22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Isparta beşik gibi sallandı!..

ISPARTA'nın Gelendost ve Eğirdir ilçelerinde gece yarısından itibaren 3.0 ve 4.9 büyüklükleri arasında meydana gelen depremler nedeniyle halk, geceyi sokakta geçirdi. Çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremlerde ilk belirlemelere göre göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ergün Türker, Fethiye- Burdur arsında bulunan fay hattının harekete geçmesi ile Isparta’nın büyük zarar göreceğini, en etkili depremin ise 5.5 büyüklüğünde beklendiğini söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre ilk deprem saat 00.34'te merkez üssü Gelendost İlçesi'nde 3.7 büyüklüğünde meydana geldi. 5 dakika sonra aynı merkezli 4.6 büyüklüğündeki deprem, Isparta markez ile diğer ilçelerden de hissedildi. Bu depremleri saat 03.35'e kadar merkez üstleri Gelendost ile Eğirdir ilçeleri olan 3.0, 3.3, 3.7, 4.9, 3.3 3.3, 3.7 ve 3.7 büyüklüğündeki depremler izledi.
Gece yarısından itibaren art arda meydana gelen hafif ve orta şiddetteki depremler nedeniyle tedirgin olan halk geceyi sokakta geçirdi. Kent merkezi ve ilçelerde kriz masası oluşturuldu. İlk belirlemelere göre depremlerde ölen ya da yaralanan olmazken, hasarlı ev konusunda da ihbar gelmediği bildirildi.
Eğirdir Kaymakamı Ömer Ulu, ilçede, kriz masası oluşturularak çalışmaların sürdürüldüğünü, çökme ya da can kaybına yönelik bir bilginin gelmediğini söyledi. Artçı depremleri hissetmeye devam ettiklerini belirten Ulu, vatandaşların tedirginlik nedeniyle geceyi, arabalarında ve dışarıda geçirdiğini sözlerine ekledi.

5.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI

Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ergün Türker, gece yarısı meydana gelen depremlerle ilgili basın mensuplarının sorularını cevapladı. Türker, Fay hattının Eğridir ve Kovada Gölü ile Sütçüler İlçesi'nin altından geçtiğini belirterek, Fethiye-Burdur arsında bulunan fay hattının harekete geçmesi ile Isparta’nın büyük zarar göreceğine dikkati çekti. Türker, Fethiye-Burdur arasında bulunan fayın en son 1914 yılında harekete geçtiğini, çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği ve maddi hasarın çok fazla olduğunu belirtti. Türker, şu an olan depremlerden hariç Isparta merkezi ile ilçelerinde en fazla olabilecek depremin 5.5 büyüklüğünde olmasını beklediklerini uyardı. Prof. Dr. Ergün Türker, fay hattının geçtiği bölgelerdeki ilçe ve belde belediye başkanları ile ortak bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2007 Çarşamba 08:17:15
Güncelleme :11 Nisan 2007 Çarşamba 10:37:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?