19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

İstanbul'da buzlanma uyarısı

İstanbul'a yılın ilk karı bugün yağdı. Kentte kar etkisini sürdürürken yetkililer, kentte bu gece sahil kesiminde hafif, yüksek kesimlerde ise orta kuvvette don ve buzlanma beklendiğini duyurdu.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, bugün İstanbul'un kuzey ve iç bölgelerinde yağışların karla karışık yağmur ve kar, sahil kesimlerinde ise yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde görüldüğünü kaydetti.

Genel görünüm olarak yüksek kesimlerde kar yağışının tuttuğunu, sahil kesimlerinde ise karın örtü bırakmadığını belirten Yıldırım, bu gece sahil kesimlerinde hafif, yüksek kesimlerde ise orta kuvvette don ve buzlanma beklendiğini bildirerek, ilgilileri ve vatandaşları uyardıklarını ifade etti.

Yıldırım, yağışların yarın sabah saatlerinde kenti terk etmesinin, yarın en yüksek sıcaklığın ise 7 derece olmasının beklendiğini bildirdi.

Pazartesi günü kentte yağmur beklendiğini ve sıcaklığın 3-10 derece olacağının tahmin edildiğini dile getiren Yıldırım, sıcaklıkların hafta başından itibaren hissedilir derecede artacağını ve önümüzdeki hafta içinde 10 derecenin üzerine çıkacağını belirtti.

AKOM'dan sürücülere uyarı

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), sürücüleri gece yollarda meydana gelecek 'siyah buz' konusunda uyardı.
AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve AKOM Meteoroloji Biriminin verilerine göre, İstanbul'un, sabaha karşı başlayan kar yağışının etkisi altına girdiği hatırlatıldı.

Meteorolojik ihbarın alınmasıyla birlikte AKOM'un alarma geçerek tüm ekipleri sevk ve idare ettiği kaydedilen açıklamada, kar yağışının sabah 05.00'den itibaren Kâğıthane, Sultançiftliği, Gaziosmanpaşa, Terkos bölgelerinde etkili olduğu, kar kalınlığının ise 2 ile 4 santimetre olarak ölçüldüğü bildirildi.

Kar yağışının azalacağı, gece ise buzlanma olacağının tahmin edildiği vurgulanan açıklamada, sürücülerin bu gece ve yarın gece yollarda meydana gelecek olan siyah buza dikkat etmeleri, aşırı hız yapmamaları gerektiği kaydedildi.

Deniz ulaşımı aksadı

Olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 07.30'da yapılması gereken Mudanya-Armutlu-Yenikapı-Bostancı, saat 17.15 Bostancı-Yenikapı-Armutlu-Mudanya, saat 14.30 Bandırma-Yenikapı-Bostancı ve saat 17.00 Bostancı-Yenikapı-Bandırma deniz otobüsü seferlerinin iptal edildiği belirtilen açıklamada, feribot seferlerinde ise herhangi bir aksama ve iptal olmadığı vurgulandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü ekiplerinin ana arterlerde 10 ekip ile trafik kontrollerini sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, katılım noktalarında bekletilen çekicilerin olumsuzluklara müdahale ettiği, zabıta ekiplerinin ana arter ve tıkanıklık olan noktalarda trafik akışını yönlendirerek emniyet trafik ekiplerine yardımcı olduğu ifade edildi.

İl il hava durumu

Bursa:
Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava Bursa'da da etkisini gösterdi. Kent merkezine mevsimin ilk karı yağdı. Kentte sabah saat 06.00 sıralarında başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı, özellikle Uludağ'ın eteklerindeki semtleri beyaza bürüdü. Bu semtlerde kalınlığı 5 santimetreyi bulan kar, alt kesimlerde ise ''leke'' şeklinde toprağı örttü.

Bursa kent merkezi ve Uludağ'da akşam saatlerine kadar aralıklı olarak yağması beklenen kar yağışının, bir gün aradan sonra pazartesi günü yeniden başlayacağının tahmin ediliyor.

Muş:
Muş'ta etkili olan fırtına ve hortum nedeniyle birçok ev ve işyerinin çatısı uçtu. Çatıdan kopan sac parçası bir çocuğun yaralanmasına neden oldu.

İzmit:
Kentin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.

Bolu-Düzce:
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı. İlçede sabah saatlerinde fırtınayla birlikte başlayan sağanak yağış, yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Şiddetli yağış nedeniyle ilçe merkezindeki bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Akçakoca Belediyesi ekipleri, su baskınına uğrayan ev iş yerlerindeki suyun tahliyesi için çalışma başlattı. Fırtına nedeniyle enerji nakil hatlarında meydana gelen arızadan dolayı ilçe geneline iki saattir elektrik verilemiyor.

TEDAŞ yetkilileri, enerji nakil hatlarındaki sorunun giderilmesi için çalışma başlatıldığını kaydettiler. Bu arada, akşam saatlerinde sağanak yağış, ilçede karla karışık yağmur, yüksek kesimlere ise kar şeklinde görülmeeye başlandı. Düzce Akçakoca D-655 karayolu, Tepeköy Hiciz rampası ve Şifalı su mevkisinde yoğun kar yağışı nedeniyle zincirsiz araçlar yolda kaldı. Bu nedenle kara yolu ulaşıma kapandı ve yaklaşık 3 kilometrelik uzun araç kuyruğu oluştu.

Karadeniz:
Karadeniz'deki fırtına nedeniyle dalga boyu 4 metreye kadar yükselirken avlanmaya çıkamayan balıkçı tekneleri barınağına sığındı. Karadeniz kıyısındaki Akçakoca ilçesinde sağanak yağış nedeniyle bazı ev ve işyerlerini su bastı.

Muğla:
Milas ilçesine bağlı Ören beldesinde fırtına ve hortum hasara yol açtı. Bazı evlerin çatısı uçtu, ağaçlar devrildi. Bodrum-Mazı yolu bir süre ulaşıma kapandı. Bölgedeki elektrik ve telefon hatları hasar gördü.

Gökçeada - Bozcaada:
Kuvvetli poyrazın Kuzey Ege'de etkisini azaltmasının ardından, Gökçeada ve Bozcaada'ya deniz ulaşımı normale döndü. Dün saatteki hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle geçici olarak durdurulan Gökçeada-Kabatepe ve Bozcaada-Geyikli arasındaki araba vapuru seferleri yeniden başladı.

Kütahya:
Dün sabah saatlerinde başlayan ve yoğun şekilde devam eden sağanak, yerini kar yağışına bıraktı. Kar yağışının aralıklarla öğle saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.

Zonguldak:
Dün akşam başlayan ve aralıklarla devam eden yağmurdan dolayı, Zonguldak Belediyesi Yapı Elemanları Üretim Tesisi Şantiyesi’ni su bastı. Yağcılar mahallesinde yağmur nedeniyle devrilen ağaç iki otomobilde zarara yol açtı. Kent merkezindeki PTT binası arkasında park halinde bulunan bir otomobilin üzerine de kaya parçaları düştü.

Yetkililer, sürücüleri araçlarında zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmaları konusunda uyardıklarını, karayolunda büyük araçların geçişlerine izin vermediklerini belirtti. Zonguldak Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri de dünden itibaren metrekareye 70 kilogram yağış düştüğünü, yüksek kesimlere de kar yağdığını kaydetti.

Kars:
Sarıkamış ilçesinde bulunan Sarıkamış Dağları'na mevsimin ilk karı sabah saatlerinde düştü.

Ağrı:
Vali Halil İbrahim Akpınar, vatandaşları hafta sonu etkili olması beklenen kar yağışına karşı uyardı. Ağrı’da hafta sonu hava sıcaklıklarında 8-10 derecelik düşüş yaşanacak.
cnnturk
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 20:45:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?