinin tahlillerini alacaklar. Tahlillerin alım süresinin bir haftayı süreceğini düşünüyoruz. Sonuçlar ise en kısa sürede açıklanacak."

TAHLİLLERİN LEHİMİZE ÇIKACAĞINI ÜMİT EDİYORUM

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Prof.Dr Yalçın Duydu, Hacettepe Üniversitesinden Prof Dr. Nurşen Başaran'ın proje sorumluluğunu üstlendiğini ve Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Ülkü Ündeğer, Ankara Üniversitesi Uzman Eczacı Aylin Üstündağ, Hacettepe Üniversitesi Uzman Eczacı Sevtap Aydın , Hacettepe Üniversitesi Uzman Eczacı Ülfet Pınar Erkekoğlu ve Bandırma Güven Karahan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yalçın Düker'in üyeleri olduğu Komisyonun bu sabah işçiler üzerinden numune alımı çalışmalarına başladığını belirten Gökdeniz," Bor tesislerimizde çalışan işçilerimizin üzerine toz ölçer cihazı takılacak ve bu cihaz işçilerimizin üzerinde 8 saat kalacak ve işçilerimizden kan, idrar ve sperm örnekleri alınıyor.

Alınan örneklerin ne zaman sonuçlanacağını bilmiyoruz ancak sonuçların lehimize çıkacağını ümit ediyoruz. Komisyon üyelerimiz Almanya, İsviçre ve İtalya'dan alanında uzman profesörlerle bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacaklar. Proje çalışmaları tamamlanıp alınan örneklerin sonucu da alınınca Komisyon Üyeleri yurt dışındaki profesörlerle bir araya gelip, sonucu değerlendirecekler. Kurumumuz tarafından gerekli hukuksal süreç başlatıldı, bu proje sonuçları da dava sürecine destek olacak" diye konuştu.

Habertürk
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 17:01:39
Güncelleme :23 Şubat 2009 Pazartesi 17:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?