16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

İşte Samast'ın polis ifadesi

Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast, psikolog gözetiminde olayı soruşturan savcı ve şube polislerine 4 sayfadan oluşan ifade verdi.

Samast, Yasin Hayal'in, "Türk düşmanı Ermeni'yi öldürür müsün?" teklifini kabul ederek cinayeti gerçekleştirdiğini söyledi. Samast, Emniyet'te olay nedeniyle pişmanlık duyduğunu ifade ederek, etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istediğini belirtti.

Üsküdar doğumlu 17 yaşındaki Ogün Samast, 23.01.2007 günü alınan ifadesinde ortaokul terk olduğunu, ailesine çok bağlı olduğunu ifade ediyor. Psikolog ve çocuk şube müdürlüğünde görevli polislerin nezaretinde savcı ve soruşturmayı yürüten ekip tarafından sorgulanan Ogün Samast, "Ortaokulu bitirmek üzereyken Yasin Hayal'le tanıştım. Bana Çeçen-Rus savaşı hakkında Amerika'nın Irak'ı işgali hakkında bilgiler verirdi. Bu tarihten 6-7 ay önce bir konuşmamızda Ermeni bir gazetecinin olduğunu, bu şahsın Türklere hakaret ettiğini, dolayısıyla bunun cezalandırılması gerektiğini söylüyordu. Bir sonraki görüşmemizde ise bu gazetecinin isminin Hrant Dink olduğunu söyledi. Her görüşmemizde Hrant Dink'in Türk düşmanı olduğunu ve Türklere hakaret ettiğini söylerdi. Bu konuşmaların birinde bana dönerek, 'Türk düşmanı Ermeni'yi öldürür müsün?' dedi. Ben de 'Öldürürüm.' dedim. Ogün Samast, ifadesinin devamında, "Teklifi kabul ettikten sonra bana Hrant Dink'in internetten indirilmiş resimlerini verdi. Bu konuda, Ersin Yolcu, Ahmet İskender ve Zeynel Abidin Yavuz'un haberi olduğunu söyledi. Belli bir zaman sonra Ahmet İskender'in kırtasiye dükkanında ben, Ersin ve Yasin Hayal buluştuk. 16.01.2007 tarihinden bir gün önce Ahmet İskender'in kırtasiye dükkanında Yasin Hayal ile buluştuk. Ersin de oradaydı. Birlikte Yasin'in getirdiği silahla Konaklar Mahallesi'nde sakin bir yerde eğitim yapmaya gittik. Yasin'in getirdiği silahla 5-6 el atış yaptım. Daha sonra tekrar Ahmet İskender'in işyerine gittik. Yasin bana 50 YTL para verdi. Silahı, atış yapmaya gitmeden önce Ahmet'in işyerinde sakladığı yerden çıkartarak bana verdi. Ahmet'in kırtasiye dükkanında Yasin bana 180 YTL para verdi. Ayrıca burada Hrant Dink'in resmini ve Dink'in çalıştığı Agos Gazetesi'nin adresini de verdi. İstanbul'da bulunan Agos Gazetesi'nin önüne gittiğimde kendisini Ahmet İskender'in cep telefonundan aramam gerektiğini söyledi. Ve cep numarasını not kâğıdına yazarak bana verdi." dedi.

'Dink'i vurdum, geliyorum'

Samast, Hayal'in eylemden sonra 2-3 gün İstanbul'daki akrabalarının yanında kalmasını söylediğini belirterek, "Yasin, olaydan sonra silahı güvenli bir yere atmamı söyledi. Yolcu etmek için Ersin Yolcu'dan beni otogara götürmesini istedi. 19.01.2007 günü Agos Gazetesi'ne gittim. Hrant Dink'i orada bulamayınca bir ankesörlü telefondan Ahmet İskender'in cep telefonunu arayıp Yasin'le görüştüm. Kendisine Hrant Dink'in yerinde olmadığını ve ne yapmam gerektiğini sordum. Yasin de Hrant Dink gelene kadar beklememi söyledi." dedi. Samast, "Eylemi gerçekleştirdikten sonra Bayrampaşa'dan ankesörlü bir telefonla Ahmet İskender'e ait cep telefonunu arayıp Yasin'e 'Hrant Dink'i vurdum, geliyorum.' dedim. Yasin bana, 'Gerçekten vurdun mu? 2-3 gün dayınlarda kal, daha sonra gel.' dedi." dediğini söyledi. Ogün Samast, olaydan sonra güvenli bir yer bulamadığı için silahı atamadığını belirtti.

'Erhan Tuncel ile çay içip dövüş filmi izledik'

Ogün Samast, büyük abi Erhan Tuncel'i tanıyıp tanımadığı yönündeki soruya, "Erhan Tuncel'i Trabzon'dan tanırım. Kendisi Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde öğrencidir. Trabzon'da yine öğrenci arkadaşlarla birlikte apartman dairesi tuttular. Bildiğim kadarıyla Teknik El Mahallesi içerisinde bir yerdi. Ben bu eve gidip bir kez çay içmiştim. Ben gittiğimde Erhan ve Yasin'le birlikte bir dövüş filmi izledik. Siyasi konularda ya da Hrant Dink ile ilgili herhangi bir konu konuşmadık. Yasin'in zaman zaman bu kişiyle görüştüğünü, onun evine gidip geldiğini biliyorum." şeklinde cevap verdi.

Ogün Samast, olay nedeniyle pişmanlık duyduğunu ve etkin pişmanlık yasasından faydalanmak istediğini söyledi. Samast, verdiği ifadenin Yasin Hayal tarafından bilinmemesini istedi.

sh
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 12:45:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?