22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

İstanbul'da Irak diplomasisi

Irak'a komşu ülkelerin dışişleri bakanlarını bir araya getirecek toplantıya, Birleşmiş Milletler'in daimi üye ülkelerinin yanı sıra, Avrupa Birliği ve G-8 gibi uluslararası örgütler de katılıyor.

Irak'ın güvenliği ve istikrarını amaçlayan toplantı, Türkiye ile Irak arasında PKK saldırıları nedeniyle yaşanan gerilimli sürece rastladığı için de dikkatlerin yoğunlaştığı bir toplantı.

Bu toplantı öncesinde Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ankara'yı ziyaret ederek PKK'ya karşı alınacak önlemleri tartışacak.

Rice, Cuma günü sabah saatlerinde Türkiye'de olacak.

Rice'ın bu ziyareti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta başında Başkan George Bush'la yapacağı görüşmenin hemen öncesinde gerçekleşecek.

ABD'nin eski Ankara büyükelçisi Mark Parris, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada Rice'ın ziyareti ve ardından Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı ziyaretin, Bush yönetiminin kalan döneminde, Türk-Amerikan ilişkilerini belirleyecek önemde olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı'nın temasları

Irak hükümeti, Başbakan Nuri el Maliki'nin İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede, "PKK tehdidinin ve sınırda istikrarın sağlanmasının ele alınacağını" açıkladı.

Irak Hükümet sözcüsü, Maliki'nin İstanbul'da Erdoğan ile ayrı bir görüşme yapacağını kaydetti.

İranlı bakan ve BM lideri de Türkiye de

Bu arada dün Irak'a giden İran Dışişleri Bakanı Mutteki de, İstanbul'da 2-3 Kasım'da düzenlenecek toplantı öncesinde, istişarelerde bulunmak üzere akşam saatlerinde Ankara'ya ulaştı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüştü.

Anadolu Ajansı'na göre Mutteki'nin, Ankara'da Irak temaslarına ilişkin izlenimlerini paylaşacağını belirten kaynaklar, ziyaretin Türkiye ve Irak arasında bir arabuluculuk niteliği taşımadığını kaydettiler.

Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da yarın Ankara'ya gidecek.

Babacan: Kuzey Irak'a uçuşları sınırlayabiliriz

Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İstanbul toplantısının "Türkiye'nin görmeyi arzuladığı Irak'ın kurulmasına katkı yapacağını" söyledi.

Babacan, ABD ile yapacakları görüşmelerin PKK ile ilgili atılacak adımlar konusunda belirleyici olacağını söyledi.

Ali Babacan, "daha önce denenmiş ve çalışmayan mekanizmaların tekrar denenmesine" karşı olduklarını da söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan, düzenlediği basın toplantısında, alacakları ekonomik tedbirlerin hedefinin Irak halkı olmayacağını da belirtti.

Babacan "hedef terör örgütüdür, teröristlerdir ve onlara yardım eden, kaynak sağlayan unsurlardır" ifadesini kullandı.

İstanbul'daki Irak'a komşu ülkeler toplantısı hakkında basın toplantısı düzenleyen Babacan, Kuzey Irak'a yönelik sivil uçuşlara sınırlama getirilebileceğini söyledi.

Babacan, zamanlama konusunda ise, "Bu tür adımlar atılacaksa, bunlar kapalı olarak yürütülecek" yanıtını verdi.

Bakanlar Kurulu dün, Kuzey Irak'a yönelik olası ekonomik yaptırımları görüşmüş, ancak atılacak adımların ayrıntıları açıklanmamıştı.

Türk Hükümeti: Siviller zarar görmemeli

Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, önlemlerdeki temel kriterin sınırın iki yanındaki insanların da zarar görmemesi olduğunu dile getirdi.

Çiçek şöyle konuştu:

"Her tedbirin getirebileceğini, götürebileceğini iyi hesap etmek lazım, çünkü bu işlerde mağduriyetlere sebebiyet verdiğinizde tam da terör örgütünün istediği noktaya getirmiş olursunuz."

"Hem tedbir alacağız, ama o tedbirlerden ne sınırın öbür tarafındaki insanlar, ne de o sınırın ötesinde ekmek yiyen, geçimini temin eden insanlarımız zarar görmelidir."

"Onun için ayarı iyi yapmak gerekiyor. O hassasiyet içinde sadece Habur'la ilgili söylemiyorum, aldığımız diğer tedbirler ve ekonomik tedbirler dahil, buna azami ölçüde riayet edecek tedbirlerdir."

Erdoğan: Hava sahası önlemini sizden duyuyorum

Başbakan Erdoğan ise kendisine yöneltilen bir soru üzerine Türk hava sahasının Kuzey Irak'a giden uçuşlara kapatıldığı veya kapatılacağı yönündeki haberlerini, soruyu soran gazetecilerden öğrendiğini söyledi.


Erdoğan bununla beraber ''Terör örgütüne yataklık eden, destek verenler şüphesiz ki onlarla birlikte değerlendirilir. Onlara yönelik bazı yaptırımlarımız olacaktır." ifadesini kullandı.

Erdoğan bu yaptırımlar için bir takvim saptamakta olduklarını da söyledi.

BBC
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 01:24:03
Güncelleme :2 Kasım 2007 Cuma 09:18:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?