19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

İtfaiyede atama yangını!

İstanbul İtfaiyesi'nde aralarında santral operatörü ve şoförlerin de olduğu 206 kişiye sınavsız olarak rütbe verilmesi tepkiye yol açtı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda yönetmeliklere aykırı olarak 206 kişiye sınavsız rütbe verildiği, santral memuru gibi kişilerin başçavuş yapılarak yangınla mücadelede zafiyet yaratıldığı iddia edildi. İtfaiye yetkilileri ise kadro alamadıkları için görevlendirme yaptıklarını, başarısız olanların eski işlerine geri döneceğini bildirdi.

'Torpil' iddiası

İtfaiye Yönetmeliği'ne göre, itfaiyeciler, onbaşı, çavuş, başçavuş gibi rütbeler almak için oluşturulacak komisyonun sınavından geçiyor. Bir üst rütbeye geçmek için sınavın yanı sıra üç yıl bekleniyor.

Belediye-İş Sendikası İtfaiye Şube Başkanı Nihat Altaş, rütbelendirmenin politik müdahale ve torpille yapıldığını öne sürerek şunları söyledi:

'İtibarı kalmadı'

"Santral operatörü Şerafettin Elmas, direkt başçavuş yapıldı. Yine şoför olan Ömer Gümüş ve Ali Rıza Bayram, yönetmelik gereği ancak başşoför olabilirdi. Bu arkadaşlara çavuş rütbesi verildi. Daha önceki sınavda başarı gösterip, onbaşılık rütbesi verilmeyen erlere tanık olduk. Kurum içinde rütbenin itibarı yok edilmiştir. İtfaiye eri olmayanı çavuş yaparsanız verdiği emirlerin ve kararların hiçbir ciddiyeti kalmaz. İstanbul büyük bir depreme hazırlanırken itfaiye bünyesinde yeterliliği tartışmalı kişilere rütbe vermek çok yanlış."

'Gözden kaçanlar var'

İddiaları yanıtlayan İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri de şoför ve santral operatörlerinin itfaiye eri olduğunu doğruladı. İstanbul il sınırlarının genişlemesiyle yeni birimler oluştuğunu belirten yetkililer, şöyle dedi: "Rütbeli eleman açığı ortaya çıktı. Sınav için bakanlıktan kadro beklememiz gerekiyordu. Zamanımız kısıtlıydı.

Bu arkadaşlarımızın aldıkları rütbeler 'kadrolu' değildir. Bu, görevlerinde başarısız olduklarında tekrar eski konumlarına geri dönecekleri anlamına gelir. Rütbe bekleyenler arasında gözden kaçmalar olmuştur. Bu da telafi edilecek."

Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Mart 2006 Pazartesi 03:36:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?