27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

İşte Mehmet Ali Altındağ!

Şemdinli iddianamesinde verdiği ifade ile gündemi belirleyen işadamı Altındağ, gezici imamlıktan trilyoneliğe devletten aldığı inşaat ihaleleriyle yükselmiş.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın adının Şemdinli iddianamesine girmesini sağlayan ifadeleri veren işadamı Mehmet Ali Altındağ'ın devlet ihalelerinden zengin olduğu ortaya çıktı. Diyarbakırlı işadamı Altındağ 1979'lu yıllarda Diyarbakır'da işportacılık, gözlükçülük, çakmakçılık ve gezici imamlıkla hayatını kazanıyordu. Lakabı "Hacı"ydı. Bir ara Nurculuk'tan gözaltına alındı ve tutuklandı. Hapisten çıkınca müteahhitliğe başladı ve yıldızı yükselişe geçti. Devlet ihaleleri ona verildi. İçişleri Bakanlığı'na ait çeşitli binaların yanı sıra Diyarbakır merkezde polis lojmanları, Adliye Sarayı ve Diyarbakır'daki Sümerbank fabrikasını yaptı. Birçok askeri ihaleyi de aldı. Ceylanpınar- Suriye sınır şeridinin aydınlatması ve yine bu sınırda sınır güvenliği yolunun yapılması, Cizre MİT binası bunlardan birkaçı.

İHALE YASAĞI VAR
1996 yılında, Bayındırlık Bakanlığı yapılan bir ihbar sonucu hakkında soruşturma başlattı. Müfettişlerinin hazırladığı raporda Altındağ'ın şirketlerinin ihalelere katılmaktan men edilmesi ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması gerektiği belirtiliyordu. Bakanlık, sahtecilik ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Altındağ'ın şirketlerinin ihalelere girmesini yasakladı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Altındağ hakkında, 5 Aralık 1997 tarihli bir iddianame hazırladı.

YASAK ONU ETKİLEMEDİ
Altındağ, hakkında raporlar yazılmasına rağmen devlet ihalelerine girmeye devam etti. Bolu'daki deprem konutları ihalesini aldı. Bu konutları 2001'de bitirdi. Dönemin Başbakan Yardımcısı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından törenle açılışı yapılan konutlar sahiplerine verildi. Ancak teslim edilen binalarda eksik malzeme kullanıldığı, binalarda çökmeler olduğu için hakkında yine soruşturma açıldı. Altındağ Güneydoğu bölgesi ağırlıklı olmak üzere ülkenin birçok yerinde ihale almaya ve inşaat yapmaya halen devam etti. Ankara Eryaman'da yapılmakta olan 7.Etap 1. Kısım daki konutlar Altındağ İnşaat tarafından yürütülüyor. Toplu Konut İdaresinin Güneydoğu'daki birçok inşaatı da yine Altındağ'ın şirketleri tarafından alınmış durumda. Diyarbakır Ergani'de içinde ilköğretim okulu, ticaret merkezi, caminin de bulunduğu 128 konutluk 25.800.000 YTL tutarındaki inşaat Altındağ İnşaat tarafından yapılıyor.

***

Söz gazetesini polis dağıtıyordu

Altındağ'ın çıkardığı Söz Gazetesi, PKK terörünün arttığı yıllarda, işadamları, dernek temsilcileri ile aldığı ihaleleri 'şaibeli' bulan bürokratlar dahil olmak üzere bir çok kişiyi "hain, devlet düşmanı ve PKK'lı" olarak suçladı. Altındağ gazetesinden bu kampanyayı yürüttüğü dönemde PKK, Diyarbakır ve çevresinde ulusal basına yasak koydu. O dönem örgüt yanlısı yayın yapan Özgür Gündem'e karşı, polis ve askerler Altındağ'ın Söz gazetesini dağıtıyordu.

***

Kirvesi Orgeneral Kemal Yamak

Mehmet Ali Altındağ'ın 1980'li yıllarda en büyük desteği oğlunun kirvesi olan dönemin Özel Harp Dairesi'nin Başkanı ve 7. Kolordu Komutanı Orgeneral Kemal Yamak'tan gördü. O yıllarda Güneydoğu'ya gelen OHAL valileri, bürokratlar, emniyet müdürleri "devlete yakın olduğu için" Altındağ'ı ziyaret etmeden gitmezdi. Altındağ 1996'lı yıllarda gazetesinde, Hizbullah' ı övüyordu. 25 yıldır Altındağ'ın yanında genel müdür olarak çalışan İsmail Yazgan'ın kardeşi Rufai Yazgan, Hizbullah tetikçiliğinden liderliğine yükselmiş bir isim. Altındağ, Hizbullah'ın tasfiye edilmesinden sonra Hizbullah'tan koptu ve gazetesinin logosuna Atatürk resmi koydu. PKK destekçisi oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan iki oğlu ise şüpheli trafik kazalarında hayatlarını kaybetti.

Sabah
Yayın Tarihi : 12 Mart 2006 Pazar 13:51:31
Güncelleme :13 Mart 2006 Pazartesi 12:55:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Teoman Törün IP: 85.108.167.xxx Tarih : 12.03.2006 15:51:50
Din sömürüsü çok tatlı bir çıkar kapısı ve ikbâl umududur. Tiryakisi olan kendini bundan alakoyamaz. Bu sütunlarda daha çok örnek haberlere rastlayacağız.