18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

İsrail'den küstah benzetme!

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Gazze ve Kudüs'e yönelik son eleştirilerinin ardından, Erdoğan'in "giderek, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye dönüştüğünü" söyledi.

Lieberman'ın Erdoğan'a cevabı ilişkilerin bir kez daha gerileceğine işaret ediyor.

 İşte dünya basınından manşetler:

YNET NEWS: Liberman: "Erdoğan giderek Kaddafi'leşiyor"
İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin internet sitesinde yayımlanan röportajda Lieberman, "Erdoğan’ın yavaş yavaş Kaddafi veya Hugo Chavez’e dönüştüğüne inandığını" ifade etti.

Lieberman, "Bu onun seçimi, sorun Türkiye değil, Erdoğan" diye de ekledi.

Haber sitesi, Lieberman'ın, İran'ın nükleer silah sahibi olmaya doğru ilerlemesine, Türkiye'den yönelen eleştirilere, Filistinlilerin bir devlet ilanı tehdidiyle karşı karşıya bulunulmasına ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Kudüs’teki inşaatların kontrol altında tutulmasını istemesine rağmen, "Lieberman’ın iyimserliğini koruduğunu" belirtti.

"Biz Firavun'u atlattık, bu dönemin de üstesinden geliriz" diye konuşan Lieberman, İsrail'in bağımsızlığı ve varlığını korumak için mücadele edenlerin bu baskılara da göğüs germesi gerektiğini ifade edip, "Başka bir seçenek yok" diye konuştu.

THE JERUSALEM POST: İsrail’den Erdoğan’a cevap: Chavez’e benzeme
İsrail’den Pazartesi gecesi yapılan açıklamada Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail pahasına Arap dünyasıyla bütünleşmeye çalıştığı ifade edildi. Açıklamada Erdoğan’a “Hugo Chavez gibi radikal bir lider olmaması” tavsiye edildi.

Bir Dışişleri yetkilisinin ağzından yapılan açıklamada İsrail’in Türkiye dahil hiçbir ülkeyle sorun çıkarma peşinde olmadığı ancak Erdoğan’ın İsrail pahasına Türkiye’yi Arap dünyasıyla bütünleştirmek istediği izleniminin yaratıldığı ifade edildi.

Yetkili, “Kendisine hem Müslüman hem de Batı dünyasıyla bütünleşmek için daha yaratıcı bir yol bulmasını ve Hugo Chavez gibi radikal bir lidere dönüşmemesini öneriyoruz” dedi. Açıklamada ayrıca İsrail’in Erdoğan’ın Müslümanlarla ilgili kaygılı ifadelerinin ardından teröristlerce öldürülen masum Pakistanlılar ve Iraklılar için de üzüntüsünü ifade etmesini beklediği belirtildi.

İsrail’in açıklaması Erdoğan’ın dün yaptığı, “İslam dünyasının ya da Kudüs’ün sorunlarına kayıtsız kalamayız. Araplar ve Türkler kardeştir, aynı değerleri taşıyoruz. Gazze’deki çocuk katlini arkamıza yaslanıp izleyemeyiz” açıklamasının ardından geldi.

THE NEW YORK TIMES: Obama yeni nükleer stratejisini açıkladı
ABD Başkanı Barack Obama Pazartesi günü verdiği röportajda ABD’nin nükleer stratejisini yeniden şekillendirdiğini, bu yeni stratejiyle silahların kullanılmasının zorlaşacağını söyledi. Ancak Obama planda nükleer silahsızlanma anlaşmasının şartlarına uymayan İran ve Kuzey Kore gibi ülkeler için bir istisna yapılacağının da altını çizdi.

Yeni stratejinin resmi olarak açıklanmasından bir gün önce New York Times’a bir röportaj veren Obama, politikasını dünyanın nükleer silahlardan kurtulma ve ülkelerin nükleer hırslarını bir kenara bırakma çabasının bir parçası olarak tanımladı. Örneğin ABD Savunma Bakanı Robert Gates’İn ifadelerinin aksine Obama’nın planı yeni nükleer silah geliştirilmesini kınıyor.

Obama’nın stratejisi kendisinden önceki ABD başkanlarından ciddi bir farklılık gösteriyor. Bu da haydut devletlerin ve terör örgütlerinin Rusya ve Çin gibi süper güçlerden daha büyük bir tehlike olduğu yeni dünya düzeni anlayışını yansıtıyor.

BLOOMBERG: Toyota’ya rekor gaz pedalı cezası
ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, Toyota Motor Corp.’un otomobillerdeki gaz pedalı kusurunu “bildiği halde sakladığı” ve ABD yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 16.4 milyon dolar ceza ödemesini teklif etti. Devletin bir şirkete verebileceği en büyük para cezası olan bu değer Toyota ve LaHood arasındaki tartışmayı da yeniden alevlendirdi.

LaHood daha önce Toyota’yı hatalı araçlarını geri çağırdığı için övmüştü.

Ceza miktarı Toyota’nın ABD’deki satışlarının faizsiz krediler ve indirimler sayesinden yüzde 41 arttığının açıklanmasından bir hafta sonra yaşandı. Yüzde 41’lik bu artış sayesinde Toyota’nın dünya genelindeki 8 milyon araçlık geri çağırma operasyonunun etkilerinden kısa sürede kurtulacağı umuluyordu.

THE GUARDIAN: İngiltere’de büyük gün bugün
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, bugün hükümet binasının bulunduğu Downing Street’ten Kraliçe’nin makamı Buckingham Sarayı’na geleneksel yürüyüşünü yaparak seçimlerin tarihinin 6 Mayıs olması için Kraliçe’den izin isteyecek.

Öte yandan Guardian’ın ele geçirdiği İşçi Partisi’ne ait taslak seçim manifestosu “ulusal yenilenme” programı adı altında kamu hizmetlerince ciddi bir reforma gidilmesini öngörüyor. Eğer İşçi Partisi kendi rekorunu kırıp üst üste dördüncü kez hükümet olabilirse, “devletin piyasalara müdahalesi konusunda” daha cesur olacak ve kapsamlı anayasa değişikliklerini gündeme getirecek.

Brown’un Buckingham Sarayı ziyaretinin önemli bir döneme denk geldiği ifade ediliyor zira Guardian ve ICM’in ortak anketi İşçi Partisi’ne verilen desteğin yeniden yükselişe geçtiğini gösterdi. Muhafazakarlar hala önde olsalar da İşçi Partisi an itibariyle farkı dört puana kadar düşürmüş görünüyor.

CNN: Bir maden kazası da ABD’de yaşandı
West Virginia’nın Raleigh County kasabasında bulunan bir yer altı madeninde yaşanan patlamada 12 kişinin öldüğü, 10 kişinin ise kayıp olduğu bildirildi. Madenin yönetici şirketi tarafından yapılan açıklamada Upper Big Mine isimli madende yaşanan patlamada 21 kişinin de yaralandığı bildirildi

Görgü tanıkları ve yetkililer patlamanın öğleden sonra yaşanan vardiya değişimi sırasında yaşandığını ifade etti. Çevre kasabalardan Raleigh County’e en az 20 ambulans ve üç helikopter gönderildi.

Madenin denetçisi Massey Energy Co.’nun tepe yöneticisi Don Blankenship, şirketin “kurtarma çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünü” ifade etti.

INDEPENDENT: İngiltere savaş suçlularının sığınağı haline geldi
İngiltere’ye sığınan katliamcı ve işkenceci oldukları iddia edilen kişilerin sayısındaki rekor artışın ülkenin savaş suçlularının başkenti olmasına neden olduğu ifade edildi. İngiltere’de yaşayanlar arasında Saddam Hüseyin rejiminin üst düzey yöneticileri, Robert Mugabe dönemi Zimbabvesi’nden bir yetkili ve bir basın röportajı sırasında suçunu itiraf eden bir Kongolu polis şefi de var.

Ancak içişlerinin 51 şüphelinin ismini polise bildirmesine karşın henüz hiçbir inceleme yapılmadı. Geçtiğimiz beş yılda ortaya çıkarılan şüphelilerin göçmenlik ya da oturma izinlerine son verilmişti. İnsan hakları grubu Aegis Trust tarafından elde edilen yeni rakamlar İngiltere’nin kaçakların yuvasına dönüştüğünü gösteriyor.

XINHUA: Çin’de bir idam daha
Çin’in bir Japon vatandaşını uyuşturucu kaçakçılığı suçuyla idam ettiği bildirildi. İdam edilen kişi Pekin ile Tokyo arasındaki diplomatik ilişkilerin 1972’de yeniden kurulmasından bu yana idam edilen ilk Japon oldu.

Çin’in Laioning Eyaleti’nde idam edilen Mitsunobu Akano isimli 65 yaşındaki Japon’un Eylül 2006’da 1.5 kilogramdan fazla uyarıcı hapla Dalian’daki bir havaalanında yakalandığı bildirildi.

Hem Japonya’da hem de Çin’de idam cezası uygulanıyor ancak Japon yetkililer bu son kararın iki ülke ilişkilerine zarar vereceğinden endişeli olduklarını dile getirdi.

MARKET NEWS INTERNATIONAL: Yunanistan AB anlaşmasını değiştirip IMF’den kurtulmak istiyor
Yunanistan hükümeti IMF’nin yardım karşılığında sert koşullar öne süreceğinden çekindiği için geçen ay düzenlenen Avrupa Birliği zirvesinde kabul edilen anlaşmayı değiştirmek ve IMF’yi aradan çıkarmak istiyor.

Atina’dan üst düzey kaynakların açıklamalarına göre Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu anlaşmadan bu yana IMF’yle muhtemel önlemler ve reformlar konusunda iletişim halindeydi. Kaynaklar, “Önlemler çok sert, siyasi ve sosyal huzursuzluğa neden olabilir. Dolayısıyla birçok kabine üyesi IMF’nin varlığına itiraz etti” dedi.
 

Planet/EkoNet
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2010 Salı 14:58:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
efe can IP: 89.0.185.xxx Tarih : 8.04.2010 11:26:41

ben israil konusunda basbakanin elestirisine katiliyorum.fakat herseyin bir usulu vardir.her acilista her yerde konu israil olur ve elestirirsen  adamlarda tepki verecektir normaldir.basbakanda bu konuda kabak tadi vermeye basladi. bir kaygim da insallah politik degil dir insani dir bu elestiriler .bir guruba bir yerlere mesaj göndermiyodur insallah.benim elestirim israil halkina degil politikalarina.