20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

İşte gerginlik yaşanan iller

ŞEHİTLER İÇİN DÜZENLENEN EYLEMDE OLAY

Mersin'de 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin de yaralandığı terörist saldırının protesto edildiği yürüyüşte olaylar çıktı.

Göstericilerden bazıları BDP'ye yakınlığı ile bilinen bir merkeze saldırınca polisle aralarında arbede yaşandı. Olaylarda aralarında 1 emniyet müdür yardımcısının da bulunduğu çok sayıda polis yaralandı.

2 gün önce bir sosyal paylaşım sitesinde duyurulan ve 46 ilde aynı anda yapılacağı belirtilen teröre tepki yürüyüşü için Mersin'in çeşitli noktalarında saat 14.00'de toplanan gruplar, Cumhuriyet Alanı'na doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde Türk bayraklarıyla şehitlere sahip çıkan kalabalık, attıkları sloganlarla teröre tepkilerini dile getirdi. Aralarında ülkücülerin de bulunduğu kalabalık, burada şehitler için saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra hep birlikte yeniden yürüyüşe geçti.

Atatürk Caddesi'nden Hastane Caddesi'ne çıkan kalabalık, bir süre sonra çevik kuvvet polislerince önlerine barikat kurularak durdurulmak istendi. Ancak grup Metropol İş Merkezi'ndeki MHP binası önüne kadar yürümekte ısrar edince polis barikatı kaldırıldı. Kalabalık sloganlarla yürüyüşüne devam ettiği sırada gruptan bazıları, ara sokaktaki BDP'ye yakınlığı ile bilinen Gençlik Kültür Merkezi'ne saldırmak istedi. Polis, öfkeli grubu engellemek isteyince arbede yaşandı. Sandalye ve taşların havada uçuştuğu arbedede merkeze atılan taşlardan biri Emniyet Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün ile Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Komiser Mehmet Şahin'in başına isabet etti. Şahin'in başı kanlar içinde kalırken, Atayün ise hafif yaralandı. Çevik kuvvet ekipleri, kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandı. Polisin müdahalesi ile sokak arasından çıkarılan kalabalık yürüyüşe devam ederken, kendi aralarında da kavga etti. Kalabalık arasındaki bir genç, diğerleri tarafından tekme tokat dövüldü. Dövülen genci polisler güçlükle kurtardı. Yürüyüş, kalabalın yeniden Cumhuriyet Alanı'na gitmesi ile son buldu.

ESKİŞEHİR'DE DE GERGİNLİK

ESKİŞEHİR’de düzenlenen terör protesto yürüyüşlerine katılan, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okuyan grup, bar balkonunda oturup ayağa kalkmayan bir kız ile yanındaki erkeğe tepki gösterdi. BDP İl Binası’nın bulunduğu apartman çatısındaki BDP Bayrağı’nı indirmek isteyen gruba polis izin vermedi.

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde teröristlerin 13 askeri şehit ettiği saldırı Eskişehir’de düzenlenen 3 ayrı yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüşlere 3 bini aşkın kişi katıldı. Ülkü Ocakları tarafından düzenlenen ilk yürüyüş Hamamyolu Cadesi Yediler Parkı’nda başladı. Yaklaşık 1500 kişi ellerinde Türk Bayrakları ile "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde slogan atarak yürüdü. Hamamyolu Caddesi’nde yürüyen kalabalığa Eskişehirspor taraftarları olduklarını söyleyen yaklaşık 500 kişilik bir grup daha katıldı. Sayıları 2 bini bulan kalabalık yaklaşık 2 kilometre kadar yürüyerek Porsuk Bulvarı Migros Mağazası önüne geldi.

Eskişehir Ülkü Ocakları Başkanı Kadir Bıyık kalabalığa hitaben konuşma yaptı. Bıyık’ın konuşması ardından şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı okunurken, kalabalığın bulunduğu yerin yanındaki bir barın ikinci kat balkonunda masada oturan bir kız ile bir erkek ayağa kalmayınca tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine kız ve erkek ayağa kalktı. Ancak İstiklal Marşı’nın ardından kalabalığın öfkesi dinmedi. Bara girmek isteyen öfkeli kişileri polisler ve Ülkü Ocağı Başkanı Kadir Bıyık ve bazı MHP’liler engelledi. Kalabalığın tepsiyle karşılaşan kız ve erkeğin yanında bulunan sivil kıyafetli bir kişi, astsubay olduğunu söyledi ve askeri kimliğini göstererek kalabalığı yatıştırmaya çalıştı.

Olayların sakinleşmesinden sonra kalabalık gruplar halinde dağıldı. Dağılan gruplardan yaklaşık 50 kişi Barış ve Demokrasi Patisi’nin (BDP) bulunduğu Sakarya Caddesi’ndeki 7 katlı Birlik İşhanı önüne gitti. İşhanın çatısındaki BDP Bayrağını indirmek için içeri girmek isteyen gruba polis izin vermedi. Grup daha sonra polisin uyarısı üzerine dağıldı.

Bu arada bir sosyal paylaşım sitesindeki çağırı üzerine terörü protesto etmek için Odunpazarı Meydanı’nda yaklaşık 1000 kişi toplandı. Kalabalık ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk posterleri ile yürüdü. Kalabalığa işyeri sahipleri de alkışlarla destek verdi. Kalabalık yaklaşık 4 kilometre yürüyerek yürüyüşlerini Hava Şehitleri Mezarlığı önünde sonlandırdı.

ADANA'DA BDP TAŞLANDI

PKK’lı teröristlerin Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’ndeki saldırısında 13 askerin şehit edilmesi, 7 askerin yaralanması Adana’da ’Teröre Lanet’ eylemiyle protesto edildi. Yaklaşık 15 bin kişi PKK’ya lanet yağdırırken, polis barikatını aşan 500 kişilik grup, BDP il binasını taşladı. Öfkeli grubu polis biber gazıyla dağıttı.

Uğur Mumcu Meydanı’ndan toplananlar, ellerinde Türk Bayraklarıyla Atatürk Caddesi’nde yürüyüşe geçti. ’Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ’Hepimiz askeriz PKK’ya yeteriz’, ’İmralı basılsın, Öcalan asılsın’ sloganları attı. Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan protesto eyleminde grubun Ziyapaşa Bulvarı’ndan eylemin başlangıç yeri olan meydana yürümesine izin verildi. Ancak yürüyüşe katılanlar, öngörülen güzergah yerine İnönü Caddesi’ne yöneldi. Bu sırada çevik kuvvet polisleri kol kola girerek grubun geçişini engelledi. Engellenen kalabalık, bir ağızdan İstiklal Marşı okudu. Bir süre sonra yeniden harekete geçen protestocular, Çakmak Caddesi’ne yürüyüp, 5 Ocak Meydanı’na ilerledi. Kalabalık arasında bir kişi aşırı sıcak nedeniyle baygınlık geçirdi, ambulansla hastaneye sevk edildi.

5 Ocak Meydanı’nda da polis engeliyle karşılayan gruptan bazıları, Atatürk Anıtı’nın önüne gelip, İstiklal Marşı okudu. Polisin çemberinden kurtulan yaklaşık 500 kişi, ara sokaklardan BDP il başkanlığının bulunduğu Cemal Gürsel Caddesi’ne ulaştı. Bu grupta bulananlardan bazıları çevreden topladıkları taş, sopa ve su dolu pet şişeleri BDP il binasına fırlattı. BDP binası çevresinde önlem almaya çalışan polis, gruba biber gazıyla müdahele edip, dağıttı. Müdahale sırasında gözaltına alınan olmadı.

BDP İL BİNASINA SALDIRI

Taksim'de düzenlenen teröre lanet yürüyüşü sonrası yaklaşık 100 kişilik bir grup, Tarlabaşı'nda bulunan BDP İstanbul İl Başkanlığı'na yürüdü. BDP İl Binası önüne gelindiğinde ellerindeki taş ve sopaları fırlatan gruba, BDP'liler tepki gösterdi. Binayı adeta taş yağmuruna tutan gruba camlardan bağırarak tepki gösteren BDP'liler de ara sokaklarda toplanmaya başladı. İki grup birbirlerine uzun süre taş ve sopa fırlattı.

Olayların daha da büyümesi üzerine devreye giren Çevik Kuvvet ekipleri, her iki gruba da biber gazı ve tazzikli su kullanarak müdahale etti. Olaylarda bazı göstericiler de hafif şekilde yaralandı.

 

ŞEHİTLER İÇİN DÜZENLENEN EYLEMDE OLAY
ŞEHİTLER İÇİN DÜZENLENEN EYLEMDE OLAY
ŞEHİTLER İÇİN DÜZENLENEN EYLEMDE OLAY
ŞEHİTLER İÇİN DÜZENLENEN EYLEMDE OLAY

 

İHA/ajanslar
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2011 Pazar 18:41:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?