28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

İstanbul'da El Kadı Camii

El Kaide'ye parasal destek sağlamakla suçlanan ve tüm dünyada mal varlığı dondurulan Yasin El Kadı'nın İstanbul Sarıyer'de babası Abdullah adına cami yaptırdığı, caminin tabelasının 11 Eylül'den sonra söküldüğü belirlendi.

Muvvafak Vakfı aracılığıyla terör örgütü El Kaide'ye finans desteği sağlamakla suçlanan ve tüm dünyadaki mal varlığı dondurulan Yasin El Kadı'nın, babası Abdullah Kadı adına Sarıyer'de bir cami yaptırdığı ortaya çıktı. El Kadı'nın 1999 yılında Sarıyer Kiptaş Konutları'nın bulunduğu alana yaptırdığı camideki "Merhum Abdullah Kadı Camii" tabelasının ise 11 Eylül saldırıları sonrası söküldüğü belirlendi.

Savcı 'Hayırsever' demişti
MASAK'ın 30 Mart 2004 tarihli raporu üzerine "teröre yardım etmek" iddiasıyla soruşturma açan savcı İdris Ermeydan'ın, 31 Aralık 2004'te verdiği takipsizlik kararı gerekçesinde, El Kaide finansörleri olduğu iddia edilen Yasin El Kadı, ortağı Mehmet Fatih Saraç ve Vail H. Jelaidan için "Tüm sanıkların yasadışı El Kaide örgütü ile irtibatının olmadığı, sanıkların yalnızca ticari faaliyetlerde bulunduğu, Jelaidan ve El Kadı'nın zengin olmaları nedeniyle hayır kurumlarına yardım ettikleri anlaşılmaktadır" ifadesi kullanıldı.
Savcının "hayırsever" dediği El Kadı'nın babası adına yaptırdığı cami de 29 Ağustos 1999'da hizmete açıldı. 13 Eylül 1999'da Sarıyer Müftülüğü'nden ibadet edilebileceğine ilişkin berat belgesi alan camiyi Sağlam İnşaat inşa etti. Şirketin o dönemdeki hisselerinin yüzde 5'inin Mehmet Fatih Saraç, yüzde 95'inin de El Kadı'nın sahibi olduğu Caravan Dış Ticaret'e ait olduğu anlaşıldı.

İmamın maaşı şirketten
Sarıyer Müftülüğü yetkilileri, camiye resmen görevli imam atanmadığı için Sağlam İnşaat'ın halen, ilahiyat fakültesi mezunu olan Muammer Bayrak'a 900 YTL maaş vererek çalıştırdığını belirtti. 

Yetkililer, fahri imamın yine Sağlam İnşaat'a ait Kiptaş konutlarında oturduğunu ifade etti. 

İTO kayıtlarına göre Sağlam İnşaat 2004'te isim değişikliğine giderek "Nice Ltd." oldu ve ortaklık yapısı değişti. Ortakları da Tayfun Ergin ile GMD Yatırım Holding oldu.
Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 07:07:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?