20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

İstanbul'u ateşe verdiler

YSK'nın bağımsız adaylarla ilgili kararını protesto eden BDP'liler Taksim'de eylem yaptı.

Taksim Meydanı'ndaki açıklamanın ardından eylemciler Aksaray'a doğru yürüyüşe geçti. Göstericiler yol boyunca çevreye molotofkokteyleri attılar. İlk olarak bir nalbura molotof atan göstericiler daha sonra içi yolcu dolu İETT otobüsüne taş yağdırdı. Bir yangına giden itfaiye araçlarına da molotofkokteylleri atan grup, yürüyüşüne devam ediyor.

Polis, gruba Aksaray'da müdahale etti

YSK'nın bağımsız adaylarla ilgili kararını protesto eden BDP'liler Taksim'de eylem yaptı. Taksim Meydanı'ndaki açıklamanın ardından eylemciler Aksaray'a doğru yürüyüşe geçti. Göstericiler yol boyunca çevreye molotofkokteyleri attılar. İlk olarak bir nalbura molotof atan göstericiler daha sonra içi yolcu dolu İETT otobüsüne taş yağdırdı. Bir yangına giden itfaiye araçlarına da molotofkokteylleri atan grup, yürüyüşüne Aksaray'a kadar devam etti. Aksaray'da da çevreye molotof atan gruba polis gaz bombası atarak müdahale etti. Bu sırada gruptaki bazı kişilerin polise havai fişek attığı görüldü.

BDP'nin çağrısıyla Taksim Meydanında öğle saatlerinde toplanan yaklaşık 4 bin kişi, oturma eylemi yaptı. BDP Milletvekilleri Sabahat Tuncel ve Ufuk Uras ile BDP'nin önümüzdeki seçimlerde desteklediği bağımsız milletvekili adayları Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel'in de katıldığı eylemde YSK'nın aldığı veto kararlarına tepki gösterildi. Basın açıklaması yapmak için grup Sıraselviler caddesini trafiğe kapattı.

Sabah erken saatlerden itibaren önlem alan, Taksim Atatürk Anıtının çevresini bariyerlerle çeviren polis, grubu uzaktan izledi. İstiklal caddesinin girişi ve Sıraselviler caddesi Çevik kuvvetin oluşturduğu barikatla kapatıldı. Her iki yöne de birer toma tabir edilen tazyikli su sıkan tankerler yerleştirildi. BDP İstanbul il örgütü tarafından Diyarbakır'da devam eden KCK davası hakkındaki gelişmeler anında kalabalığa bildirildi. Eylem sırasında Taksim meydanından geçen vatandaşlar zor anlar yaşadı. Yolu kapatan BDP'li grup yüzünden, meydandan geçmeye çalışanlar kalabalığı yararak yürümek zorunda kaldı. Bu sırada bir bebek arabasının elde kaldırılarak götürülmesi kameralara yansıdı.

FLASH TV'Yİ TAŞLADILAR

Taksim Metrosu kapatıldı. Metroyu kullanmak isteyen vatandaşlar Atatürk Kültür Merkezi tarafındaki metro girişine yönlendirildi. Kalabalık Aksayar Metro İstasyonunda BDP'liler tarafından kurulanan Demokratik Eylem Çadırına doğru yürüyüşe geçti. Polis Harbiye yönündenin Tarlabaşı bulvarınnda yolu trafiğe kapattı. Yeni kişilerin eklenmesiyle sayıları yaklaşık 5 bini bulan kalabalık, uzun bir kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. Polisi kalabalığı karşı caddeden ve kortejin arkasından gelerek takip etti. Flash Tv'ye kadar olaysız yürüyen grup, burada Televizyon binasını taşladı. Bazı kişileri çevredeki vatandaşlarla kavga etti. Bu sırada kafasına aldığı darbeyle kanlar içinde kalan bir kişi yaralandı.

İETT OTOBÜSÜNDE DEHŞET DAKİKALARI, İTFAİYE ARAÇLARINA MOLOTOFLU SALDIRI

Kalabalığın önünde yer alan yüzleri maskeli ve sırtları çantalı bir grup dikkat çekti. Unkapanı köprüsü girişinde itfaiye araçlarına molotoflarla saldıran grup, içinde yolcu olan İETT otobüslerine de saldırdı. Otobüste bulunan vatandaşlar yaralanmamak için otobüsün içindoe yere çömeldi. Bazıları da kapıları açtırarak dışarı kaçtı. Bir anne ve kucağındaki küçük çocukta dehşet anlarından kaçarken kameralar tarafından görüntülendi. Maskeli grup görev yapan gazetecilere de saldırdı.

VATANDAŞLARIN BULUNDUĞU PTT ŞUBESİNİ ATEŞE VERDİLER

BDP'li bazı görevlilerin araya girme çabalarına rağmen, maskeli grup etrafa taş ve molotof yağdırmaya devam etti. Unkapanı caddesi üzerinde bulunan PTT şubesi de saldırıya uğradı. İçinde vatandaşların bulunduğu PTT şubesine Molotof atıldı. Çıkan yangın görevliler tarafından güçlükle söndürüldü. Bu sırada içeride bulunan vatandaşlar can havliyle dışarı çıktı.

CHP SEÇİM ARACINI TAŞLADILAR

Yoluna devam eden grup, biraz daha ileride Saraçhane alt geçitinde karşı yönde seyreden CHP Seçim minibüsüne de taşlarla saldırdı. Minibüs şoförü saldırıdan kaçmak için büyük çaba gösterdi ama camlarının kırılmasına engel olamadı. Otobüs duraklarına da zarar veren grup, Aksaray Metro istasyonuna vardığında da rahat durmadı.

POLİSE HAVAYİ FİŞEKLERLE SALDIRDILAR

Metro girişini taş yağmurana tutan grup, kendilerini uzaktan izleyen polise de havayi fişeklerle saldırdı. Ardı ardına patlayan havayi fişeklerden kaçan polis, en sonunda gruba gaz bombalarıyla müdahale etti. Aksayr meydanı biranda savaş alanına döndü. Göstericiler ara sokaklara dağılırken, polis tazyikli su sıkarak müdahalesini sürdürdü.

ÇOÇUĞUYLA DEHŞETİN ARASINDA KALAN VATANDAŞ

Arada kalan vatandaşlar sağa sola koşuşturdu. Gazdan bölgede bulunan herkes etkilendi. Trafik durma noktasına geldi. Vatandaşlar ve görev yapan gazeteciler çevredeki dükkanlara sığındı. Bir anne de gazdan etkilenen çocuğunu dumanlar arasında kuçağında taşıyarak dehyetin içinden çıkarmaya çalıştı. Bir mağazaya sığınan genç anne, çok korkan çocuğuna ilk müdahaleyi orada yaptı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2011 Salı 20:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?