30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

İşte 'sansür' haritası

'wikipedia' da, Türkiye'de de mahkeme kararıyla yayımı bir süre engellenen 'youtube' sitesini yasaklayan ülkelerle ilgili bir başlık açıldı. Suudi Arabistan ve İran'ın da bulunduğu listede Türkiye 8. sırada yer aldı

İnternetin özgür ansiklopedisi olarak bilinen "wikipedia"da, Türkiye'de de mahkeme kararıyla bir süre engellenen "youtube" sitesini yasaklayan ülkelerle ilgili bir başlık açıldı. Sitede, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkenin video paylaşım sitesi "youtube"u yasaklama süreçlerini konu alan geniş bir metin hazırlanarak, ayrıntılı bilgi verildi. Hazırlanan haritada da, yasakçı ülkeler ve şu andaki durum gösterildi. Haritaya göre, ülkelerin büyük bir bölümü, "youtube'un özgürce yayın yaptığı" alan olarak yeşil renkle ifade edilirken, geçmişte yasak uyguladığı için listeye giren Türkiye turuncu renkle haritada gösterildi.

Brezilya birinci!
Wikipedia'nın siteyi yasaklayan ülkeler listesinde, birinci sırada Brezilya yer alırken, onu İran, Fas, Suudi Arabistan, Suriye, Tayland, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri takip etti.


Yedinci sırada olan Türkiye'nın siteyi yasaklama süreci, diğer ülkeler gibi ayrıntılı olarak anlatıldı. Sitede ayrıca, siteye tıklayanların karşılaştığı "Bu siteye erişim mahkemeye kararıyla engellenmiştir" yazısına da fotoğraf olarak yer verildi.
Türkiye'nin youtube sitesini 6 Mart 2007 tarihinde kapattığı, gerekçenin de, Türkler ve Atatürk'ü aşağılayan video içerikleri olduğuna dikkat çekildi. Yazıda, Yunan, Ermeni, Kürt ve Türkler arasında youtube üzerinden gelişen "sanal savaşın" artmasının da kapatılma gerekçelerinden olduğu, siteye her kesimin kendi görüşünü anlatan videolar gönderdiğini belirtildi.


Mahkemenin sözkonusu video görüntüleri nedeniyle youtube erişimi engellemeye karar verdiği ve bu kararın medya ile halk tarafından güçlü bir şekilde eleştirildiğini anlatıldı. Yazıda, youtube avukatlarının gerekli dökümanları savcıya ulaştırmasının ardından siteye ilk olarak verilen erişim engelinin 9 Mart tarihinde kaldırıldığı belirtildi.


Siteye erişimin 8 Ocak 2008'de tekrar durdurulduğunu da anlatan yazı, Ankara mahkemelerinin 22 Ocak'ta verdiği yasağı kaldırma kararının ardından siteye erişimin yeniden açıldığı anlatıldı.


Diğer ülkelerde neden erotizm

Brezilya'da kapanma nedenleri arasında, erotik bir klip bulunuyor, İran'da da site bir seks görüntüsü nedeniyle yasaklandı. Suudi Arabistan'da ise youtube tarafından "yetişkinler görebilir" işaretli hiçbir görüntü izlenemiyor. Tayland'da kapanma nedeni açıklanmazken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise Youtube'un kapanma nedeni "ülkenin kültürel, dini ve politik değerlerine karşı olması.

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2008 Cumartesi 06:40:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.253.81.xxx Tarih : 2.02.2008 23:40:10

wikipedia kendi sansürcü bakın türkiye hakkında bir sürü bilgi var türkiye alehtarları istediğini yazıyor ama türklere kilitli düzeltilmesi için baş vurdunuzmu yanıt alamıyorsunuz zaten bu sitedeki verilen bilgilerin çoğu yanlış ve yanlı