18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

İşte ilk yorumlar

Gazeteci ve hukukçular, İlker Başbuğ'un İnternet Andıcı davasından tutuklanmasını değerlendirdi.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un sivil mahkemece tutuklanması Cumhuriyet tarihinde bir ilk olması ve darbe girişimlerine ilişkin soruşturmalarda en üst düzey tutuklama olması kayıtlara geçti.

Gazeteciler, gün boyu an be an izlediği gelişmeleri değerlendirdi.

RUHAT MENGİ-VATAN

Başbuğ için ‘tutuklama’ kararı!

Dün akşam yazılarımızın çoktan bittiği saatlerde Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un Özdel Yetkili Savcılık tarafından “tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedildiği” haberi verildi. Böylece yılardır süren tutuklama furyasında sonunda ilk kez “Genelkurmay Başkanlığı yapmış” bir ismin de tutuklanmasının istendiği görülmüş oldu.

Öyledir, böyledir,andıçtır, yazıdır, kitaptır, sivildir, askerdir artık kafalarımız bu komplo teorilerini almaz oldu, ben açıkça anlamıyorum artık..Ama böyle olayı, çekişmesi, sıkıntısı bitmez bir ülkede yaşamaktan üzüntü ve mutsuzluk duyuyorum, daha ne zamana kadar huzur bulamayacağız onu düşünüyorum. Bakalım daha neler görecek, neler duyacağız.

MUHARREM SARIKAYA: BEKLEMİYORDUM

Gazete Habertürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya, "Ben tutuklanacağını beklemiyordum. Elde demek ki ciddi bazı veriler var. Başbuğ, mevcut hükümetle uzun süre çalıştı, ilginç bir gelişme. Başkanlığı döneminde oldukça demokrat bir görünüm sergilemişti ama akla ilk gelen "boru" açıklamasıydı. İlk operasyonlar, kazılar onun döneminde ortaya çıkmıştı. Kendisi her ne kadar İnternet Andıcından tutuklansa da kendi başkanlığı döneminde ilginç gelişmeler olmuştu" dedi.

MAHMUT ÖVÜR: TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ

Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, "Tarihe tanıklık ediyoruz. Bundan sonra kimse kolay kolay bu teşebbüslerde bulunmaz" dedi.

ALİ SİRMEN: DARBELERLE YÜZLEŞME ANLAMINA GELMEZ

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ali Sirmen, tutuklamanın "darbelerle yüzleşme anlamına gelmeyeceğini" savunurken yargılamanın özel yetkili mahkemece yapılmasını eleştirdi.

MEHMET ALTAN: TUTUKLANMASAYDI GARİPSERDİM

Kararın sivilleşme yolunda önemli bir adım olduğunu kaydeden Star Gazetesi Yazarı Mehmet Altan, "Tutuklanmasaydı garipserdim" dedi. Altan, 27 Nisan'ın da yargılanması gerektiğini söyledi.

ÜMİT KOCASAKAL: YENİ SUÇLAR ÜRETİLİYOR

Ceza hukukçusu ve İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal, kararı eleştirdi. Kocasakal, "Çok daha demokratik oluyoruz, sivilleşiyoruz yorumları yapılıyor. Ne kadar kişiyi tutuklarsak, bu tutuklananlar arasında ne kadar üst düzey kişi olursa... gibi bir mantık oluyor. Her yerde bir örgüt, herkes örgüt üyesi. Öğrenci pankart açarsa örgüt üyesi... Bu savcılarımıza, bu hakimlerimize sormak isterim. Bu örgüt nedir? Darbeye teşebbüsün hukukta birtakım şartları yok mudur? Yeni yeni suçlar üretiliyor. Kara propaganda ceza hukukunda yoktur. Olsa olsa görevi kötüye kullanma suçudur" şeklinde konuştu.

FİKRET BİLA

(Milliyet Gazetesi Ankara temsilcisi)

Tutuksuz yargılanmalıydı. Delillerin karartılması söz konusu değil çünkü zaten aylardır süren bir davanın ortasında bir süreç. Ancak yargıçın böyle düşünmediği anlaşılıyor. Tabii genelkurmay başkanının sembolik değeri de vardır. Silahlı kuvvetlerin bir numarasını terör örgütü kurmakla suçlamak da önemli bir ithamdır. Tutuksuz yargılama yoluna gidilmesi bence uygundu ama yargıcın kararı başka oldu.

Nazlı Ilıcak - Gazeteci

Örgüt yöneticisi olmak, terör örgütü kurmak gibi cümlelerin İlker Başbuğ'un durumuna oturmadığını düşünüyorum. Bu ne yazık ki Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyeti koruma hastalığı. Burada İlker Başbuğ'un modeli 28 Şubat modelinin bir devamı gibi. Bu metot emir komuta zinciri içerisinde gerçekleşti. Bu komutanlar görevlerini yaptıklarını sanıyorlar. Terör örgütü kurmak gibi bir şey değil bu. Özetle söylemek gerekirse İlker Başbuğ kendisini suçlu görmeyebilir. Çünkü o bunu vazifesi olarak görüyor. Başka komutanlarda bu dava kapsamında tutukluyken emir komuta kapsamında İlker Başbuğ'un tutuklanması normal

İsmail Küçükkaya-Gazeteci

Şimdi bugün gazete yöneticileri ile birlikte bir istihbarat teşkilatındaydık. Sayın müsteşar Hakan Fidan ile uzun bir brifing oldu. Konular uzun uzun konuşuldu.Asker sivil ilişkilerinde tarihi bir dönem yaşıyoruz dedi. Necdet Özel'in bugün gazetelere yansıyan demeçleri vardı. İlginç bulduğum bir kısım vardı.Genelkurmay başkanı son aylarda emniyet güçleriyle ifadesini kullandı.Tarihi önemde bir cümle bu. İlginç ve dramatik bir durum ve üzücü bir taraftan. Bu durumun bazı çevreler tarafından sevinçle karşılandığını görüyorum ama bence üzüntü verici bir durum orgeneral birinin tutuklanması. Ben yaşadıklarını şahsen anladım. Hukukun verdiği karar önemlidir. Herkes gibi saygılı olmak durumundayız.

Sait Kayasu - Emekli Savcı

Öncelikle bu olay hukuk çevrelerinde beklenen bir şeydi. Tutuklama sürpriz değil. Tutuklama haklı mıdır? Değil midir? Bilmiyoruz. Bu dava sürecinin sonucunda ortaya çıkacak. Davada tutuklu olan sanıklar İlker Başbuğ'un emir komuta zincirinde olan kişiler. Dolayısıyla teknik olarak olması gereken şey buydu.

Hasan Celal Güzel (Sabah Gazetesi yazarı)

İlker Başbuğ internet andıçı konusundaki ıslak imzalı belgeye kağıt parçası demişti. Şimdi ise o kağıt parçası yüzünden tutuklandı. TSK'nın en başında bulunan bir ismin tutklanması üzücü. Ama eskiden bırakın bir generali tutuklamayı, gözünün üstünde kaşın var demek bile mümkün değildi. İlk defa yargının bağımsızlığı ve demokratik hukuk devletinin gerekleri yerine geliyor.

Bu internet andıçı gide gele ortaya çıktı ki belki de onun tarafından emredilerek yapılmış. En azından haberi olduğu belli. Ben tutuklanmasını son derece normal karşılıyorum.

Mustafa Mutlu (Vatan gazetesi)

Vatan yazarı Mustafa Mutlu'ya göre ok yaydan çıktı. Yazar bugünkü köşesinde 'sırada kimler var?' diye sorduktan sonra yazısına şöyle devam etti:

"Ok yaydan çıktı; bu saatten sonra 28 Şubat ve 27 Nisan süreçlerinde adı geçenlerin ve imzası bulunanların yargılanmaları işten bile değil... Bu da demektir ki; topun azında en az iki eski Genelkurmay Başkanı ve çok sayıda emekli kuvvet komutanı bulunuyor... Tek dileğimiz; bu soruşturmaların ve davaların Ergenekon’da olduğu gibi “yılan hikayesi”ne dönmemesi ve adaletin biran önce tecelli etmesi...

Biliyorum şaşkınsınız... Ve belki de yüzlerce yazardan, hukukçudan, siyasetçiden, akademisyenden, bürokrattan ve sivil toplum örgütü yöneticilerinden sonra sıranın ilk kez bir Genelkurmay Başkanı’na gelmiş olmasından dolayı endişelisiniz... Bundan sonra olabilecekleri düşünmek bile istemiyorsunuz... Şuandaki düşünceniz ve tepkiniz ne olursa olsun; lütfen sadece gerçekleri anlamaya odaklanın... Bana göre ilk planda ihtiyaç duyduğumuz tek şey bu..."

 

...
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2012 Cuma 11:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?