20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

İstiklal marşı milli yeminimizdir

TBMM Başkanı Köksal Toptan, İstiklal Marşı'nın Türk milletinin bağımsızlık için ettiği milli yemin olduğunu belirterek, "Bu yeminimizin gereğidir ki vatanımızın birlik ve beraberliğini bozmak için hain emeller besleyenlere, terörist eylemler gerçekleştirenlere karşı yıllarca kararlılık içinde mücadele etmekteyiz" dedi.
Son yapılan sınır ötesi operasyonda 27 fidanın gül bahçesine girercesine vatan toprağına düştüğünü ifade eden Toptan, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın kuzeyine yönelik başarılı operasyonunda aziz canlarını feda eden şehitlerimize, Akif'in, Çanakkale Zaferi'nin abideleştiği şiirinden 'Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker, gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer' misali sesleniyor, onları rahmetle, minnetle anıyorum" diye konuştu.


TBMM'de, İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabul edilmesinin 87. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma töreni düzenlendi. TBMM Tören Salonu'nda gerçekleştirilen törene TBMM Başkanı Toptan, eşi Saime Toptan, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. Tören, Tandoğan İlköğretim Okulu 1. sınıf öğrencisi Elif Bağatır'ın İstiklal Marşı'nı okumasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan TBMM Başkanı Toptan, 724 şiirin arasından seçilen ve Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından okunan İstiklal Marşı'nın ayakta dinlenerek coşkulu alkışlar arasında TBMM'de kabul edildiğini ifade etti. Milli iradeyi vücuda getirmek için ölümün eşlik ettiği çetin ve tehlikeli yolculuktan sonra Ankara'ya gelen Mehmet Akif'in yazdığı İstiklal Marşı'nın, Türk milletinin özgürlüğünün gür sesi olduğunu dile getiren Toptan, Mehmet Akif'in, İstiklal Marşı ile Türk milletinin çelikleşmiş iradesini ve mücadele azmini ölümsüzleştirdiğini söyledi. Toptan, "Zaten İstiklal Marşı gibi bir destanı da ancak hayatı vatanı için mücadele ile geçmiş Akif gibi bir aksiyon adamı gerçekleştirebilirdi" dedi.


İstiklal Marşı'nda ülkenin her karış toprağının bağımsızlığa kavuşacağına olan güçlü inancın veciz bir şekilde dile getirildiğini, aydınlık gelecek için Türk milletine müjdeler verildiğini anlatan Toptan, yokluklar arasında varedilen Gazi Meclis'in buram buram milli irade kokan duvarlarında yankılanan bu marşın, Türk milletinin özgürlüğe olan inancını tüm dünyaya haykırdığını vurguladı. İstiklal Marşı'nın kabulü ile bağımsızlığa olan inancı perçinlenen Türk milletinin, ardarda zaferler kazanarak esaretinin prangalarını kırdığını ve genç Cumhuriyet'in parıltılar saçarak doğmasını sağladığını belirten Toptan, İstiklal Marşı'nın sadece sıradan bir şiir olmadığını ifade etti. Toptan şunları söyledi:


"Bu marş, vatanımızın bağımsızlığı için feda edilmiş bedenlerin, aşk ile şehitliğe koşan ruhların arkasından yazılmış bir destandır. Millet olarak her ortamda gururla ve coşkuyla söylediğimiz İstiklal Marşı, milli mutabakat metnimizdir. Ülkemizin bağımsızlığına ve bütünlüğüne göz dikenlere en asil cevabımızdır. Vatan topraklarının, ay yıldızlı bayrağımızın altında her zaman bağımsız kalacağına edilmiş milli yeminimizdir. Bu yeminimizin gereğidir ki vatanımızın birlik ve beraberliğini bozmak için hain emeller besleyenlere, terörist eylemler gerçekleştirenlere karşı yıllarca kararlılık içinde mücadele etmekteyiz. Bunun için son yapılan sınır ötesi operasyonda 27 fidanımızın gül bahçesine girercesine vatan toprağa düştüğünü gördük. Tıpkı vatanın sinesinden çıkarak bize bu ülkeyi bırakan kahramanlar gibi onlar da şehitliğe koştular. TSK'nın Irak'ın kuzeyine yönelik başarılı operasyonunda aziz canlarını feda eden şehitlerimize, Akif'in Çanakkale Zaferi'nin abideleştiği şiirinden 'Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker, gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer' misali sesleniyor, onları bir kez daha rahmetle, minnetle anıyorum."
Türk milletinin İstiklal Marşı'ndaki bağımsızlık ruhuna sahip olduğu müddetçe veremeyeceği mücadele, aşamayacağı engel bulunmadığını vurgulayan Toptan, TBMM'nin, İstiklal Marşı gibi bir destanı miras bırakan iradeden aldığı ilham ve güçle Türkiye'nin kalkınması ve özgürlüğü için inançla ve inatla çalıştığını dile getirdi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökay Yıldız ise konuşmasında Mehmet Akif'in özellikle üzerinde durduğu kesimin gençlik olduğuna işaret ederek, Safahat'ın altıncı kitap bölümünün, Akif'in sembol genç olarak düşünerek oluşturduğu Asım adıyla yayımlandığını belirtti. Yıldız, Asım kimliğinin Türk gencinin taşıması gereken değerler dizisini içerdiğini hatırlatarak, üniversitelerin, ülkenin geleceğini kuracak gençleri iyi yetiştirme sorumluluğuyla davranırken Mehmet Akif'in ideal genci Asım'ı tanımaları ve Asım üzerinden Türk gençlerine seslenişlerini duymaları gerektiğini ifade etti.


Konuşmaların ardından Devlet Tiyatroları sanatçıları ve Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Müzesi Müzik Araştırma ve Uygulama Topluluğu sanatçıları tarafından, 'Mehmet Akif Belgeseli' isimli bir gösteri gerçekleştirildi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2008 Perşembe 00:13:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?