25
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

İşçileri belediyeler alsın

Kocaeli'deki SEKA tesislerini belediyeye verdiklerini söyleyen Erdoğan, “Karşılığında işçileri aldı. Mantıklı öneriydi. Ben İzmir Belediyesi'nden böyle bir teklif almadım. Tekel işçilerini bünyelerine katsalar olmaz mı? Aynı şeyi Diyarbakır Belediyesi yapamaz mı?” dedi

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gece katıldığı televizyon programında Tekel’e, işçileriyle ilgili çarpıcı bir öneri getirdi. Kocaeli’deki SEKA tesislerini belediyeye verdiklerini söyleyen Erdoğan, “Bunun karşılığında belediye SEKA işçilerini bünyesine kattı. Mantıklı bir öneriydi. Çünkü amacımız Kocaeli halkına sahil kıyısında rahat nefes alacağı, gezeceği güzel bir alan yaratmaktı. Belediye işçileri aldı. Biz SEKA’yı ona verdik” dedi.
Böyle bir teklif almadım
Erdoğan şöyle konuştu: “Ben İzmir’de CHP’li belediyeden böyle bir teklif almadım. Tekel işçilerini bünyelerine katsalar olmaz mı? Aynı şeyi Diyarbakır Belediyesi yapamaz mı?” Erdoğan, ‘Belediyeler işçileri almak isterse siz Tekel binalarını, arazilerini onlara devreder misiniz?’ sorusunu, “Tabii ki; değerlendiririz. Belediyeler yapacakları projeyi iletirler. Uygunsa değerlendirilir. Ama şu ana kadar böyle bir teklif yok” diye yanıtladı.

Sendikacı gönderin dedi
Tekel işçilerine sadece kendilerinin sahip çıktığını, başkalarının ise görüntüyü kurtarmaya çalıştığını iddia eden Başbakan Erdoğan, “Geçmişte İzmir’de çalışan Tekel işçisini İzmir’deki başka kamu kuruluşuna aktarmanın planını yaptık. Yer sorunu olursa o işçiyi İzmir’e en yakın şehre gönderme planı yaptık. Bakın bana bir teklif yapılıyor. ‘İzmir’de mi çalışıyor, gönderin Muş’a! Nasıl olsa gitmez, istifa eder’ diyen oldu. Üstelik bunu sendikacı söyledi, sendikacı” diye konuştu.

Bunu inceler konuşuruz
Denizli’de düzenlenen Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gazetecilerin Başbakan’ın önerisiyle ilgili sorularına “Şu an açıklama yapılacak bir durum değil. Bunu inceleriz, konuşuruz ” demekle yetindi. İzmirli yetkililer, “İzmir’de durum farklı. Çünkü Tekel’in İzmir’de takas edilecek binası kalmadı. Çoğu farklı amaçlar için farklı kurumlara verildi. Tek Çamaltı Tuzlası var o da özelleştirmede” dedi.

Uygulama yasal değil
Tekel olayının kapatılma olduğunu söyleyen Erdoğan, “İhbar tazminatını ödüyoruz. Kıdem tazminatını ödedik. Geçenlerde evime gelen kadın Tekel işçileri, 6 ay daha imkan istemişti. Türk-İş Başkanı ve sendika temsilcileriyle 6 ay uzatmaya tamam dedik. Ama iki yıl oldu. Artık mecburuz bunu kapatmaya. Diyarbakır, Manisa ve İzmir devam edecek. Burada şu an yapılan uygulama yasal değildir” şeklinde konuştu.
Asgari ücret bekleyen nice aileler olduğunu söyleyen Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı: “900 TL’ye kadar tırmandırdık ücreti (4-C’li geçici işçi ücretini). Ama çirkin olaylar oldu. Üreten yer değil Tekel. Biz öyle adım attık ki; 230 bin özelleştirme işçisini kadrolu statüye geçirdik. Bir sendika 600 milyarlık geliri kaybediyor her ay. Yılda 7 buçuk trilyon liradan mahrum kalacak Eylemde işin aslı bu.”

Yetkimizi kullanırız
Eylem devam ederse, ay sonunda yasal yetkilerini kullanacaklarını belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Yetkimiz neyse ay sonunda kullanacağız. Çadırları kaldıracağız. Sendikacıydım eskiden. Belediye-İş’te. Nasıl zam yaptığımı çok iyi bilirler. Benim Tekel işçilerinin bulunduğu çadıra gitmem hiç doğru olmaz. Türk-İş’in kendisi bile sahip çıkamıyor bu eyleme. DİSK ve Kamu-Sen geliyor.”

İşçisi 4-C’yi kaçırmasın
Başbakan Erdoğan dün de Katar’a gitmeden önce Atatürk Havalimanı’nda 62 gündür eylemde bulunan Tekel işçilerine seslenirken, “Size zulmetmedik. Gidin 4-C’yle (geçici işçi statüsü) çalışmak için müracaatınızı yapın” dedi. 4-C’yi kendilerinin icat etmediğini söyleyen Erdoğan, “4-C Türkiye’deki sendikaların bize önerisidir” diye konuştu.

Erdoğan, 1 Şubat’ta işçi tazminatı olarak 350 milyonun yatırıldığını belirterek şöyle konuştu:

“Şubat sonuna kadar 4-C’ye müracaatınızı yaptınız, yapmadığınız taktirde 4-C kapısı kapanıyor. Size 4-C imkanı çıkardık. 900 Tekel işçisi müracaat etti ve kamu kurumlarına yerleştirildi. 8 bin kişi kıdem ve ihbar tazminatını aldı. Ortada 200 kişi kalmış.”

Sendikaların 4-C için mahkemeye müracaat edeceğini belirten Başbakan Tayyip Erdoğan, “4-C 2004’te başladı. 2004’ten bugüne kadar adama sormazlar mı ‘aklınız neredeydi’ diye... Bu işi isteyen sizdiniz. ‘4-C’yi biz icat etmedik. 4-C, Türkiye’deki sendikaların bize önerisidir. Sendikaların bize önerisiyle uygulamaya koyduğumuz bir sistemdir. Ayıp olmuyor mu?” diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2010 Pazar 15:40:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?